Wlej do kawy zamiast mleka. Będzie pyszna i jeszcze bardziej delikatna
Opisywaliśmy już TikTokową modę na kawę z cytryną. W odmętach Internetu można znaleźć również fanów kawy z tonikiem albo z solą. Jednak tak szalonego przepisu, jak poniższy jeszcze nie widzieliśmy. Kawa bez mleka nie smakowała jeszcze tak dobrze.
14.11.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:35
Wietnam od wielu lat jest absolutnym gigantem w kategorii producentów kawy. Chociaż jest mu nadal daleko do Brazylii, która odpowiada za 1/3 światowej produkcji ziaren kakaowca, Wietnam ma wśród znawców kawy swoją niezachwianą renomę. Jest tak przede wszystkim za sprawą wytwarzania Robusty, odmiany kawy o mocnym smaku i dużej zawartości kofeiny.
Do Wietnamu kawę sprowadzili Francuzi, i to oni są też wynalazcami zaparzacza phin, który stał się nieodłączną częścią kawowej ceremonii w Wietnamie. To za jego pomocą przyrządza się kawę ca phe trung, o którą to właśnie w tym artykule się rozchodzi. A właściwie to o szalony dodatek płynący w tym napoju.
Kawa bez mleka, za to z...
Tradycyjną wietnamską kawę ca phe trung przygotowuje się z... koglem-moglem. Czyż ten pomysł nie jest strzałem w dziesiątkę dla tych z nas, którzy tęsknią za tym pysznym deserem z dzieciństwa? Jesteśmy jednocześnie już dorośli, pijemy kawę. Czemu by nie połączyć tego w całość?
Co prawda Wietnamczycy zwykle stosują do ca phe trung mleko skondensowane, jednak dla tych, którzy są od zawsze w drużynie ,,jak kawa, to tylko kawa bez mleka", przygotowaliśmy przepis z użyciem śmietanki.
Kawa ce phe trung
Składniki:
- dwie płaskie łyżki zmielonej kawy
- trzy jajka
- słodka śmietanka 12% do kawy
- cukier
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tradycyjnej kawy wietnamskiej będziesz potrzebowała zaparzacza phin. Być może sprawisz go sobie, dopiero gdy poznasz uroki tej kawy - dlatego na pierwszy raz możesz spokojnie użyć zwykłego drippera do kawy.
Dripper nałóż na szklankę. Wsyp do niego zmieloną kawę i zalej odrobiną letniej wody. Odczekaj 20 sekund i zalej kawę wrzątkiem. Przykryj dripper talerzykiem. Kolejne 5 minut kawa powinna skapywać do szklanki.
Jajka sparz i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i w miarę miksowania dolewaj śmietanki. Kiedy twój kogel-mogel będzie już puszysty, a kawa z drippera znajdzie się w szklance, możesz połączyć te składniki. Wlewaj ubite żółtka ostrożnie, tak, by zatrzymały się na górze kawy.
A może jesteś fanką herbaty? Sprawdź te pomysły na zimowe herbaty z naszego kanału na YouTube.