Koperty z kapustą, ziemniakami i koperkiem. Wiejskie sakiewki a la gołąbki dla zabieganych
Gołąbkowe koperty faszerowane ziemniakami i koperkiem to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Tani i prosty przepis, który sprawdzi się na obiad i kolację.
24.11.2022 | aktual.: 24.11.2022 15:28
Kopertowe gołąbki
Z prostych składników można wyczarować proste dania, które zachwycą Twoich bliskich. Dziś połączyliśmy kapuściane liście z wiejskim nadzieniem na bazie tłuczonych ziemniaków i koperku. Takie gołąbki świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Możesz wykorzystać zarówno kapustę włoską, jak i klasyczną białą. Jeśli chcesz nieco wzbogacić całe danie, to do ziemniaków można dorzucić również skwarki lub pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę. To proste, tanie i szybkie danie pokochasz od pierwszego kęsa.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Koperty z kapusty z wiejskim farszem
Składniki:
- 8 liści kapusty
- 1 kg ziemniaków - ugotowanych
- 1 cebula
- posiekany koperek
- sól/pieprz do smaku
Panierka
- 3 jajka
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Kapustę sparz: gotuj ją w dużym garnku z wodą aż liście zmiękną i zaczną odchodzić od główki. Każdy z nich oddziel od głąbu i odstaw, aby przestygły i wyschły.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Przesmaż na patelni z roztopionym masłem. Zarumienioną cebulę dodaj do miski z ugotowanymi ziemniakami, razem z masłem, na którym się smażyła. Następnie ugnieć ziemniaki.
Do utłuczonych ziemniaków dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw masę solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wyłóż na liście kapusty i zawiń tak, jak gołąbki. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Zawinięte sakiewki obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż koperty na patelni z rozgrzanym tłuszczem aż apetycznie się zarumienią z każdej strony.
Nasze pyszne gołąbki z wiejskim farszem są już gotowe. Świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek zastępujący tradycyjne ziemniaki.
Smacznego!