NewsyW lasach zaroiło się od grzybów. W tych regionach jest ich najwięcej

W lasach zaroiło się od grzybów. W tych regionach jest ich najwięcej

To nie tylko czas relaksu i spaceru po lesie, ale także kontakt z przyrodą, a po powrocie do domu - możliwość przygotowania wspaniałych dań z grzybami w roli głównej. A czy wiesz, kiedy dokładnie zaczyna się sezon na grzyby? W niektórych lasach już teraz można zbierać wyjątkowe okazy. Sprawdź najważniejsze szczegóły.

Sezon na grzyby - Pyszności; Foto Canva.com
Sezon na grzyby - Pyszności; Foto Canva.com

14.06.2023 10:33

Grzybobranie to pasja, która towarzyszy wielu Polakom od długiego czasu. Jest to wyjątkowe hobby, które pozwala się uspokoić, zebrać myśli i delektować się świeżym powietrzem oraz bogactwem leśnych zbiorów, z których po powrocie można przygotować rozmaite dania z grzybów. Nie ma niczego, co można by porównać do tej formy spędzania wolnego czasu. Sezon na grzyby i poszukiwanie jadalnych okazów to także wyzwanie, ponieważ znalezienie grzybów nie jest tak proste, zwłaszcza gdy ktoś już wcześniej przeszedł przez te tereny. Wymaga to cierpliwości i wprawy.

Większość osób zbiera grzyby po prostu z miłości do tego zajęcia. Grzybobranie często łączy się z innymi aktywnościami na świeżym powietrzu, takimi jak spacery, wycieczki rowerowe czy biwakowanie. To doskonała okazja, aby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi, dzieląc się radością z odkrywania skarbów natury. Jeśli nurtuje cię pytanie, kiedy rozpoczyna się sezon na grzyby i gdzie je zbierać, to poznaj najważniejsze informacje z tym związane.

Sezon na grzyby - o czym pamiętać podczas ich zbierania?

Zbieranie grzybów to nie tylko przyjemność, ale również najważniejsze zasady, o których należy pamiętać. Chodzi tu zarówno o środowisko, jak i o ciebie samego, bo jeśli nie masz pewności, to możesz natrafić na trujące grzyby.

Kobieta zbierająca grzyby w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com
Kobieta zbierająca grzyby w lesie - Pyszności; Foto: Canva.com

Podstawy udanego grzybobrania to przede wszystkim:

  • Zbieranie grzybów we właściwym miejscu - pod żadnym pozorem nie zbieraj grzybów na obszarach chronionych, takich jak rezerwaty czy parki narodowe,
  • przed zbieraniem grzybów, sprawdź, czy nie są robaczywe,
  • staraj się zbierać tylko te grzyby, których jesteś pewien,
  • pamiętaj o odpowiednim nakryciu głowy i ubiorze podczas grzybobrania, ponieważ w lesie występuje wiele kleszczy;
  • zbieraj grzyby do koszyka, a nie do torebki foliowej,
  • wybieraj takie miejsca na grzybobranie, które znasz lub są blisko drogi - w lesie bardzo łatwo się zgubić,
  • jeśli nie zbierasz jakiegoś gatunku grzyba, nie powinieneś go niszczyć - pozostaw go w lesie, ponieważ stanowi on pożywienie dla zwierząt i pełni ważną rolę w ekosystemie,
  • zachowaj ciszę, nie zaśmiecaj lasu i unikaj rozniecania ognia.

Gdzie zbierać grzyby w Polsce?

Grzyby sezon trwa w Polsce tak naprawdę przez cały rok. W zależności od tego, jakich grzybów jesteś fanem, dobrze jest tu przytoczyć takie miejsca, w których prawdopodobieństwo znalezienia grzybów wydaje się być największe. Gdzie się wybrać w momencie, gdy zacznie się sezon na grzyby?

Koszyk wypełniony grzybami - Pyszności; Foto: Canva
Koszyk wypełniony grzybami - Pyszności; Foto: Canva

Najpopularniejsze miejsca pełne grzybów w Polsce to m.in.:

  • Bieszczady - w szczególności lasy grabowe na południowych stokach - pierwsze borowiki można tu znaleźć jeszcze w maju; w innych miesiącach występują tu również rydze, koźlaki,
  • Beskid Niski - polecane miejsca to głównie Wysowa i Ropki; można tu znaleźć głównie rydze i prawdziwki,
  • Roztoczańskie lasy i Nadleśnictwo Tomaszów - znajdziesz tu głównie prawdziwki i podgrzybki,
  • Bory Tucholskie - prawdopodobnie najpopularniejsze miejsce - to miejsce jest znane ze swojego ogromnego kompleksu leśnego - bory sosnowe, które stanowią największą skupisko drzew w okolicy; w tych lasach można znaleźć ponad tysiąc różnych gatunków grzybów wielkoowocnikowych, z czego ponad 100 gatunków jest jadalnych i nadaje się do spożycia,
  • Puszcza Notecka - warto wybrać się do jej zachodniej części, w okolice Międzychodu, w której można znaleźć kozaki, maślaki, podgrzybki, gąski, kanie, kurki,
  • Kotlina Jeleniogórska, Karkonosze i Góry Izerskie - na leśnych obszarach Karkonoszy i Gór Izerskich, grzyby można znaleźć praktycznie wszędzie; jeśli zależy ci na znalezieniu dużej ilości grzybów, warto udać się w kierunku miejsc takich jak Borowice, Przesieka i Zachełmie - to tam można napotkać obfitość prawdziwków i podgrzybków; ponadto, wzdłuż drogi prowadzącej z Szklarskiej Poręby do Świeradowa-Zdroju, możesz natknąć się na prawdziwe skarby grzybowe,
  • Bory Dolnośląskie - królestwo takich grzybów, jak kozaki, prawdziwki, krawce, a w okolicy Stawów Bobrowickich znajduje się największa koncentracja borowików w kraju.

Kiedy rozpoczyna się sezon na grzyby?

Odpowiedź na tak postawione pytanie, może być zaskoczeniem, bo grzyby można zbierać przez cały rok, nawet w zimie. A kiedy dokładnie rozpoczyna się ten najpopularniejszy sezon na grzyby? Pierwsze grzyby pojawiają się w polskich lasach już w połowie maja i w czerwcu, ale prawdziwego wysypu należy spodziewać się wczesną jesienią - we wrześniu. Sezon grzybowy trwa do chwili pojawienia się pierwszych przymrozków.

Warto podkreślić, że grzybiarze, którzy zdecydują się na zbieranie grzybów w czerwcu, mogą natrafić na wyjątkowo smaczne okazy grzybów. Obecnie, w świętokrzyskich i górskich lasach można zbierać m.in. takie okazy, jak borowik ceglastopory, żółciaki siarkowe. W drugiej połowie czerwca powinien się również rozpocząć sezon na kurki, prawdziwki, gołąbki, czy koźlarze.

jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva
jak szybko gotować grzyby - Pyszności; foto: Canva

Sezon na grzyby to świetna okazja na przygotowanie rozmaitych dań

Co zrobić z grzybów? Możesz przygotować z nich pyszne dania, takie jak zupy, sos grzybowy, risotto, czy dania mięsne z dodatkiem grzybów. Dobrą opcją jest również marynowanie i suszenie grzybów, aby zachować ich smak na dłużej. Grzyby świetnie pasują także do sałatek, omletów i nadziewanych pierogów. Możesz też użyć ich jako aromatyczny dodatek do dań kuchni orientalnej. Ważne jest, aby zawsze upewnić się, że grzyby są odpowiednio przygotowane i bezpieczne do spożycia przed ich konsumpcją.