Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali

Są nieco słodsze od klasycznych, ale równie dobrze komponują się z wytrawnymi dodatkami. Uwielbiam podawać do nich kurczaka w sosie śmietanowym z tymiankiem. Z kolei Włosi podsmażają je z szałwią i posypują parmezanem.

Batatowe kopytka są tak pyszne, że nie potrzebują dodatkówBatatowe kopytka są tak pyszne, że nie potrzebują dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bataty, znane z wysokiej zawartości beta-karotenu, nadają kopytkom delikatny, słodkawy smak. Przygotowanie z nich kluseczek jest banalnie proste, co czyni je idealnym wyborem na szybki obiad. Niektórzy nawet twierdzą, że w tej wersji są zdrowsze od klasycznych kopytek z gotowanych ziemniaków. Bataty charakteryzuje niższy indeks glikemiczny i wyższa zawartość błonnika. Zrobione z nich kopytka dostarczają do organizmu beta-karoten i witaminę E, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Curry z ciecierzycą, tofu i batatami. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Batatowe kopytka z mąką kukurydzianą

Kluseczki wyjdą o wiele smaczniejsze, gdy dodasz do nich nie tylko mąkę pszenną, ale także kukurydzianą. Jej lżejsza struktura (bez glutenu) sprawia, że kopytka wychodzą delikatniejsze – nie ciągną się tak i nie kleją jak nieraz kluski ziemniaczane. Mąka kukurydziana podkręca pomarańczowy kolor i słodycz kopytek, dzięki czemu wyglądają i smakują jeszcze lepiej.

Ten prosty składnik stanowi również dodatkowe źródło błonnika, witaminy A i minerałów, takich jak cynk, magnez czy żelazo. Dobre właściwości zagęszczające mąki kukurydzianej sprawiają, że przygotowanie z nią kopytek jest czystą przyjemnością.

Przepis na kopytka z batatów

Mąkę dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Dla ułatwienia możesz wcześniej zmieszać mąkę pszenną z kukurydzianą. Jeśli masa wyjdzie za gęsta, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 1 kg batatów,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 120 g mąki kukurydzianej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty ugotuj ze skórką do miękkości w niedużej ilości wody lub na parze. Ostudź, obierz ze skórki, a następnie rozgnieć tłuczkiem na purée.
  2. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na 4 części.
  3. Z każdej uformuj wałek, po czym potnij nożem na małe kwadraty lub romby (jak na klasyczne kopytka).
  4. Wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj przez 1,5 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"