Konkurencja dla zwykłego gulaszu. Warto przygotować więcej, bo jest przepyszny
Połączenie pikantnego, słodkiego i kwaśnego smaku w kremowym sosie z chrupiącymi dodatkami. Caponata to idealne rozwiązanie na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Ta zdrowa, smaczna i syta potrawa powinna częściej lądować na naszych stołach. Dzięki lekkości i świeżości (nadanej głównie za sprawą ziół) świetnie sprawdzi się zwłaszcza teraz, kiedy dokuczają nam wysokie temperatury.
31.07.2023 12:56
Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Jest to rodzaj warzywnego ragout, którego głównymi składnikami są bakłażany, pomidory, cebula, seler, oliwki, kapary, często też marchew i cukinia. Warzywa są pokrojone w kostkę i duszone w oliwie z dodatkiem octu winnego, cukru i czasem rodzynek. Caponata ma słodko-kwaśny smak i jest często podawana jako przystawka lub dodatek do mięsa czy ryb. To smaczne i aromatyczne danie z bogatą historią i tradycją na Sycylii.
Caponata, czyli warzywny gulasz. Danie jednogarnkowe dla całej rodziny
Istnieje wiele wariantów caponaty. Niektóre zawierają karczochy albo słodką paprykę, cukinię, marchewkę, ziemniaki i orzeszki piniowe. Zasadniczo jest to wegetariańskie danie, jednak wersje z Palermo zawierają ryby, a niekiedy w potrawie znajduje się ośmiornica, krewetki czy suszona ikra tuńczyka. Warto więc urozmaicać caponatę podobnymi dodatkami lub mięsem.
Jej smak jest słodkawy, lekko kwaskowy, a zawarte w niej bakłażany powinny zachowywać mięsistość. Ważne, by dodatki (zwłaszcza seler naciowy) zachowały chrupkość. Caponata jest daniem serwowanym najczęściej w porze letniej. To potrawa jednogarnkowa, którą można podać zarówno jako danie główne, jak i kolację. Natomiast zblendowana odgrywa rolę pasty do pieczywa.
Przepis na caponatę. Sycylijski bigos idealny na letni obiad
Składniki:
- 1 duży bakłażan,
- sól, czarny pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 małe łodygi selera naciowego,
- 300 ml pomidorów z puszki lub świeże pomidory rozgniecione,
- 2 łyżki kaparów,
- 5-6 zielonych oliwek,
- 1 łyżka rodzynek,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 liść laurowy,
- pół łyżeczki płatków chili (opcjonalnie),
- 50 ml octu winnego,
- 50 ml wytrawnego białego wina,
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Bakłażana pokrój w dużą kostkę. Kawałki bakłażana posól i odłóż na durszlak, by pozbawić je goryczy (na ok. 20-30 minut).
- Gotowe kostki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek. Piecz przez 25-30 minut.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i seler pokrojony w grube plastry.
- Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 5 do 7 minut, regularnie mieszając, aż warzywa zmiękną.
- Następnie dodaj pomidory, kapary, oliwki, rodzynki, miód, liść laurowy i opcjonalnie płatki chili.
- Pod koniec wlej ocet i białe wino, a następnie wymieszaj całość, by składniki dobrze się połączyły. Gotuj całość na średnim ogniu jeszcze przez 10 minut (aż
- alkohol odparuje).
- Na końcu dodaj pieczonego bakłażana i gotuj całość przez kolejne 2 - 3 minuty.
- Na końcu dopraw całość świeżą pietruszką i miętą.