Zrób kultowy deser z PRL i jedz na zdrowie. Jego podstawowy składnik ma właściwości antyrakowe

Czy kogel-mogel jest zdrowy? Okazuje się, że tak. Przysmak z PRL ma wiele pozytywnych właściwości. Naukowcy z University of Alabama w Kanadzie dowiedli, że regularne spożywanie surowych żółtek może zapobiegać problemom z sercem.

ObrazekKogel-mogel (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

To bardzo prosty deser, który przygotujemy z żółtek jaj z cukrem. Możemy zjeść je w takiej formie lub dołożyć różne dodatki, na przykład kakao, bitą śmietanę lub sok z cytrusów. Niektórzy bardzo lubią też rum. Jego popularność wzrosła w czasach PRL i był uznawany za zdrową przekąskę dla dzieci. Z czasem zaczęto uważać go za coś, czego powinnyśmy unikać. Teraz ta tendencja może się odwrócić.

Kogel-mogel nie jest tak zły, jak się wydaje. Ma właściwości antynowotworowe

Duży wkład w "oddemonizowanie" tej przekąski włożyli badacze z University of Alabama w Kanadzie. Zbadali oni bowiem jaja kurze, by sprawdzić, czy mają działanie antyrakowe. Okazało się, że w żółtkach znajdziemy tyrozynę i tryptofan. Te hormony znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających. Walczą z wolnymi rodnikami, a także chronią układ nerwowy i wspomagają pracę serca. Trzeba pamiętać jednak, że gotowanie lub smażenie zmniejsza te ważne właściwości.

Kogel-mogel nie jest złą przekąską, gdyż żółtka jaj zawierają także witaminy (A, E, D, K oraz witaminy z grupy B) i soli mineralnych (fosforu, potasu, żelaza, sodu, wapnia, magnezu, selenu, miedzi, cynku). Znajdziemy w nich też luteinę (progesteron) oraz beta-karoten.

Pozostaje tylko kwestia cukru. Ten bez obaw możemy zastąpić erytrytolem, ksylitolem lub syropem z agawy. Bardzo dobrze sprawdzi się też miód.

Obrazek
Kogel-mogel (Wallpaper Flare)

Jajka mogą chronić przed nowotworami

Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Najważniejsze jest to, w jaki sposób karmi się kury. Karma powinna zawierać dieny kwasu linolowego (CLA). Badacze sprawdzają, jak jajko wzbogacone o ten składnik wpływa na linie nowotworowe.

- Kwasy tłuszczowe wyizolowane ze zmodyfikowanego jaja wprost indukują apoptozę komórek. Czyli prowadzi do naturalnej śmierci komórki nowotworowej, nie szkodząc komórkom zdrowym - powiedział Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności UR. Kwasy tłuszczowe z dodatkiem CLA sprawiły, że komórki rakowe (w tym przypadku czerniaka) przestały się dzielić.

Te wyniki badań pokazują, że kogel-mogel nie jest wcale tak tragiczną przekąską.

Wybrane dla Ciebie

Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Wszyscy myśleli, że to mięso. Grzyby w tej wersji zachwyciły nawet teściową
Wszyscy myśleli, że to mięso. Grzyby w tej wersji zachwyciły nawet teściową