PrzepisDoświadczony barista zdradza, jak parzyć kawę. Niemal każdy popełnia karygodny błąd

Doświadczony barista zdradza, jak parzyć kawę. Niemal każdy popełnia karygodny błąd

Kawę możemy parzyć na różne sposoby. Trzeba uwzględnić rodzaj ziaren oraz  stopień zmielenia. To właśnie ten drugi aspekt ma największy wpływ na to, jak kawa będzie smakowała. Okazuje się, że to jedna z najbardziej kluczowych rzeczy. Dlatego też od samego początku warto sprawdzać, w jaki sposób ziarenka zostały zmielone.

Kawa (ADOBE)
Kawa (ADOBE)

20.05.2023 07:33

Na rynku jest kilka rodzajów ekspresów do kawy. Mają one swój własny sposób działania i potrzebują specjalnego traktowania. Trzeba zwrócić uwagę na to, jaka grubość zmielonych ziarenek będzie najlepsza. Nawet najmniejsza pomyłka może sprawić, że mała czarna przestanie nam smakować.

Kawa to jeden z ulubionych napojów. Czy grubość mielenia ma wpływ na smak?

Okazuje się, że jest to bardzo istotne. Im ziarna są grubsze, tym dłużej kawę powinniśmy parzyć. Co ciekawe, to właśnie mielenie odpowiednio grubo jest o wiele lepsze. Jeśli ziarenka będą zbyt cienkie, napar będzie bardzo gorzki i nie zobaczymy na jego powierzchni pianki. Trzeba też uważać na to, by nie zmielić zbyt grubo. W tym przypadku napój stanie się słaby i wodnisty. Dlaczego? Takie ziarna przepuszczają duże ilości wody.

Kawa (ADOBE)
Kawa (ADOBE)

Trzeba jednak wiedzieć, że smak kawy zależy też od wielu innych czynników. Barista wymienia tutaj gatunek ziaren, sposób uprawy, palenia i parzenia.

"Ważne jest także, jak przechowujemy kawę i jak długo po mieleniu ją spożywamy. Równie ważny jest gatunek ziaren. Różne odmiany mają odmienne właściwości smakowe, aromatyczne i kwasowe. Dodatkowo sposób uprawy, w tym wysokość, gleba i klimat, wpływa na smak kawy. Kolejną zmienną jest proces palenia kawy (...). Ostatecznie, znaczenie będzie mieć tu także świeżość kawy, a nawet woda, jaką wykorzystujemy do tego procesu, czy sprzęt, z jakiego korzystamy" - stwierdził Tomek Guz cytowany przez Onet.

Jak prawidłowo mielić kawę? Są na to różne sposoby

Wszystko zależy od sposobu parzenia. Inaczej będziemy mielić do ekspresu, a inaczej do kawiarki. W pierwszym przypadku ziarna kawy powinny mieć konsystencję bardzo drobnego piasku (200-600 mikrometra). Powinny mieć zlewającą się fakturę. Dzięki temu napar będzie odpowiednio gęsty i aksamitny.

W kawiarce parzymy napój nieco grubiej zmielony, drobinki kawy powinny mieć od 300 do 800 mikrometrów. W przypadku innych metod (na przykład dripperów) najlepiej zmieścić się w zakresie od 500 do 1300 mikrometrów. Takie ziarenka przypominają drobinki z żeli do peelingu.

Wybrane dla Ciebie