Banalnie prosty pomysł na obiad, czyli kładzioki. Zrobisz je z trzech składników w 15 minut
Kładzioki, nazywane też kładzionymi kluskami, to prosty, tani i szybki przepis na obiad. Potrzebujesz zaledwie 3 składników i 15 minut w kuchni.
Przepis na tani obiad
Kluski kładzione łyżką to fantastyczny przepis na błyskawiczny i tani obiad. Moja babcia serwowała je zawsze wtedy, gdy głodne wnuki wpadały do kuchni i domagały się czegoś do jedzenia. Po 15 minutach na naszych talerzach lądowały parujące i gorące kluseczki. Świetnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany, okrasy z podsmażonego boczku i cebuli lub sosu. Niektórzy jedzą je również na słodko- z cukrem lub zblendowanymi owocami. Podczas jednego ze spotkań ze znajomi okazało się, że każdy z nas jadł je chociaż raz. Z przyjemnością dziś wracamy do tego tradycyjnego przepisu.
Kładzioki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
- ok. pół szklanki mleka lub wody
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wklej wodę lub mleko (mleko sprawdzi się, gdy chcesz przygotować kluski na słodko). Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj razem z wodą. Dodaj przesianą mąkę, sól i zmiksuj całość na jednolitą masę. Białka ubij osobno na sztywną pianę. Dodawaj je stopniowo do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając całość przy pomocy szpatułki. W garnku zagotuj wodę. Zamocz w niej łyżkę i nabierz porcję ciasta na kluski. Klusek kładzionych nie formujemy, tylko przekładamy z łyżki do wody. Następnie szybko włóż ją do wody i tak właśnie "kładź" kluski. Odczekaj chwilę i zamieszaj. Gotuj je ok. 2 minuty i wyciągnij z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Podaj z ulubionymi dodatkami: serem, boczkiem lub na słodko z cukrem.
Smacznego!
Przepis na szare kluski z cebulą i boczkiem znajdziesz na naszym kanale YouTube