Wlej do kawy zamiast mleka. Będzie pyszna i jeszcze bardziej delikatna

Opisywaliśmy już TikTokową modę na kawę z cytryną. W odmętach Internetu można znaleźć również fanów kawy z tonikiem albo z solą. Jednak tak szalonego przepisu, jak poniższy jeszcze nie widzieliśmy. Kawa bez mleka nie smakowała jeszcze tak dobrze.

KawaKawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva

Wietnam od wielu lat jest absolutnym gigantem w kategorii producentów kawy. Chociaż jest mu nadal daleko do Brazylii, która odpowiada za 1/3 światowej produkcji ziaren kakaowca, Wietnam ma wśród znawców kawy swoją niezachwianą renomę. Jest tak przede wszystkim za sprawą wytwarzania Robusty, odmiany kawy o mocnym smaku i dużej zawartości kofeiny.

Do Wietnamu kawę sprowadzili Francuzi, i to oni są też wynalazcami zaparzacza phin, który stał się nieodłączną częścią kawowej ceremonii w Wietnamie. To za jego pomocą przyrządza się kawę ca phe trung, o którą to właśnie w tym artykule się rozchodzi. A właściwie to o szalony dodatek płynący w tym napoju.

Obrazek
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva

Kawa bez mleka, za to z...

Tradycyjną wietnamską kawę ca phe trung przygotowuje się z... koglem-moglem. Czyż ten pomysł nie jest strzałem w dziesiątkę dla tych z nas, którzy tęsknią za tym pysznym deserem z dzieciństwa? Jesteśmy jednocześnie już dorośli, pijemy kawę. Czemu by nie połączyć tego w całość?

Co prawda Wietnamczycy zwykle stosują do ca phe trung mleko skondensowane, jednak dla tych, którzy są od zawsze w drużynie ,,jak kawa, to tylko kawa bez mleka", przygotowaliśmy przepis z użyciem śmietanki.

Kawa ce phe trung

Składniki:

      
  • dwie płaskie łyżki zmielonej kawy
  • trzy jajka
  • słodka śmietanka 12% do kawy
  • cukier
Obrazek
Kawa bez mleka - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tradycyjnej kawy wietnamskiej będziesz potrzebowała zaparzacza phin. Być może sprawisz go sobie, dopiero gdy poznasz uroki tej kawy - dlatego na pierwszy raz możesz spokojnie użyć zwykłego drippera do kawy.

Dripper nałóż na szklankę. Wsyp do niego zmieloną kawę i zalej odrobiną letniej wody. Odczekaj 20 sekund i zalej kawę wrzątkiem. Przykryj dripper talerzykiem. Kolejne 5 minut kawa powinna skapywać do szklanki.

Jajka sparz i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i w miarę miksowania dolewaj śmietanki. Kiedy twój kogel-mogel będzie już puszysty, a kawa z drippera znajdzie się w szklance, możesz połączyć te składniki. Wlewaj ubite żółtka ostrożnie, tak, by zatrzymały się na górze kawy.

A może jesteś fanką herbaty? Sprawdź te pomysły na zimowe herbaty z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"