Koleżanki płacą krocie w kawiarni, a ja robię za półdarmo w domu. Smakuje jak we Włoszech

Cafe affogato to kawowy deser (napój), którego ojczyzną są Włochy. Esencjonalne espresso łączy się z tradycyjnymi włoskimi gelato o smaku waniliowym lub fior di latte, otrzymując prostą i jednocześnie robiącą wrażenie kompozycję.

Cafe affogatoCafe affogato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawą można delektować się na wiele różnych sposobów, a jednym z nich jest włoskie cafe affogato. Z jednej strony to napój, z drugiej deser, ale, tak czy siak, zdecydowanie jest warty grzechu. Zamiast jednak kupować cafe affogato w kawiarni za krocie, wolę przygotować je samodzielnie w domu. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Cafe affogato - włoski deser do zrobienia w domu

Cafe affogato można nazwać kawą z lodami. Gałka pysznych lodów, lądując w gorącym espresso, tworzy jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich deserów. Te dwa składniki stanowią bazę i też klasyczną wersję specjału. Chcąc podkręcić jego smak, wiele osób dodaje kieliszek likieru kahlua lub amaretto.

Nazwa deseru wywodzi się od włoskiego słowa "affogare", które oznacza "utopić". Odnosi się to do gałki lodów, która jest dosłownie zanurzona, czyli "utopiona" w kawie o intensywnym aromacie. W wyniku działania ciepła na powierzchni deseru tworzy się kremowa pianka powstała z powodu delikatnego rozpuszczania się lodów.

Tradycyjnie deser affogato podaje się z lodami o smaku waniliowym lub śmietankowym. Kluczowe jest, by wybrać lody o naprawdę wysokiej jakości, które charakteryzują się dużą zawartością tłuszczu i bazują na śmietance. Cafe affogato najczęściej serwuje się w przezroczystej niskiej szklance. Deser można dodatkowo udekorować, posypując go wiórkami czekoladowymi, orzechami lub polewając go karmelem. Warto jednak pamiętać, że dodatki te nie są obowiązkowe i affogato smakuje równie dobrze bez nich.

Cafe affogato
Cafe affogato © Pixabay

Domowe cafe affogato. Przepis

Składniki:

  • 1 gałka lodów śmietankowych lub waniliowych,
  • 1 porcja espresso.

Przygotowanie:

  1. Gałkę lodów włóż do niskiej przezroczystej szklanki.
  2. Zalej je porcją espresso.
  3. Podaj od razu po przygotowaniu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok