WAŻNE
TERAZ

Media: Kijów i sojusznicy odrzucają kluczowe punkty planu pokojowego

Konkurencja dla zwykłego gulaszu. Warto przygotować więcej, bo jest przepyszny

Połączenie pikantnego, słodkiego i kwaśnego smaku w kremowym sosie z chrupiącymi dodatkami. Caponata to idealne rozwiązanie na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Ta zdrowa, smaczna i syta potrawa powinna częściej lądować na naszych stołach. Dzięki lekkości i świeżości (nadanej głównie za sprawą ziół) świetnie sprawdzi się zwłaszcza teraz, kiedy dokuczają nam wysokie temperatury. 

ObrazekCaponata to danie kuchni sycylijskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Jest to rodzaj warzywnego ragout, którego głównymi składnikami są bakłażany, pomidory, cebula, seler, oliwki, kapary, często też marchew i cukinia. Warzywa są pokrojone w kostkę i duszone w oliwie z dodatkiem octu winnego, cukru i czasem rodzynek. Caponata ma słodko-kwaśny smak i jest często podawana jako przystawka lub dodatek do mięsa czy ryb. To smaczne i aromatyczne danie z bogatą historią i tradycją na Sycylii.

Caponata, czyli warzywny gulasz. Danie jednogarnkowe dla całej rodziny

Istnieje wiele wariantów caponaty. Niektóre zawierają karczochy albo słodką paprykę, cukinię, marchewkę, ziemniaki i orzeszki piniowe. Zasadniczo jest to wegetariańskie danie, jednak wersje z Palermo zawierają ryby, a niekiedy w potrawie znajduje się ośmiornica, krewetki czy suszona ikra tuńczyka. Warto więc urozmaicać caponatę podobnymi dodatkami lub mięsem.

Jej smak jest słodkawy, lekko kwaskowy, a zawarte w niej bakłażany powinny zachowywać mięsistość. Ważne, by dodatki (zwłaszcza seler naciowy) zachowały chrupkość. Caponata jest daniem serwowanym najczęściej w porze letniej. To potrawa jednogarnkowa, którą można podać zarówno jako danie główne, jak i kolację. Natomiast zblendowana odgrywa rolę pasty do pieczywa.

Obrazek
Caponata, czyli sycylijski gulasz - Pyszności; Fot. Pixabay

Przepis na caponatę. Sycylijski bigos idealny na letni obiad

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • sól, czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 małe łodygi selera naciowego,
  • 300 ml pomidorów z puszki lub świeże pomidory rozgniecione,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 5-6 zielonych oliwek,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 liść laurowy,
  • pół łyżeczki płatków chili (opcjonalnie),
  • 50 ml octu winnego,
  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  2. Bakłażana pokrój w dużą kostkę. Kawałki bakłażana posól i odłóż na durszlak, by pozbawić je goryczy (na ok. 20-30 minut).
  3. Gotowe kostki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek. Piecz przez 25-30 minut.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i seler pokrojony w grube plastry.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 5 do 7 minut, regularnie mieszając, aż warzywa zmiękną.
  6. Następnie dodaj pomidory, kapary, oliwki, rodzynki, miód, liść laurowy i opcjonalnie płatki chili.
  7. Pod koniec wlej ocet i białe wino, a następnie wymieszaj całość, by składniki dobrze się połączyły. Gotuj całość na średnim ogniu jeszcze przez 10 minut (aż
  8. alkohol odparuje).
  9. Na końcu dodaj pieczonego bakłażana i gotuj całość przez kolejne 2 - 3 minuty.
  10. Na końcu dopraw całość świeżą pietruszką i miętą.
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Wystarczy garść dziennie. Jelita chodzą jak w zegarku, a serce bije jak dzwon
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇