Koreańskie pączki. To hit, którego nie może zabraknąć w Tłusty Czwartek!
Koreańskie pączki różnią się mocno od znanych nam polskich przysmaków. W tym roku nie może ich zabraknąć podczas Tłustego Czwartku. To będzie hit!
23.01.2023 | aktual.: 12.04.2023 09:50
Tłusty Czwartek to jedno z naszych ulubionych świąt. W tym roku przypada 16 lutego, a przygotowania powoli już można zacząć. Chociaż tego dnia króluję tradycyjne smażone pączki i chrupiące faworki, to dobrym pomysłem jest postawienie na coś zupełnie nowego. Koreańskie pączusie to coś, czego nie może zabraknąć na Twoim stole w tym roku.
Koreańskie pączki
Ich inna nazwa to kkwabaegi, jednak koreańskie pączki zdecydowanie łatwiej jest zapamiętać. Wyglądają całkiem inaczej niż znane nam z cukierni pączki. Ich skład jest taki sam, jednak koreańskie przysmaki mają kształt drożdżowych zawijasów. Zamiast cukru pudru posypywane są drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem. Przepis na ten przysmak zdradziła blogerka Pierogi z Kimchi, która od lat dzieli się ciekawostkami dotyczącymi życia w Korei.
Składniki:
- 40 g masła
- 150 ml mleka
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do posypania
- cukier puder lub drobno mielony cukier
- cynamon
Sposób przygotowania
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj. Jajko wraz z dodatkowym żółtkiem roztrzep i dodaj do masła. Wsyp suche drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do miski dodaj dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i stopniowo wlewaj zakwas. Wyrób ciasto, aż powstanie jednolita i sprężysta masa. Odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki i odstaw na dodatkowe 30 minut do wyrośnięcia. Każdą porcję uformuj w wałek o długości około 15 centymetrów. Następnie trzymając po dwóch stronach ciasto zacznij je zwijać w przeciwne strony. Złap dwa końce, podnieś je, a ono zakręci się w finalny kształt.
Uformowane pączki odstaw na dodatkowe 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju. Pamiętaj, że powinien być odpowiednio gorący. Sprawdź to, rzucając odrobinę ciasta. Gdy zbrązowieją- przekręć pączki na drugą stronę. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Po usmażeniu udekoruj cukrem pudrem wymieszanym razem z cynamonem. Smacznego!
Pyszne przepisy na pączki z okazji Tłustego Czwartku znajdziesz na naszym kanale YouTube