Wiele osób źle parzy kawę. Poznaj zasadę 5 minut, dzięki której będzie idealna

Nie oszukujmy się, wielu z nas uważa, że kawa to najlepszy napój na początek dnia. Nie wyobrażamy sobie poranka bez zaparzenia jej. Niestety, okazuje się, że nawet i to robimy źle. Przez to napar smakuje o wiele gorzej niż w rzeczywistości powinien.

ObrazekKawa to ulubiony napój wielu osób (ADOBE)
Paulina Hermann

Łyk kawy o poranku - to coś na co mnóstwo osób czeka od poprzedniego wieczora. Bogaty aromat, niesamowita konsystencja  i nieco cierpki smak łączą się w idealną całość. Do tego stanowi zastrzyk energii potrzebny do pracy.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Niestety, źle ją parzymy

Statystyki mówią, że przeciętny Polak wypija 95 litrów kawy rocznie, czyli dwie filiżanki o pojemności 125 ml dziennie. Regularnie sięga po niego 80% dorosłych mieszkańców naszego kraju. Można więc śmiało stwierdzić, że ów napój jest bardzo popularny. Zawsze wydawało nam się, że parzymy ją w odpowiedni sposób. To był błąd i eksperci z InSinkErator postanowił nas z niego wyciągnąć. Okazuje się, że najbardziej istotną kwestią jest temperatura. To ona ma największy wpływ na smak napoju.

Obrazek
Kawa to dobry napój na początek dnia (PEXELS)

Kawa zalewana wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza to okropny wybór. Dziwne, prawda? Byliśmy przekonani, że produkt ten wręcz powinien być zalewany wrzątkiem, by dobrze się zaparzył. No cóż, człowiek uczy się cale życie.

Jak parzyć idealną kawę? Ten sposób

Badania pokazują, że najlepszą temperaturą jest ta w granicach 90-96 stopni Celsjusza. Co więc należy zrobić? Sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy odczekać pięć minut i po prostu zalać kawę. Wtedy zyska ona idealny smak i aromat. Jeśli czujecie potrzebę, możecie użyć termometru kuchennego, by sprawdzić, jak bardzo ciepła jest woda.

Specjaliści z InSinkeErator twierdzą także, że mleko do kawy powinniśmy dodawać nieco później, gdy już zalejemy ją wodą. Brytyjczycy zwykli robić na odwrót, gdyż są przekonani, że w ten sposób unikną przypalenia naparu. Okazuje się, że prawda jest zupełnie inna. Kawa będzie miała gorszą jakość. Jeśli więc tak postępujecie, jak najszybciej zaprzestańcie tej praktyki.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa