Koleżanki płacą krocie w kawiarni, a ja robię za półdarmo w domu. Smakuje jak we Włoszech

Cafe affogato to kawowy deser (napój), którego ojczyzną są Włochy. Esencjonalne espresso łączy się z tradycyjnymi włoskimi gelato o smaku waniliowym lub fior di latte, otrzymując prostą i jednocześnie robiącą wrażenie kompozycję.

Cafe affogatoCafe affogato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawą można delektować się na wiele różnych sposobów, a jednym z nich jest włoskie cafe affogato. Z jednej strony to napój, z drugiej deser, ale, tak czy siak, zdecydowanie jest warty grzechu. Zamiast jednak kupować cafe affogato w kawiarni za krocie, wolę przygotować je samodzielnie w domu. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Cafe affogato - włoski deser do zrobienia w domu

Cafe affogato można nazwać kawą z lodami. Gałka pysznych lodów, lądując w gorącym espresso, tworzy jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich deserów. Te dwa składniki stanowią bazę i też klasyczną wersję specjału. Chcąc podkręcić jego smak, wiele osób dodaje kieliszek likieru kahlua lub amaretto.

Nazwa deseru wywodzi się od włoskiego słowa "affogare", które oznacza "utopić". Odnosi się to do gałki lodów, która jest dosłownie zanurzona, czyli "utopiona" w kawie o intensywnym aromacie. W wyniku działania ciepła na powierzchni deseru tworzy się kremowa pianka powstała z powodu delikatnego rozpuszczania się lodów.

Tradycyjnie deser affogato podaje się z lodami o smaku waniliowym lub śmietankowym. Kluczowe jest, by wybrać lody o naprawdę wysokiej jakości, które charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu i bazują na śmietance. Cafe affogato najczęściej serwuje się w przezroczystej niskiej szklance. Deser można dodatkowo udekorować, posypując go wiórkami czekoladowymi, orzechami lub polewając go karmelem. Warto jednak pamiętać, że dodatki te nie są obowiązkowe i affogato smakuje równie dobrze bez nich.

Cafe affogato
Cafe affogato © Pixabay

Domowe cafe affogato. Przepis

Składniki:

  • 1 gałka lodów śmietankowych lub waniliowych,
  • 1 porcja espresso.

Przygotowanie:

  1. Gałkę lodów włóż do niskiej przezroczystej szklanki.
  2. Zalej je porcją espresso.
  3. Podaj od razu po przygotowaniu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje