Dodaj do kawy zamiast mleka i cukru. Organizm będzie działał na pełnych obrotach

Odczuwasz zmęczenie i brakuje ci energii po przebudzeniu? Jeśli twoim pierwszym krokiem jest przygotowanie kawy, to następnym razem postaraj się ją zrobić w dość nietypowy sposób. Jaki? Wystarczy, że dodasz do niej dwa popularne dodatki. Kawa z bananem i czekoladą pozwoli ci pracować na pełnych obrotach przez naprawdę długi czas. Jakie właściwości ma taka kawa i dlaczego warto ją przygotować?

ObrazekKawa z bananem - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Anka Gotuje
Karol Wiak

Jeśli kawa z mlekiem i cukrem należy do twoich ulubionych napojów o poranku, to wszystko wskazuje na to, że również kawa z bananem i dodatkiem czekolady będzie świetnym wyborem. Dlaczego? Te dodatki wzmocnią działanie i właściwości kawy, a także nadadzą jej wyrazistego i ciekawego smaku. Możesz przygotować ją na ciepło lub zrobić kawę mrożoną. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujesz, to efekt pozytywnie cię zaskoczy.

Jakie właściwości ma kawa z bananem i czekoladą?

Zanim poznasz przepis na kawę z bananem, dowiedz się, jakie ma ona właściwości. To nie tylko natychmiastowe pobudzenie i doskonały smak. Kawa w formie koktajlu z dodatkiem owoców to prawdziwe mistrzostwo świata. Czy wiesz, że banan to jeden z najbardziej wartościowych owoców? Jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów, które dodają energii na całą resztę dnia.

Obrazek
Parzenie kawy - Pyszności; Foto Canva.com

Warto też podkreślić, że banany zawierają potas, który wpływa na działanie układu nerwowego i mięśni. Te popularne owoce obniżają również cholesterol i regulują ciśnienie krwi w organizmie. Kakao, użyte jako drugi dodatek, to z kolei źródło flawonoidów, które chronią serce przed chorobami, a serotonina pozytywnie wpływa na samopoczucie. Dodatkowo kakao wzmacnia pamięć i koncentrację. Połączenie trzech składników, czyli kawy, banana i kakao dodaje energii i pobudza umysł do pracy.

Kawa z bananem - przepis. Jak ją zrobić?

Przepis na kawę z bananem jest banalnie prosty. Z połączenia wszystkich składników powstanie kawowy koktajl, który zachwyci smakiem. Wypróbuj go o poranku, a poczujesz różnicę.

Składniki:

      
  • 100 ml espresso
  • dojrzały banan
  • 3 łyżeczki czekolady do picia (o zawartości kakao min. 43 proc.) lub 2 małe łyżeczki kakao
  • szklanka mleka.
Obrazek
Banany - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

      
  1. Rozpocznij od zaparzenia espresso.
  2. Pokrój banana na kawałki, wrzuć do kielicha blendera i zalej mlekiem. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
  3. Wlej banana z mlekiem do garnka, dodaj espresso, wymieszaj i podgrzej na małym ogniu tak, by tylko ogrzać napój.
  4. Na sam koniec dodaj czekoladę lub kakao i wszystko wymieszaj. Przelej do kubków lub szklanek. Smacznego!

Co powiesz na bananowy deser z grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser