NewsyW lasach zaroiło się od grzybów. W tych regionach jest ich najwięcej

W lasach zaroiło się od grzybów. W tych regionach jest ich najwięcej

Sezon na grzyby - Pyszności; Foto Canva.com
Sezon na grzyby - Pyszności; Foto Canva.com
14.06.2023 10:33

To nie tylko czas relaksu i spaceru po lesie, ale także kontakt z przyrodą, a po powrocie do domu - możliwość przygotowania wspaniałych dań z grzybami w roli głównej. A czy wiesz, kiedy dokładnie zaczyna się sezon na grzyby? W niektórych lasach już teraz można zbierać wyjątkowe okazy. Sprawdź najważniejsze szczegóły.

Grzybobranie to pasja, która towarzyszy wielu Polakom od długiego czasu. Jest to wyjątkowe hobby, które pozwala się uspokoić, zebrać myśli i delektować się świeżym powietrzem oraz bogactwem leśnych zbiorów, z których po powrocie można przygotować rozmaite dania z grzybów. Nie ma niczego, co można by porównać do tej formy spędzania wolnego czasu. Sezon na grzyby i poszukiwanie jadalnych okazów to także wyzwanie, ponieważ znalezienie grzybów nie jest tak proste, zwłaszcza gdy ktoś już wcześniej przeszedł przez te tereny. Wymaga to cierpliwości i wprawy.

Większość osób zbiera grzyby po prostu z miłości do tego zajęcia. Grzybobranie często łączy się z innymi aktywnościami na świeżym powietrzu, takimi jak spacery, wycieczki rowerowe czy biwakowanie. To doskonała okazja, aby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi, dzieląc się radością z odkrywania skarbów natury. Jeśli nurtuje cię pytanie, kiedy rozpoczyna się sezon na grzyby i gdzie je zbierać, to poznaj najważniejsze informacje z tym związane.

Sezon na grzyby - o czym pamiętać podczas ich zbierania?

Zbieranie grzybów to nie tylko przyjemność, ale również najważniejsze zasady, o których należy pamiętać. Chodzi tu zarówno o środowisko, jak i o ciebie samego, bo jeśli nie masz pewności, to możesz natrafić na trujące grzyby.

Kobieta zbierająca grzyby w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com
Kobieta zbierająca grzyby w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com

Podstawy udanego grzybobrania to przede wszystkim:

  • Zbieranie grzybów we właściwym miejscu - pod żadnym pozorem nie zbieraj grzybów na obszarach chronionych, takich jak rezerwaty czy parki narodowe,
  • przed zbieraniem grzybów, sprawdź, czy nie są robaczywe,
  • staraj się zbierać tylko te grzyby, których jesteś pewien,
  • pamiętaj o odpowiednim nakryciu głowy i ubiorze podczas grzybobrania, ponieważ w lesie występuje wiele kleszczy;
  • zbieraj grzyby do koszyka, a nie do torebki foliowej,
  • wybieraj takie miejsca na grzybobranie, które znasz lub są blisko drogi - w lesie bardzo łatwo się zgubić,
  • jeśli nie zbierasz jakiegoś gatunku grzyba, nie powinieneś go niszczyć - pozostaw go w lesie, ponieważ stanowi on pożywienie dla zwierząt i pełni ważną rolę w ekosystemie,
  • zachowaj ciszę, nie zaśmiecaj lasu i unikaj rozniecania ognia.

Gdzie zbierać grzyby w Polsce?

Grzyby sezon trwa w Polsce tak naprawdę przez cały rok. W zależności od tego, jakich grzybów jesteś fanem, dobrze jest tu przytoczyć takie miejsca, w których prawdopodobieństwo znalezienia grzybów wydaje się być największe. Gdzie się wybrać w momencie, gdy zacznie się sezon na grzyby?

Koszyk wypełniony grzybami - Pyszności; Foto: Canva
Koszyk wypełniony grzybami - Pyszności; Foto: Canva

Najpopularniejsze miejsca pełne grzybów w Polsce to m.in.:

  • Bieszczady - w szczególności lasy grabowe na południowych stokach - pierwsze borowiki można tu znaleźć jeszcze w maju; w innych miesiącach występują tu również rydze, koźlaki,
  • Beskid Niski - polecane miejsca to głównie Wysowa i Ropki; można tu znaleźć głównie rydze i prawdziwki,
  • Roztoczańskie lasy i Nadleśnictwo Tomaszów - znajdziesz tu głównie prawdziwki i podgrzybki,
  • Bory Tucholskie - prawdopodobnie najpopularniejsze miejsce - to miejsce jest znane ze swojego ogromnego kompleksu leśnego - bory sosnowe, które stanowią największą skupisko drzew w okolicy; w tych lasach można znaleźć ponad tysiąc różnych gatunków grzybów wielkoowocnikowych, z czego ponad 100 gatunków jest jadalnych i nadaje się do spożycia,
  • Puszcza Notecka - warto wybrać się do jej zachodniej części, w okolice Międzychodu, w której można znaleźć kozaki, maślaki, podgrzybki, gąski, kanie, kurki,
  • Kotlina Jeleniogórska, Karkonosze i Góry Izerskie - na leśnych obszarach Karkonoszy i Gór Izerskich, grzyby można znaleźć praktycznie wszędzie; jeśli zależy ci na znalezieniu dużej ilości grzybów, warto udać się w kierunku miejsc takich jak Borowice, Przesieka i Zachełmie - to tam można napotkać obfitość prawdziwków i podgrzybków; ponadto, wzdłuż drogi prowadzącej z Szklarskiej Poręby do Świeradowa-Zdroju, możesz natknąć się na prawdziwe skarby grzybowe,
  • Bory Dolnośląskie - królestwo takich grzybów, jak kozaki, prawdziwki, krawce, a w okolicy Stawów Bobrowickich znajduje się największa koncentracja borowików w kraju.

Kiedy rozpoczyna się sezon na grzyby?

Odpowiedź na tak postawione pytanie, może być zaskoczeniem, bo grzyby można zbierać przez cały rok, nawet w zimie. A kiedy dokładnie rozpoczyna się ten najpopularniejszy sezon na grzyby? Pierwsze grzyby pojawiają się w polskich lasach już w połowie maja i w czerwcu, ale prawdziwego wysypu należy spodziewać się wczesną jesienią - we wrześniu. Sezon grzybowy trwa do chwili pojawienia się pierwszych przymrozków.

Warto podkreślić, że grzybiarze, którzy zdecydują się na zbieranie grzybów w czerwcu, mogą natrafić na wyjątkowo smaczne okazy grzybów. Obecnie, w świętokrzyskich i górskich lasach można zbierać m.in. takie okazy, jak borowik ceglastopory, żółciaki siarkowe. W drugiej połowie czerwca powinien się również rozpocząć sezon na kurki, prawdziwki, gołąbki, czy koźlarze.

jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva
jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva

Sezon na grzyby to świetna okazja na przygotowanie rozmaitych dań

Co zrobić z grzybów? Możesz przygotować z nich pyszne dania, takie jak zupy, sos grzybowy, risotto, czy dania mięsne z dodatkiem grzybów. Dobrą opcją jest również marynowanie i suszenie grzybów, aby zachować ich smak na dłużej. Grzyby świetnie pasują także do sałatek, omletów i nadziewanych pierogów. Możesz też użyć ich jako aromatyczny dodatek do dań kuchni orientalnej. Ważne jest, aby zawsze upewnić się, że grzyby są odpowiednio przygotowane i bezpieczne do spożycia przed ich konsumpcją.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także