Koleżanki płacą krocie w kawiarni, a ja robię za półdarmo w domu. Smakuje jak we Włoszech
Cafe affogato to kawowy deser (napój), którego ojczyzną są Włochy. Esencjonalne espresso łączy się z tradycyjnymi włoskimi gelato o smaku waniliowym lub fior di latte, otrzymując prostą i jednocześnie robiącą wrażenie kompozycję.
22.04.2024 17:52
Kawą można delektować się na wiele różnych sposobów, a jednym z nich jest włoskie cafe affogato. Z jednej strony to napój, z drugiej deser, ale, tak czy siak, zdecydowanie jest warty grzechu. Zamiast jednak kupować cafe affogato w kawiarni za krocie, wolę przygotować je samodzielnie w domu. Zobacz przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cafe affogato - włoski deser do zrobienia w domu
Cafe affogato można nazwać kawą z lodami. Gałka pysznych lodów, lądując w gorącym espresso, tworzy jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich deserów. Te dwa składniki stanowią bazę i też klasyczną wersję specjału. Chcąc podkręcić jego smak, wiele osób dodaje kieliszek likieru kahlua lub amaretto.
Nazwa deseru wywodzi się od włoskiego słowa "affogare", które oznacza "utopić". Odnosi się to do gałki lodów, która jest dosłownie zanurzona, czyli "utopiona" w kawie o intensywnym aromacie. W wyniku działania ciepła na powierzchni deseru tworzy się kremowa pianka powstała z powodu delikatnego rozpuszczania się lodów.
Tradycyjnie deser affogato podaje się z lodami o smaku waniliowym lub śmietankowym. Kluczowe jest, by wybrać lody o naprawdę wysokiej jakości, które charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu i bazują na śmietance. Cafe affogato najczęściej serwuje się w przezroczystej niskiej szklance. Deser można dodatkowo udekorować, posypując go wiórkami czekoladowymi, orzechami lub polewając go karmelem. Warto jednak pamiętać, że dodatki te nie są obowiązkowe i affogato smakuje równie dobrze bez nich.
Zobacz także
Domowe cafe affogato. Przepis
Składniki:
- 1 gałka lodów śmietankowych lub waniliowych,
- 1 porcja espresso.
Przygotowanie:
- Gałkę lodów włóż do niskiej przezroczystej szklanki.
- Zalej je porcją espresso.
- Podaj od razu po przygotowaniu.