Te dodatki do kawy powinny być zakazane. Polacy używają ich nagminnie

Ciężki poranek, niesprzyjająca pogoda, zły nastrój, senność, brak energii - wszystko to można pokonać w bardzo prosty sposób. Kawa to napój, który w wielu przypadkach jest lekiem na całe złot. Pamiętaj jednak, że najlepszą opcją będzie czarna lub z dodatkiem niewielkiej ilości mleka. Jeśli pijesz ją z innymi wyszukanymi dodatkami, to musisz się dobrze zastanowić, nim podejmiesz taką decyzję. Dlaczego?

ObrazekKawa - Pyszności; Foto gettyimages.com
Karol Wiak

Kawa to produkt, który o poranku jest odmieniany niemal przez wszystkie przypadki. Niezależnie, czy pijasz kawę parzoną, rozpuszczalną, z kawiarki, czy parzoną inną metodą, to w parę chwil jest ona w stanie postawić cię na nogi. Picie kawy, mimo krążących różnych opinii, pozytywnie wpływa na zdrowie — w tym na pracę wątroby, działa też przeciwnowotworowo. Są jednak przypadki, kiedy jej picie nie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego warto zrezygnować z niektórych dodatków do kawy?

Kawa z nietypowymi dodatkami — kiedy filiżanka stanie się twoim wrogiem?

Pomimo wielu cennych właściwości, które zostały wspomniane wyżej, kawa może okazać się szkodliwa. Kiedy? Są to przypadki, kiedy zdecydujesz się użyć pewnych dodatków, które wymieszane z kawą mogą okazać się nie do końca dobrym rozwiązaniem. Co ciekawe, w ten sposób, ten popularny napój urozmaica wielu Polaków. Są one często stosowane również w popularnych kawiarniach, które serwują te napoje w dość nietypowej formie.

Obrazek
Poranna kawa, fot. Adobe Stock

Niektóre połączenia bardziej obciążają trzustkę lub przyczyniają się do rozwoju groźnych schorzeń, czy chorób. W takiej sytuacji dobrze jest zastanowić się nad tym co dosypiesz lub dodasz do swojej ulubionej kawy.

Najgorsze dodatki do kawy — czego należy unikać?

Za tę najzdrowszą kawę uznawana jest zwykła kawa czarna. Jej gorzki smak możesz przezwyciężyć, dodając minimalną ilość cukru. Jego zbyt duża ilość nie jest wskazana i to nie tylko w przypadku kawy. Cukier nie jest jedynym dodatkiem, którego należy unikać.

Obrazek
Słodzik - Pyszności; Foto Canva.com

Najgorsze składniki, które często dodaje się do kawy to:

  • syropy smakowe lub sztuczne dodatki - to przykład, gdy w kawiarni decydujesz się na smakową opcję kawy; większość syropów, które dodaje się do kawy, pełna jest cukru i sztucznych barwników, które niekorzystnie wpływają na zdrowie; jeśli zależy ci na nietypowym smaku, to warto postawić na naturalne dodatki, takie jak laska wanilii, mięta, czy suszone owoce;
  • cukier - co prawda, jego odrobina nie zaszkodzi; warto wystrzegać się jego zbyt dużej ilości;
  • sacharyna i słodziki - mimo że nie zawierają kalorii, to wpływają na metabolizm, przez co zaczniesz jeść zdecydowanie więcej; świetną alternatywą dla nich będzie wykorzystanie stewii;
  • odtłuszczone mleko - zdecydowanie lepiej jest postawić na pełnotłusty nabiał; produkty odtłuszczone zawierają więcej węglowodanów, powodujących przyrost masy ciała;
  • alkohol - to najgorsze połączenie, jakie możesz stworzyć;
  • śmietanka w proszku - to produkt, który używa się często, gdy nie masz pod ręką mleka; to nic innego, jak cukier i puste kalorie.

Szukasz inspiracji na wielkanocne słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"