PrzepisSprawdzony przepis na domowy ketchup. Jeden ze składników Cię zaskoczy

Sprawdzony przepis na domowy ketchup. Jeden ze składników Cię zaskoczy

domowy ketchup
domowy ketchup
Ewa

14.10.2020 10:57, aktual.: 13.10.2021 15:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowy ketchup to najlepszy sos do wielu rzeczy. Ma fanów na całym świecie, co powoduje, że możesz znaleźć różne ciekawe przepisy.

Nie mowa tutaj o cukinii

Ten sos kojarzy nam się głównie z pomidorową wersją. Coraz popularniejszy jest też ketchup z cukinii. Tym razem mamy dla Ciebie wariację inspirowaną Filipinami- ketchup z bananów! Ten smak jest naprawdę zaskakuje. Czasami naprawdę warto odważyć się na kuchenne eksperymenty, bo efekt może być zadziwiająco smaczny. A miny gości, kiedy powiesz im, że przygotowałeś ketchup z bananów po prostu bezcenne.

Obraz

Domowy ketchup z bananów:

  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów (ok. 2 sztuki)
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego octu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz, sól, pieprz cayenne, kurkuma- do smaku
Obraz

Krok po kroku:

  1. Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany drobno czosnek i starty imbir. Smaż na małym ogniu przez max. 5 minut.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy i banany, zamieszaj. Wsyp cukier, najlepiej brązowy.
  3. Dodaj ocet, sól, pieprz i pół łyżeczki pieprzu cayenne. Dosyp szczyptę kurkumy.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut aż zgęstnieje. Pamiętaj, żeby mieszać, bo może się przypalić
  5. Gdy ostygnie- zblenduj na gładką masę i przelej do słoiczka.
Obraz

Domowy ketchup z bananów- do czego używać?

Sprawdzi się idealnie jako sos do maczania frytek, dodatek do jajek, smażonego ryżu, hot dogów, hamburgerów, a nawet do kurczaka. Smak naprawdę zaskakuje- koniecznie musisz go spróbować!

Jeśli wiesz, że nie zjesz całego ketchupu z bananów, to przelej go do słoiczków i zapasteryzuj. Otworzysz go wtedy, gdy najdzie Cię ochota.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także