Strzelczyk stanął przed kamerą i zrobił najbardziej wyjątkowy obiad. Kiełbaski w słoiku wytrwają wiele miesięcy
Codzienne obowiązki powodują, że większość z nas nie ma czasu na gotowanie. I tu z pomocą przychodzą obiady ze słoika, które można odgrzać, kiedy będziemy mieć na to ochotę. Swoją wyjątkową recepturą na kiełbaski w sosie warzywnym, podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk.
25.11.2022 | aktual.: 10.10.2023 20:10
Kiełbaski w sosie warzywnym - wyjątkowy obiad ze słoika
Atutem tego dania jest to, że można je zjeść od razu lub poddać pasteryzacji i zjeść wtedy, gdy nie będziemy mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że je odgrzejemy i obiad gotowy. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że kiełbaski to naprawdę proste w przygotowaniu danie. Zachwyci smakiem i idealnie połączy się z innymi obiadowymi dodatkami. Swój przepis na kiełbaski w sosie warzywnym zaprezentował Tomasz Strzelczyk - popularny kucharz, uczestnik programu "Master Chef", którego specjalnością są przede wszystkim wędzone ryby, ale nie tylko!
Jak przygotować kiełbaski w sosie warzywnym?
To bardzo proste! Wystarczy kilka składników, chęć przygotowania czegoś smacznego i odrobina czasu. Reszta pójdzie już z górki!
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- duża zielona papryka
- 1 kg kiełbasek
- 4 średnie cebule
- 5 papryczek chilli
- 9 ząbków czosnku
- 750 g pomidorów z puszki
- płaska łyżka pieprzu
- płaska łyżka czerwonej papryki
- garść natki pietruszki
- pół łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Kiełbaski w sosie to pomysł na obiad i danie, które można przełożyć do słoików i poddać pasteryzacji. Rozpoczynamy od delikatnego podsmażenia kiełbasek na odrobinie oleju. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę - w paseczki i piórka. Gdy kiełbaski będą zarumienione, to wrzucamy cebulę. Kroimy drobno papryczki chilli i dorzucamy ją razem ze zwykłą papryką do smażących się kiełbasek. Siekamy kilka ząbków czosnku i dodajemy go do naszej potrawy. Czas na przyprawy - dosypujemy słodką paprykę, sól, oregano i świeżo zmielony pieprz. Wszystko mieszamy.
Kolejny krok to zalanie naszego dania pomidorami z puszki. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut. Można jeszcze dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki, bliżej końca gotowania. Kiełbaski w sosie są już gotowe. Można je zjeść od razu, według naszego upodobania (np. jako hot-dog, z ryżem, ziemniakami, makaronem) lub przełożyć do słoików. Zakręcamy je mocno i pasteryzujemy. Smacznego!
Lubisz wyjątkowe dania? Z pewnością zainteresuje Cię przepis na koperty z kapustą, ziemniakami i koperkiem. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: