Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Są nieco słodsze od klasycznych, ale równie dobrze komponują się z wytrawnymi dodatkami. Uwielbiam podawać do nich kurczaka w sosie śmietanowym z tymiankiem. Z kolei Włosi podsmażają je z szałwią i posypują parmezanem.
Bataty, znane z wysokiej zawartości beta-karotenu, nadają kopytkom delikatny, słodkawy smak. Przygotowanie z nich kluseczek jest banalnie proste, co czyni je idealnym wyborem na szybki obiad. Niektórzy nawet twierdzą, że w tej wersji są zdrowsze od klasycznych kopytek z gotowanych ziemniaków. Bataty charakteryzuje niższy indeks glikemiczny i wyższa zawartość błonnika. Zrobione z nich kopytka dostarczają do organizmu beta-karoten i witaminę E, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Curry z ciecierzycą, tofu i batatami. W takim wydaniu smakuje najlepiej
Batatowe kopytka z mąką kukurydzianą
Kluseczki wyjdą o wiele smaczniejsze, gdy dodasz do nich nie tylko mąkę pszenną, ale także kukurydzianą. Jej lżejsza struktura (bez glutenu) sprawia, że kopytka wychodzą delikatniejsze – nie ciągną się tak i nie kleją jak nieraz kluski ziemniaczane. Mąka kukurydziana podkręca pomarańczowy kolor i słodycz kopytek, dzięki czemu wyglądają i smakują jeszcze lepiej.
Ten prosty składnik stanowi również dodatkowe źródło błonnika, witaminy A i minerałów, takich jak cynk, magnez czy żelazo. Dobre właściwości zagęszczające mąki kukurydzianej sprawiają, że przygotowanie z nią kopytek jest czystą przyjemnością.
Przepis na kopytka z batatów
Mąkę dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Dla ułatwienia możesz wcześniej zmieszać mąkę pszenną z kukurydzianą. Jeśli masa wyjdzie za gęsta, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
Składniki:
- 1 kg batatów,
- 180 g mąki pszennej,
- 120 g mąki kukurydzianej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bataty ugotuj ze skórką do miękkości w niedużej ilości wody lub na parze. Ostudź, obierz ze skórki, a następnie rozgnieć tłuczkiem na purée.
- Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na 4 części.
- Z każdej uformuj wałek, po czym potnij nożem na małe kwadraty lub romby (jak na klasyczne kopytka).
- Wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj przez 1,5 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej.