Sprawdzony przepis na domowy ketchup. Jeden ze składników Cię zaskoczy

Domowy ketchup to najlepszy sos do wielu rzeczy. Ma fanów na całym świecie, co powoduje, że możesz znaleźć różne ciekawe przepisy.

domowy ketchupdomowy ketchup
Ewa

Nie mowa tutaj o cukinii

Ten sos kojarzy nam się głównie z pomidorową wersją. Coraz popularniejszy jest też ketchup z cukinii. Tym razem mamy dla Ciebie wariację inspirowaną Filipinami- ketchup z bananów! Ten smak jest naprawdę zaskakuje. Czasami naprawdę warto odważyć się na kuchenne eksperymenty, bo efekt może być zadziwiająco smaczny. A miny gości, kiedy powiesz im, że przygotowałeś ketchup z bananów po prostu bezcenne.

Obrazek

Domowy ketchup z bananów:

  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów (ok. 2 sztuki)
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego octu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz, sól, pieprz cayenne, kurkuma- do smaku
Obrazek

Krok po kroku:

  1. Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany drobno czosnek i starty imbir. Smaż na małym ogniu przez max. 5 minut.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy i banany, zamieszaj. Wsyp cukier, najlepiej brązowy.
  3. Dodaj ocet, sól, pieprz i pół łyżeczki pieprzu cayenne. Dosyp szczyptę kurkumy.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut aż zgęstnieje. Pamiętaj, żeby mieszać, bo może się przypalić
  5. Gdy ostygnie- zblenduj na gładką masę i przelej do słoiczka.
Obrazek

Domowy ketchup z bananów- do czego używać?

Sprawdzi się idealnie jako sos do maczania frytek, dodatek do jajek, smażonego ryżu, hot dogów, hamburgerów, a nawet do kurczaka. Smak naprawdę zaskakuje- koniecznie musisz go spróbować!

Jeśli wiesz, że nie zjesz całego ketchupu z bananów, to przelej go do słoiczków i zapasteryzuj. Otworzysz go wtedy, gdy najdzie Cię ochota.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować