PrzepisŚniadanieDodaj dokładnie łyżkę do porannej kawy. Od razu postawi cię na nogi i zapewni sytość na kilka godzin

Dodaj dokładnie łyżkę do porannej kawy. Od razu postawi cię na nogi i zapewni sytość na kilka godzin

Trzy czwarte Polaków pije codziennie kawę. Uśredniając, w skali roku przeciętny Polak wypija 95 litrów tego napoju. Cóż, nie są to żadne rekordowe liczby, ale dalej robią wrażenie. A gdyby tak urozmaicić nieco podanie tego napoju? Skoro tyle go pijemy, można się czasem postarać odbiec od codzienności i przyrządzić coś nowego. Kawa z masłem orzechowym będzie do tego wprost idealna!

kawa z masłem orzechowym - Pyszności; Foto: Canva
kawa z masłem orzechowym - Pyszności; Foto: Canva

09.10.2022 08:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

kawa z masłem orzechowym - Pyszności; Foto: Pexels
kawa z masłem orzechowym - Pyszności; Foto: Pexels

Mimo że głównym zadaniem kawy jest postawienie nas na nogi, nie zaszkodzi, by przy okazji dobrze smakowała. Maslove, producent masła orzechowego, proponuje nam przepis na kawę z dodatkiem swojego specjału, obiecując niezapomniane wrażenia smakowe.

Kto wie, może i ortodoksyjny pijacz tylko czarnej, gorzkiej kawy się skusi? W końcu tylko krowa nie zmienia zdania!

Do naszej kawy z dodatkiem masła orzechowego będziemy potrzebowali:

  • 250 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 250 ml chudego mleka
  • 40 gramów masła orzechowego
  • 40 gramów syropu klonowego lub miodu
  • ekstrakt z wanilii lub cynamon

Przygotuj niewielki rondelek. Wlej do niego zaparzoną wcześniej kawę - taką, jaką pijesz normalnie. Nie zapomnij o specjalnym filtrze do fusów, jeśli jest to kawa sypana.

kawa z masłem orzechowym - Pyszności; Foto: Pexels
kawa z masłem orzechowym - Pyszności; Foto: Pexels

Teraz dodaj mleko i syrop klonowy. Ogranicz ilość tego drugiego, jeśli preferujesz mniej słodkie smaki. Ekstrakt z wanilii lub cynamon (możesz nawet spróbować użyć odrobiny jednego i drugiego) doda twojej kawie cudownego aromatu.

Ostatnim składnikiem jej tytułowe masło orzechowe. Kiedy już je dodasz, podgrzej całość na małym ogniu i poczekaj, aż masło będzie całkowicie rozpuszczone.

Wymieszaj miksturę i gotowe. Kawa z masłem orzechowym będzie się doskonale prezentować serwowana w wysokich szklankach.

Jest coś wyjątkowo kuszącego w serwowaniu codziennych posiłków czy napojów w zupełnie inny sposób, prawda? Ten przepis możecie wykorzystać podczas porannych odwiedzin gości. Z całą pewnością nigdy wcześniej nie pili takiej kawy!

A jeśli wizyta gości przypada na nieco późniejszą porę, możecie ich zaskoczyć tymi wspaniałymi drinkami bezalkoholowymi. Sprawdźcie ten filmik z naszego kanału na YouTube gdzie tłumaczymy wszystko krok po kroku!