Katarzyna Bosacka zdradziła prosty trik. Tak rozpoznasz świeże szparagi
Szparagi to pyszne sezonowe warzywo, więc nie warto zwlekać. Wciąż nie jest jednak zbyt popularne, więc wiele osób obawia się zarówno zakupu, jak i przygotowania. Katarzyna Bosacka zdradza, czym kierować się w sklepie, by wybrać te najlepsze.
15.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:24
Szparagi to fantastyczne źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E zawarte w szparagach poprawiają z kolei kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Są również bogate w wapń i fosfor, które odpowiedzialne są za wzmocnienie kości oraz zębów.
Szparagi – jak wybrać najlepszy pęczek? Katarzyna Bosacka zdradza
Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która od lat doradza Polakom w kwestii zakupów i odżywiania. Tym razem podzieliła się trikiem na to, jak kupować szparagi, by były świeże, sprężyste i obłędnie smaczne w przygotowaniu.
Lubicie szparagi? Sezon na nie właśnie trwa, a wiadomo, że jedzenie sezonowe jest dla nas niesamowicie zdrowe i wartościowe!
- zachęca Katarzyna Bosacka w filmie opublikowanym na TikToku.
Zastrzegła, że przede wszystkim należy zwracać uwagę na to, czy warzywa zawarte w pęczku są jędrne. Już w sklepie powinniśmy wziąć je w rękę, dotknąć i powąchać. Kiedy są świeże, będą pachnieć ładnie. Ważne jest również, by sprawdzić, czy nie ma na nich pleśni. Gdy już dotrzemy do domu i przełamiemy szparagi na pół, warzywa powinny strzelać sokiem, jeśli są idealnie świeże.
Jak gotować? Białe i zielone różnią się przygotowaniem
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy, że dokładnie je umyjemy, a następnie odetniemy zdrętwiałe końcówki. Następnie wstawiamy je pionowo do garnka oraz dodajemy łyżeczkę soli, cukru i odrobinę masła. Gotujemy przez około trzy-cztery minuty.
Przygotowanie białych szparagów jest nieco bardziej czasochłonne. Powinniśmy obrać je z włókien - robiąc to od główki ku końcowi, a następnie obciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi białe gotujemy w garnku pionowo przez około siedem-osiem minut z łyżeczką cukru, soli oraz odrobiną masła - podobnie jak zielone.
Szukasz pomysłu na szparagi? Chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej to efektowna i szybka przekąska na grilla