Sprawdzony przepis na domowy ketchup. Jeden ze składników Cię zaskoczy
Domowy ketchup to najlepszy sos do wielu rzeczy. Ma fanów na całym świecie, co powoduje, że możesz znaleźć różne ciekawe przepisy.
Nie mowa tutaj o cukinii
Ten sos kojarzy nam się głównie z pomidorową wersją. Coraz popularniejszy jest też ketchup z cukinii. Tym razem mamy dla Ciebie wariację inspirowaną Filipinami- ketchup z bananów! Ten smak jest naprawdę zaskakuje. Czasami naprawdę warto odważyć się na kuchenne eksperymenty, bo efekt może być zadziwiająco smaczny. A miny gości, kiedy powiesz im, że przygotowałeś ketchup z bananów po prostu bezcenne.
Domowy ketchup z bananów:
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 szklanka rozgniecionych bananów (ok. 2 sztuki)
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki białego octu
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- pieprz, sól, pieprz cayenne, kurkuma- do smaku
Krok po kroku:
- Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany drobno czosnek i starty imbir. Smaż na małym ogniu przez max. 5 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i banany, zamieszaj. Wsyp cukier, najlepiej brązowy.
- Dodaj ocet, sól, pieprz i pół łyżeczki pieprzu cayenne. Dosyp szczyptę kurkumy.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut aż zgęstnieje. Pamiętaj, żeby mieszać, bo może się przypalić
- Gdy ostygnie- zblenduj na gładką masę i przelej do słoiczka.
Domowy ketchup z bananów- do czego używać?
Sprawdzi się idealnie jako sos do maczania frytek, dodatek do jajek, smażonego ryżu, hot dogów, hamburgerów, a nawet do kurczaka. Smak naprawdę zaskakuje- koniecznie musisz go spróbować!
Jeśli wiesz, że nie zjesz całego ketchupu z bananów, to przelej go do słoiczków i zapasteryzuj. Otworzysz go wtedy, gdy najdzie Cię ochota.