Kawa mrożona według przepisu doświadczonego baristy. Dodaje energii i nieziemsko smakuje
Za oknem coraz cieplej. To jasny sygnał, że kawa mrożona powoli wraca do łask. Po zimowej przerwie, przygotowanie kawy mrożonej powinno być tylko i wyłącznie przyjemnością. A skoro ma to być ta najlepsza propozycja, to warto sięgnąć po recepturę prosto od doświadczonego baristy. Będzie idealna na wiosnę, jak i na lato.
24.04.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:59
Kawa to napój, bez którego niezwykle trudno jest wyobrazić sobie poranek, jak i pozostałą część dnia. Sięgasz po nią, by zyskać energię lub by się ochłodzić. Ta druga opcja ma bezpośredni związek z kawą mrożoną. Jeśli szukasz czegoś, co cię orzeźwi, to przygotowanie kawy mrożonej będzie tą najlepszą propozycją. Dlaczego?
Kawa mrożona - właściwości. Dlaczego warto sięgać po nią w upalne dni?
Pomimo tego, że kawa ma wielu zwolenników, to bardzo często pojawia się pytanie, czy kawa jest zdrowa. Oczywiście, jej picie w nadmiernych ilościach może być szkodliwe, ale właściwości kawy mrożonej pokazują, że będzie doskonałym źródłem orzeźwienia, ale również źródłem składników odżywczych, w tym makro- i mikroelementów. Pamiętaj, że kawa mrożona pita z rozmaitymi słodkimi dodatkami, może być bombą kaloryczną. Dlatego, w takiej sytuacji, dobrze jest sięgnąć po standardową wersję na upalne dni.
Jeśli dość często pijesz kawę mrożoną z rozmaitymi dodatkami, to wiedz, że warto ograniczyć jej spożywanie. Najzdrowsza kawa mrożona to ta w czystej postaci. Staraj się unikać lodów, ciasteczek, czy słodkich syropów, które dość często dodaje się w popularnych kawiarniach. Najlepsza kawa mrożona to ta z dobrej jakości ziaren kawy, odpowiednio zaparzona. Najlepiej sięgnąć po napój przygotowany w ekspresie, na bazie świeżo zmielonych ziaren.
Zobacz także
Kawa mrożona - najlepszy przepis od baristy
Jaka powinna być najlepsza kawa mrożona? Przede wszystkim orzeźwiająca i bez zbędnych słodkich dodatków. W takiej formie smakuje najlepiej. Przepis na kawę mrożoną jest banalnie prosty, dlatego przygotuj ją już dziś!
Składniki:
- podwójne espresso (opcjonalnie: kawa rozpuszczalna lub 3 łyżeczki kawy mielonej i około 70 ml wody)
- 6 kostek lodu
- 150 ml zimnego mleka
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- opcjonalnie: ulubione dodatki - postaraj się unikać słodkich i kalorycznych dodatków
Sposób przygotowania:
- Zaparz kawę w ekspresie ciśnieniowym lub mocną kawę w kubku.
- Schłodź kawę. Wlej ją wraz z kostkami lodu, mlekiem i brązowym cukrem do naczynia blendera.
- Wymieszaj wszystko, wykorzystując blender, do powstania pianki.
- Przelej kawę do szklanki i dodaj swoje ulubione dodatki.
Alternatywą metodą przygotowania kawy mrożonej jest zastosowanie shakera. Wystarczy, że wszystkie składniki na kawę wymieszasz w nim, do momentu, aż przestaniesz słyszeć kostki lodu. Kawa mrożona szybko się schłodzi i rozpuści kostki lodu.
Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Tajski kurczak z naszego kanału wideo będzie świetną opcją: