InspiracjeKonkurencja dla zwykłego gulaszu. Warto przygotować więcej, bo jest przepyszny

Konkurencja dla zwykłego gulaszu. Warto przygotować więcej, bo jest przepyszny

Połączenie pikantnego, słodkiego i kwaśnego smaku w kremowym sosie z chrupiącymi dodatkami. Caponata to idealne rozwiązanie na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Ta zdrowa, smaczna i syta potrawa powinna częściej lądować na naszych stołach. Dzięki lekkości i świeżości (nadanej głównie za sprawą ziół) świetnie sprawdzi się zwłaszcza teraz, kiedy dokuczają nam wysokie temperatury. 

Caponata to danie kuchni sycylijskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Caponata to danie kuchni sycylijskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock

31.07.2023 12:56

Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Jest to rodzaj warzywnego ragout, którego głównymi składnikami są bakłażany, pomidory, cebula, seler, oliwki, kapary, często też marchew i cukinia. Warzywa są pokrojone w kostkę i duszone w oliwie z dodatkiem octu winnego, cukru i czasem rodzynek. Caponata ma słodko-kwaśny smak i jest często podawana jako przystawka lub dodatek do mięsa czy ryb. To smaczne i aromatyczne danie z bogatą historią i tradycją na Sycylii.

Caponata, czyli warzywny gulasz. Danie jednogarnkowe dla całej rodziny

Istnieje wiele wariantów caponaty. Niektóre zawierają karczochy albo słodką paprykę, cukinię, marchewkę, ziemniaki i orzeszki piniowe. Zasadniczo jest to wegetariańskie danie, jednak wersje z Palermo zawierają ryby, a niekiedy w potrawie znajduje się ośmiornica, krewetki czy suszona ikra tuńczyka. Warto więc urozmaicać caponatę podobnymi dodatkami lub mięsem.

Jej smak jest słodkawy, lekko kwaskowy, a zawarte w niej bakłażany powinny zachowywać mięsistość. Ważne, by dodatki (zwłaszcza seler naciowy) zachowały chrupkość. Caponata jest daniem serwowanym najczęściej w porze letniej. To potrawa jednogarnkowa, którą można podać zarówno jako danie główne, jak i kolację. Natomiast zblendowana odgrywa rolę pasty do pieczywa.

Caponata, czyli sycylijski gulasz - Pyszności; Fot. Pixabay
Caponata, czyli sycylijski gulasz - Pyszności; Fot. Pixabay

Przepis na caponatę. Sycylijski bigos idealny na letni obiad

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • sól, czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 małe łodygi selera naciowego,
  • 300 ml pomidorów z puszki lub świeże pomidory rozgniecione,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 5-6 zielonych oliwek,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 liść laurowy,
  • pół łyżeczki płatków chili (opcjonalnie),
  • 50 ml octu winnego,
  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  2. Bakłażana pokrój w dużą kostkę. Kawałki bakłażana posól i odłóż na durszlak, by pozbawić je goryczy (na ok. 20-30 minut).
  3. Gotowe kostki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek. Piecz przez 25-30 minut.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i seler pokrojony w grube plastry.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 5 do 7 minut, regularnie mieszając, aż warzywa zmiękną.
  6. Następnie dodaj pomidory, kapary, oliwki, rodzynki, miód, liść laurowy i opcjonalnie płatki chili.
  7. Pod koniec wlej ocet i białe wino, a następnie wymieszaj całość, by składniki dobrze się połączyły. Gotuj całość na średnim ogniu jeszcze przez 10 minut (aż
  8. alkohol odparuje).
  9. Na końcu dodaj pieczonego bakłażana i gotuj całość przez kolejne 2 - 3 minuty.
  10. Na końcu dopraw całość świeżą pietruszką i miętą.
Wybrane dla Ciebie