Kiedy usuwać szypułki z truskawek? Większość z nas popełnia ten błąd

Sezon na uwielbiane przez Polaków truskawki zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy zajadać się tymi soczystymi czerwonymi owocami. Zanim jednak poczujemy ich słodki smak, musimy je dokładnie umyć i zdjąć szypułkę. Czy jednak wiesz, kiedy dokładnie należy to zrobić? Okazuje się, że usunięcie jej przed myciem to bardzo poważny błąd.

ObrazekPexels
Paulina Hermann

Każdy fan truskawek wie, że owoce trzeba dokładnie wyczyścić. Dzięki temu piasek nie będzie nam chrupał w zębach i pozbędziemy się różnych robaczków, które się tam "osiedliły". Nie możemy również zapomnieć o tym, że truskawki są często nawożone, dlatego też lepiej nie jeść owoców prosto z krzaczka. Nawet jeśli krzaczki były otoczone matą i foliami, to lepiej opłukać je pod bieżącą wodą.

Obrazek
Kiedy usuwać szypułki z truskawek? (pexels.com)

Kiedy usuwać szypułki z truskawek? Nie wolno robić tego przed myciem

Jeśli nie na początku, to kiedy? Okazuje się, że najlepiej usunąć szypułki w momencie, gdy już umyjemy truskawki. Najbardziej istotne jest to, że dzięki temu brudna woda nie dostanie się do wnętrza owoców. Nie zepsuje ona smaku i nie zjemy przez nieuwagę insektów. Truskawki nie będą też rozwodnione. Po drugie, zbyt wczesne wyciąganie szypułek wypłukuje sole mineralne i witaminy. Odpowiednie oczyszczanie owoców ma wpływ nie tylko na właściwości zdrowotne owoców, ale też na ich smak.

Truskawki trzeba traktować delikatnie. Trzeba umyć je bezpośrednio przed spożyciem

Każdy, kto jadł truskawki, wie, że szybko się psują i pleśnieją. Dlatego też trzeba zjeść je jak najszybciej. Jeśli jednak chcemy je spożyć później, nie myjmy ich od razu. Dzięki temu zachowają świeżość na dłużej i będą cały czas smaczne. Pamiętajcie o tym, że oczyszczanie owoców powinno być przeprowadzone delikatnie i sprawnie. Truskawki ułóżcie na sitku i przelejcie je zimną wodą. Zróbcie to co najmniej dwa razy. Pod żadnym pozorem nie pozostawiajcie owoców w wodzie. To sprawi, że rozmiękną i nie będą już takie smaczne. Na końcu je odsączcie i usuńcie szypułki. Teraz już możecie się zajadać słodkim i zdrowym przysmakiem.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese