Kawa mrożona według przepisu doświadczonego baristy. Dodaje energii i nieziemsko smakuje

Za oknem coraz cieplej. To jasny sygnał, że kawa mrożona powoli wraca do łask. Po zimowej przerwie, przygotowanie kawy mrożonej powinno być tylko i wyłącznie przyjemnością. A skoro ma to być ta najlepsza propozycja, to warto sięgnąć po recepturę prosto od doświadczonego baristy. Będzie idealna na wiosnę, jak i na lato.

ObrazekKawa mrożona - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Kawa to napój, bez którego niezwykle trudno jest wyobrazić sobie poranek, jak i pozostałą część dnia. Sięgasz po nią, by zyskać energię lub by się ochłodzić. Ta druga opcja ma bezpośredni związek z kawą mrożoną. Jeśli szukasz czegoś, co cię orzeźwi, to przygotowanie kawy mrożonej będzie tą najlepszą propozycją. Dlaczego?

Kawa mrożona - właściwości. Dlaczego warto sięgać po nią w upalne dni?

Pomimo tego, że kawa ma wielu zwolenników, to bardzo często pojawia się pytanie, czy kawa jest zdrowa. Oczywiście, jej picie w nadmiernych ilościach może być szkodliwe, ale właściwości kawy mrożonej pokazują, że będzie doskonałym źródłem orzeźwienia, ale również źródłem składników odżywczych, w tym makro- i mikroelementów. Pamiętaj, że kawa mrożona pita z rozmaitymi słodkimi dodatkami, może być bombą kaloryczną. Dlatego, w takiej sytuacji, dobrze jest sięgnąć po standardową wersję na upalne dni.

Obrazek
Kawa mrożona - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli dość często pijesz kawę mrożoną z rozmaitymi dodatkami, to wiedz, że warto ograniczyć jej spożywanie. Najzdrowsza kawa mrożona to ta w czystej postaci. Staraj się unikać lodów, ciasteczek, czy słodkich syropów, które dość często dodaje się w popularnych kawiarniach. Najlepsza kawa mrożona to ta z dobrej jakości ziaren kawy, odpowiednio zaparzona. Najlepiej sięgnąć po napój przygotowany w ekspresie, na bazie świeżo zmielonych ziaren.

Kawa mrożona - najlepszy przepis od baristy

Jaka powinna być najlepsza kawa mrożona? Przede wszystkim orzeźwiająca i bez zbędnych słodkich dodatków. W takiej formie smakuje najlepiej. Przepis na kawę mrożoną jest banalnie prosty, dlatego przygotuj ją już dziś!

Składniki:

       
  • podwójne espresso (opcjonalnie: kawa rozpuszczalna lub 3 łyżeczki kawy mielonej i około 70 ml wody)
  • 6 kostek lodu
  • 150 ml zimnego mleka
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • opcjonalnie: ulubione dodatki - postaraj się unikać słodkich i kalorycznych dodatków
Obrazek
Przygotowanie kawy mrożonej - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

      
  1. Zaparz kawę w ekspresie ciśnieniowym lub mocną kawę w kubku.
  2. Schłodź kawę. Wlej ją wraz z kostkami lodu, mlekiem i brązowym cukrem do naczynia blendera.
  3. Wymieszaj wszystko, wykorzystując blender, do powstania pianki.
  4. Przelej kawę do szklanki i dodaj swoje ulubione dodatki.

Alternatywą metodą przygotowania kawy mrożonej jest zastosowanie shakera. Wystarczy, że wszystkie składniki na kawę wymieszasz w nim, do momentu, aż przestaniesz słyszeć kostki lodu. Kawa mrożona szybko się schłodzi i rozpuści kostki lodu.

Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad? Tajski kurczak z naszego kanału wideo będzie świetną opcją:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser