Strzelczyk stanął przed kamerą i zrobił najbardziej wyjątkowy obiad. Kiełbaski w słoiku wytrwają wiele miesięcy

Codzienne obowiązki powodują, że większość z nas nie ma czasu na gotowanie. I tu z pomocą przychodzą obiady ze słoika, które można odgrzać, kiedy będziemy mieć na to ochotę. Swoją wyjątkową recepturą na kiełbaski w sosie warzywnym, podzielił się z nami Tomasz Strzelczyk.

ObrazekKiełbaski w sosie - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Karol Wiak

Kiełbaski w sosie warzywnym - wyjątkowy obiad ze słoika

Atutem tego dania jest to, że można je zjeść od razu lub poddać pasteryzacji i zjeść wtedy, gdy nie będziemy mieć czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że je odgrzejemy i obiad gotowy. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że kiełbaski to naprawdę proste w przygotowaniu danie. Zachwyci smakiem i idealnie połączy się z innymi obiadowymi dodatkami. Swój przepis na kiełbaski w sosie warzywnym zaprezentował Tomasz Strzelczyk - popularny kucharz, uczestnik programu "Master Chef", którego specjalnością są przede wszystkim wędzone ryby, ale nie tylko!

Obrazek
Kiełbaski - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak przygotować kiełbaski w sosie warzywnym?

To bardzo proste! Wystarczy kilka składników, chęć przygotowania czegoś smacznego i odrobina czasu. Reszta pójdzie już z górki!

Składniki:

             
  • 3 duże czerwone papryki
  • duża zielona papryka
  • 1 kg kiełbasek
  • 4 średnie cebule
  • 5 papryczek chilli
  • 9 ząbków czosnku
  • 750 g pomidorów z puszki
  • płaska łyżka pieprzu
  • płaska łyżka czerwonej papryki
  • garść natki pietruszki
  • pół łyżki soli.

Sposób przygotowania:

Kiełbaski w sosie to pomysł na obiad i danie, które można przełożyć do słoików i poddać pasteryzacji. Rozpoczynamy od delikatnego podsmażenia kiełbasek na odrobinie oleju. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę - w paseczki i piórka. Gdy kiełbaski będą zarumienione, to wrzucamy cebulę. Kroimy drobno papryczki chilli i dorzucamy ją razem ze zwykłą papryką do smażących się kiełbasek. Siekamy kilka ząbków czosnku i dodajemy go do naszej potrawy. Czas na przyprawy - dosypujemy słodką paprykę, sól, oregano i świeżo zmielony pieprz. Wszystko mieszamy.

Obrazek
Przygotowanie kiełbasek - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kolejny krok to zalanie naszego dania pomidorami z puszki. Zmniejszamy płomień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut. Można jeszcze dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki, bliżej końca gotowania. Kiełbaski w sosie są już gotowe. Można je zjeść od razu, według naszego upodobania (np. jako hot-dog, z ryżem, ziemniakami, makaronem) lub przełożyć do słoików. Zakręcamy je mocno i pasteryzujemy. Smacznego!

Lubisz wyjątkowe dania? Z pewnością zainteresuje Cię przepis na koperty z kapustą, ziemniakami i koperkiem. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem