PrzepisKatarzyna Dowbor robi szarlotkę z 5 składników. Nie ma łatwiejszego przepisu

Katarzyna Dowbor robi szarlotkę z 5 składników. Nie ma łatwiejszego przepisu

Szybka szarlotka według Katarzyny Dowbor uratuje Cię, gdy wpaść mają niespodziewani goście. Zamiast kruchego ciasta znajdziesz tutaj ciasto francuskie. Dzięki temu ciasto przygotujesz w błyskawicznym tempie.

Katarzyna Dowbor robi szarlotkę z 5 składników. Nie ma łatwiejszego przepisu
Ewa

29.09.2022 10:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Błyskawiczne ciasto francuskie

Ciasto francuskie jest naprawdę nieocenione w kuchni. Z jego pomocą można wyczarować ciastka, zapiekanki, kieszonki, warkocze z przeróżnymi farszami. Katarzyna Dowbor, znana dziennikarka i prezenterka, również doceniła potencjał, jaki drzemie w niepozornym arkuszu. W jej przepisie skutecznie zastąpiło pracochłonne ciasto kruche. Dzięki temu powstała obłędna szarlotka, której przygotowanie jest nie tylko łatwe, ale również tanie. Żeby stworzyć fantastyczny deser potrzebujesz zaledwie pięciu składników.

Jakie jabłka do szarlotki?Najlepiej sprawdzą się odmiany jabłek, które nie puszczają zbyt dużo soku. Są to np. Papierówka, Antonówka, Geneva, Złota i Szara Renety, Boskoopy i Ligole.

Szybka szarlotka Katarzyny Dowbor

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 5 dużych kwaśnych jabłek
  • cynamon
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Przygotowanie pysznej szarlotki na cieście francuskim zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Niewielką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć owoce i cukier. Przesmaż chwilę, aby jabłka apetycznie się skarmelizowały. Gdy nieco przestygną- wyłóż je na ciasto francuskie i posyp cynamonem. Całość przykryj drugim arkuszem, pokrojonym wcześniej w paski.

Ciasto francuskie posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby apetycznie zarumieniło się podczas pieczenia. Piecz szarlotkę w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem.

Smacznego!

Masz ochotę na coś słodkiego? Zajrzyj na nasz kanał w serwisie YouTube