Kawa mrożona według przepisu doświadczonego baristy. Dodaje energii i nieziemsko smakuje
24.04.2023 10:40, aktual.: 20.03.2024 13:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Za oknem coraz cieplej. To jasny sygnał, że kawa mrożona powoli wraca do łask. Po zimowej przerwie, przygotowanie kawy mrożonej powinno być tylko i wyłącznie przyjemnością. A skoro ma to być ta najlepsza propozycja, to warto sięgnąć po recepturę prosto od doświadczonego baristy. Będzie idealna na wiosnę, jak i na lato.
Kawa to napój, bez którego niezwykle trudno jest wyobrazić sobie poranek, jak i pozostałą część dnia. Sięgasz po nią, by zyskać energię lub by się ochłodzić. Ta druga opcja ma bezpośredni związek z kawą mrożoną. Jeśli szukasz czegoś, co cię orzeźwi, to przygotowanie kawy mrożonej będzie tą najlepszą propozycją. Dlaczego?
Kawa mrożona - właściwości. Dlaczego warto sięgać po nią w upalne dni?
Pomimo tego, że kawa ma wielu zwolenników, to bardzo często pojawia się pytanie, czy kawa jest zdrowa. Oczywiście, jej picie w nadmiernych ilościach może być szkodliwe, ale właściwości kawy mrożonej pokazują, że będzie doskonałym źródłem orzeźwienia, ale również źródłem składników odżywczych, w tym makro- i mikroelementów. Pamiętaj, że kawa mrożona pita z rozmaitymi słodkimi dodatkami, może być bombą kaloryczną. Dlatego, w takiej sytuacji, dobrze jest sięgnąć po standardową wersję na upalne dni.
Jeśli dość często pijesz kawę mrożoną z rozmaitymi dodatkami, to wiedz, że warto ograniczyć jej spożywanie. Najzdrowsza kawa mrożona to ta w czystej postaci. Staraj się unikać lodów, ciasteczek, czy słodkich syropów, które dość często dodaje się w popularnych kawiarniach. Najlepsza kawa mrożona to ta z dobrej jakości ziaren kawy, odpowiednio zaparzona. Najlepiej sięgnąć po napój przygotowany w ekspresie, na bazie świeżo zmielonych ziaren.
Zobacz także
Kawa mrożona - najlepszy przepis od baristy
Jaka powinna być najlepsza kawa mrożona? Przede wszystkim orzeźwiająca i bez zbędnych słodkich dodatków. W takiej formie smakuje najlepiej. Przepis na kawę mrożoną jest banalnie prosty, dlatego przygotuj ją już dziś!
Składniki:
- podwójne espresso (opcjonalnie: kawa rozpuszczalna lub 3 łyżeczki kawy mielonej i około 70 ml wody)
- 6 kostek lodu
- 150 ml zimnego mleka
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- opcjonalnie: ulubione dodatki - postaraj się unikać słodkich i kalorycznych dodatków
Sposób przygotowania:
- Zaparz kawę w ekspresie ciśnieniowym lub mocną kawę w kubku.
- Schłodź kawę. Wlej ją wraz z kostkami lodu, mlekiem i brązowym cukrem do naczynia blendera.
- Wymieszaj wszystko, wykorzystując blender, do powstania pianki.
- Przelej kawę do szklanki i dodaj swoje ulubione dodatki.
Alternatywą metodą przygotowania kawy mrożonej jest zastosowanie shakera. Wystarczy, że wszystkie składniki na kawę wymieszasz w nim, do momentu, aż przestaniesz słyszeć kostki lodu. Kawa mrożona szybko się schłodzi i rozpuści kostki lodu.
Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Tajski kurczak z naszego kanału wideo będzie świetną opcją: