Kawa ze świerszczy już w sprzedaży. Wiadomo, ile fragmentów owadów znajduje się w jednej filiżance

Jadalne owady pojawiają się w coraz większej ilości produktów. W internecie można już kupić niespotykane dotąd artykuły, takie jak kawa ze świerszczy. Pewien włoski portal kulinarny twierdzi jednak, że chociaż nigdy się tym nie interesowaliśmy, to już wcześniej pijaliśmy kawę z robactwem. Jak to możliwe?

Obrazekkawa ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Od kiedy Komisja Europejska zatwierdziła sprzedaż produktów spożywczych z dodatkiem mąki z Acheta domestica, czyli świerszczy domowych, o jadalnych owadach mówi się coraz więcej. Zainteresowani — a często oburzeni — tym tematem Europejczycy na nowo odkrywają ten segment spożywczy, dopiero teraz dowiadując się, że już wcześniej jedli przetworzone robactwo. Tyle że o tym nie wiedzieli.

Obrazek
kawa ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Kawa ze świerszczy

O kawie z dodatkiem świerszczy napisał włoski portal kulinarny "Wine and food tour". Jej producent ewidentnie dobrze odnajduje się w nowym trendzie spożywczym, ponieważ w jego ofercie znajdują się również między innymi batony proteinowe z robakami. Opisana we włoskim przewodniku kawa ze świerszczami opisana jest jako połączenie smaku mokki z czarną kawą, ponoć idealną też do "wzbogacania deserów".

Podobno kawa ze świerszczy znalazła już swoich amatorów, a jej sprzedaż idzie dobrze. Tymczasem "Wine and food tour" informuje, że kawę z robakami piliśmy już wcześniej. I to nie raz...

Taką kawę piłeś już wiele razy

Włoski magazyn kulinarny wyraźnie zaznaczył, że właściwie każda kawa zawiera kilkadziesiąt fragmentów robaków na każdą filiżankę. Jak to możliwe?

"Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, nawet nie podejrzewa, że kawa zawiera znaczną liczbę fragmentów owadów — od 80 do 83 na filiżankę. Są to szczątki tych małych zwierząt, które atakują krzewy kawy i często trafiają do prażenia wraz z ziarnami" - tłumaczą eksperci z "Wine and food tour", cytowani przez Interię.
Obrazek
kawa ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

Ten proces uzyskiwania kawy nie wzbudził nigdy większych kontrowersji, ponieważ - jak mówią specjaliści - nie wpływa on ani na ludzkie zdrowie, ani na smak kawy. To przypomina nieco sytuację z kontrowersyjnym barwnikiem spożywczym, oznaczanym skrótem E120. Używana do wielu znanych i lubianych produktów koszenila to przecież nic innego, jak sproszkowane czerwce kaktusowe, robaki z Ameryki Południowej i Meksyku.

Wypróbuj nasze pesto koperkowe z cukinią. Smakuje obłędnie!

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze