Taką kawę pije Anna Lewandowska. Już pierwszy łyk skutecznie stawia na nogi

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie poranek bez filiżanki kawy. Pije się ją na różne sposoby, ale kawa kuloodporna to prawdziwy rarytas. I co ważne, korzystnie wpływa na twoje zdrowie. Jak ją zrobić i dlaczego warto ją pić?

ObrazekKawa kuloodporna - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/annalewandowska/
Karol Wiak

Kawa kuloodporna - zdrowa opcja kawy na dobrze rozpoczęty poranek

Chyba nie jesteś w stanie wyobrazić sobie śniadania fez kubka kawy z mlekiem lub małej czarnej. Po paru łykach czujesz pobudzenie i przypływ energii, która będzie ci potrzebna na całą resztę dnia. Okazuje się, że dzięki zastosowaniu składników w postaci mleka i masła, ten popularny napój może być jeszcze lepszy. Nie tylko świetnie smakuje, ale także dodaje jeszcze więcej energii i świetnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie niskowęglowodanowej.

Obrazek
Przygotowanie kawy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Keto Kamil

Kawa kuloodporna, bo właśnie takiej nazwy używa się do tej wersji tego napoju, w opinii wielu ekspertów, może zastąpić posiłek podczas śniadania. Nieco innego zdania jest Anna Lewandowska. Według popularnej trenerki napar nigdy nie zastąpi zdrowego posiłku. Zwróciła też uwagę na zbilansowanie pozostałych dań, które spożywa się w przeciągu dnia. Przy okazji, pokazała też, w jaki sposób przygotowuje swoją wersję tej kawy.

Przepis Anny Lewandowskiej na kawę kuloodporną

Jak przystało na receptury popularnej trenerki, wszystkie użyte składniki są zdrowe i smaczne. Ich połączenie i dodanie aromatów w postaci przyprawy, sprawi, że otrzymasz naprawdę smaczny napój, który idealnie sprawdzi się, nie tylko o poranku. Zobacz, jak go zrobić.

Składniki:

  • około 250 ml czarnej kawy
  • 15 g oleju kokosowego
  • 15-45 g masła klarowanego
  • kardamon i cynamon do smaku
  • opcjonalnie: mleko kokosowe z puszki.

Sposób przygotowania:

Kawa kuloodporna to napój, który smakuje wyjątkowo i przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Jego przygotowanie rozpocznij od zaparzenia swojej ulubionej czarnej kawy. W rondelku wymieszaj roztopione masło i olej kokosowy. Dodaj przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do filiżanek.

Obrazek
Keto kawa - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Aneta Florczyk

Jeśli wolisz nieco inną wersję tego napoju, to możesz wykorzystać blender. Wszystkie składniki przelej do blendera kielichowego i miksuj do momentu, aż powstanie piana. Pamiętaj, że należy ją spożyć, od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, co powstanie, jeśli połączysz coca-colę i drożdże:

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji