Wiele osób źle parzy kawę. Poznaj zasadę 5 minut, dzięki której będzie idealna

Nie oszukujmy się, wielu z nas uważa, że kawa to najlepszy napój na początek dnia. Nie wyobrażamy sobie poranka bez zaparzenia jej. Niestety, okazuje się, że nawet i to robimy źle. Przez to napar smakuje o wiele gorzej niż w rzeczywistości powinien.

ObrazekKawa to ulubiony napój wielu osób (ADOBE)
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Łyk kawy o poranku - to coś na co mnóstwo osób czeka od poprzedniego wieczora. Bogaty aromat, niesamowita konsystencja  i nieco cierpki smak łączą się w idealną całość. Do tego stanowi zastrzyk energii potrzebny do pracy.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Niestety, źle ją parzymy

Statystyki mówią, że przeciętny Polak wypija 95 litrów kawy rocznie, czyli dwie filiżanki o pojemności 125 ml dziennie. Regularnie sięga po niego 80% dorosłych mieszkańców naszego kraju. Można więc śmiało stwierdzić, że ów napój jest bardzo popularny. Zawsze wydawało nam się, że parzymy ją w odpowiedni sposób. To był błąd i eksperci z InSinkErator postanowił nas z niego wyciągnąć. Okazuje się, że najbardziej istotną kwestią jest temperatura. To ona ma największy wpływ na smak napoju.

Obrazek
Kawa to dobry napój na początek dnia (PEXELS)

Kawa zalewana wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza to okropny wybór. Dziwne, prawda? Byliśmy przekonani, że produkt ten wręcz powinien być zalewany wrzątkiem, by dobrze się zaparzył. No cóż, człowiek uczy się cale życie.

Jak parzyć idealną kawę? Ten sposób

Badania pokazują, że najlepszą temperaturą jest ta w granicach 90-96 stopni Celsjusza. Co więc należy zrobić? Sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy odczekać pięć minut i po prostu zalać kawę. Wtedy zyska ona idealny smak i aromat. Jeśli czujecie potrzebę, możecie użyć termometru kuchennego, by sprawdzić, jak bardzo ciepła jest woda.

Specjaliści z InSinkeErator twierdzą także, że mleko do kawy powinniśmy dodawać nieco później, gdy już zalejemy ją wodą. Brytyjczycy zwykli robić na odwrót, gdyż są przekonani, że w ten sposób unikną przypalenia naparu. Okazuje się, że prawda jest zupełnie inna. Kawa będzie miała gorszą jakość. Jeśli więc tak postępujecie, jak najszybciej zaprzestańcie tej praktyki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza