Koreańskie pączki. To hit, którego nie może zabraknąć w Tłusty Czwartek!

Koreańskie pączki różnią się mocno od znanych nam polskich przysmaków. W tym roku nie może ich zabraknąć podczas Tłustego Czwartku. To będzie hit!

Koreańskie pączki- Pyszności/ źródło: CanvaKoreańskie pączki- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Tłusty Czwartek to jedno z naszych ulubionych świąt. W tym roku przypada 16 lutego, a przygotowania powoli już można zacząć. Chociaż tego dnia króluję tradycyjne smażone pączki i chrupiące faworki, to dobrym pomysłem jest postawienie na coś zupełnie nowego. Koreańskie pączusie to coś, czego nie może zabraknąć na Twoim stole w tym roku.

Koreańskie pączki

Ich inna nazwa to kkwabaegi, jednak koreańskie pączki zdecydowanie łatwiej jest zapamiętać. Wyglądają całkiem inaczej niż znane nam z cukierni pączki. Ich skład jest taki sam, jednak koreańskie przysmaki mają kształt drożdżowych zawijasów. Zamiast cukru pudru posypywane są drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem. Przepis na ten przysmak zdradziła blogerka Pierogi z Kimchi, która od lat dzieli się ciekawostkami dotyczącymi życia w Korei.

Składniki:

  • 40 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Do posypania

  • cukier puder lub drobno mielony cukier
  • cynamon

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj. Jajko wraz z dodatkowym żółtkiem roztrzep i dodaj do masła. Wsyp suche drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski dodaj dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i stopniowo wlewaj zakwas. Wyrób ciasto, aż powstanie jednolita i sprężysta masa. Odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki i odstaw na dodatkowe 30 minut do wyrośnięcia. Każdą porcję uformuj w wałek o długości około 15 centymetrów. Następnie trzymając po dwóch stronach ciasto zacznij je zwijać w przeciwne strony. Złap dwa końce, podnieś je, a ono zakręci się w finalny kształt.

Uformowane pączki odstaw na dodatkowe 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju. Pamiętaj, że powinien być odpowiednio gorący. Sprawdź to, rzucając odrobinę ciasta. Gdy zbrązowieją- przekręć pączki na drugą stronę. Odsącz z nadmiaru tłuszczu  na ręczniku papierowym.

Po usmażeniu udekoruj cukrem pudrem wymieszanym razem z cynamonem. Smacznego!

Pyszne przepisy na pączki z okazji Tłustego Czwartku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej