NewsyZrób kultowy deser z PRL i jedz na zdrowie. Jego podstawowy składnik ma właściwości antyrakowe

Zrób kultowy deser z PRL i jedz na zdrowie. Jego podstawowy składnik ma właściwości antyrakowe

Kogel-mogel (Wikimedia Commons)
Kogel-mogel (Wikimedia Commons)

13.06.2023 14:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy kogel-mogel jest zdrowy? Okazuje się, że tak. Przysmak z PRL ma wiele pozytywnych właściwości. Naukowcy z University of Alabama w Kanadzie dowiedli, że regularne spożywanie surowych żółtek może zapobiegać problemom z sercem.

To bardzo prosty deser, który przygotujemy z żółtek jaj z cukrem. Możemy zjeść je w takiej formie lub dołożyć różne dodatki, na przykład kakao, bitą śmietanę lub sok z cytrusów. Niektórzy bardzo lubią też rum. Jego popularność wzrosła w czasach PRL i był uznawany za zdrową przekąskę dla dzieci. Z czasem zaczęto uważać go za coś, czego powinnyśmy unikać. Teraz ta tendencja może się odwrócić.

Kogel-mogel nie jest tak zły, jak się wydaje. Ma właściwości antynowotworowe

Duży wkład w "oddemonizowanie" tej przekąski włożyli badacze z University of Alabama w Kanadzie. Zbadali oni bowiem jaja kurze, by sprawdzić, czy mają działanie antyrakowe. Okazało się, że w żółtkach znajdziemy tyrozynę i tryptofan. Te hormony znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających. Walczą z wolnymi rodnikami, a także chronią układ nerwowy i wspomagają pracę serca. Trzeba pamiętać jednak, że gotowanie lub smażenie zmniejsza te ważne właściwości.

Kogel-mogel nie jest złą przekąską, gdyż żółtka jaj zawierają także witaminy (A, E, D, K oraz witaminy z grupy B) i soli mineralnych (fosforu, potasu, żelaza, sodu, wapnia, magnezu, selenu, miedzi, cynku). Znajdziemy w nich też luteinę (progesteron) oraz beta-karoten.

Pozostaje tylko kwestia cukru. Ten bez obaw możemy zastąpić erytrytolem, ksylitolem lub syropem z agawy. Bardzo dobrze sprawdzi się też miód.

Kogel-mogel (Wallpaper Flare)
Kogel-mogel (Wallpaper Flare)

Jajka mogą chronić przed nowotworami

Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Najważniejsze jest to, w jaki sposób karmi się kury. Karma powinna zawierać dieny kwasu linolowego (CLA). Badacze sprawdzają, jak jajko wzbogacone o ten składnik wpływa na linie nowotworowe.

- Kwasy tłuszczowe wyizolowane ze zmodyfikowanego jaja wprost indukują apoptozę komórek. Czyli prowadzi do naturalnej śmierci komórki nowotworowej, nie szkodząc komórkom zdrowym - powiedział Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności UR. Kwasy tłuszczowe z dodatkiem CLA sprawiły, że komórki rakowe (w tym przypadku czerniaka) przestały się dzielić.

Te wyniki badań pokazują, że kogel-mogel nie jest wcale tak tragiczną przekąską.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także