Kawa ze świerszczy już w sprzedaży. Wiadomo, ile fragmentów owadów znajduje się w jednej filiżance

Jadalne owady pojawiają się w coraz większej ilości produktów. W internecie można już kupić niespotykane dotąd artykuły, takie jak kawa ze świerszczy. Pewien włoski portal kulinarny twierdzi jednak, że chociaż nigdy się tym nie interesowaliśmy, to już wcześniej pijaliśmy kawę z robactwem. Jak to możliwe?

Obrazekkawa ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Od kiedy Komisja Europejska zatwierdziła sprzedaż produktów spożywczych z dodatkiem mąki z Acheta domestica, czyli świerszczy domowych, o jadalnych owadach mówi się coraz więcej. Zainteresowani — a często oburzeni — tym tematem Europejczycy na nowo odkrywają ten segment spożywczy, dopiero teraz dowiadując się, że już wcześniej jedli przetworzone robactwo. Tyle że o tym nie wiedzieli.

Obrazek
kawa ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Kawa ze świerszczy

O kawie z dodatkiem świerszczy napisał włoski portal kulinarny "Wine and food tour". Jej producent ewidentnie dobrze odnajduje się w nowym trendzie spożywczym, ponieważ w jego ofercie znajdują się również między innymi batony proteinowe z robakami. Opisana we włoskim przewodniku kawa ze świerszczami opisana jest jako połączenie smaku mokki z czarną kawą, ponoć idealną też do "wzbogacania deserów".

Podobno kawa ze świerszczy znalazła już swoich amatorów, a jej sprzedaż idzie dobrze. Tymczasem "Wine and food tour" informuje, że kawę z robakami piliśmy już wcześniej. I to nie raz...

Taką kawę piłeś już wiele razy

Włoski magazyn kulinarny wyraźnie zaznaczył, że właściwie każda kawa zawiera kilkadziesiąt fragmentów robaków na każdą filiżankę. Jak to możliwe?

"Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, nawet nie podejrzewa, że kawa zawiera znaczną liczbę fragmentów owadów — od 80 do 83 na filiżankę. Są to szczątki tych małych zwierząt, które atakują krzewy kawy i często trafiają do prażenia wraz z ziarnami" - tłumaczą eksperci z "Wine and food tour", cytowani przez Interię.
Obrazek
kawa ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Ten proces uzyskiwania kawy nie wzbudził nigdy większych kontrowersji, ponieważ - jak mówią specjaliści - nie wpływa on ani na ludzkie zdrowie, ani na smak kawy. To przypomina nieco sytuację z kontrowersyjnym barwnikiem spożywczym, oznaczanym skrótem E120. Używana do wielu znanych i lubianych produktów koszenila to przecież nic innego, jak sproszkowane czerwce kaktusowe, robaki z Ameryki Południowej i Meksyku.

Wypróbuj nasze pesto koperkowe z cukinią. Smakuje obłędnie!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀