Dodaj do mielonych zamiast bułki. Będą smaczne i soczyste, jak nigdy dotąd

Mielone to jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Zgrabne pulpety serwujemy najczęściej w towarzystwie ziemniaków i buraczków bądź ogórków kiszonych. Mimo że przyrządzenie kotletów wydaje się dziecinnie proste, te często wychodzą twarde i rozpadają się. Jak tego uniknąć? Koniecznie wypróbujcie patent na soczyste mielone.

Obrazekpatent na soczyste kotlety mielone - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Bułka namoczona w mleku lub wodzie, dodatek majonezu, piana z białek - trików na nadanie przyjemnie delikatnej i soczystej konsystencji kotletom znajdziemy bez liku. Jeśli mimo wszelkich starań nadal borykasz się z suchymi jak wiór mielonymi, koniecznie wypróbuj ten bajecznie prosty trik. Wystarczy dodatek jednego produktu. Dzięki niemu uporasz się z problemem twardych mielonych.

Soczyste kotlety mielone. Wypróbuj ten trik

Zazwyczaj do masy mięsnej, z której formuje się kotlety mielone, dodaje się moczoną bułkę. Wielu twierdzi, że dzięki temu kotlety staną się bardziej soczyste. Jednakże warto wiedzieć, że patent ten zaczęto stosować w PRL z prostego powodu - żeby zwiększyć objętość kotletów. Co więcej, woda zgromadzona w bułce może zniszczyć strukturę dania, przez co kotlety rozpadają się.

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie bułka namoczona w mleku - dodatek nabiału sprawi, że pozbędziecie się przykrego zapachu mięsa, jaki towarzyszy niekiedy wieprzowinie. Istnieje jednak inny, bardziej skuteczny patent na nadanie kotletom przyjemnie miękkiej konsystencji. Zamiast moczonej bułki dodaj do nich utarte na drobnych oczkach surowe ziemniaki. Na pół kilograma mięsa mielonego wystarczy jeden średniej wielkości ziemniak. Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste i delikatne.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Dlaczego kotlety z mięsa mielonego wychodzą za twarde?

Przyrządzanie kotletów mielonych jest proste, ale trzeba trzymać się kilku zasad, by nie wyszły twarde i kruche. Przede wszystkim, mielone wychodzą suche, gdy mięso jest za chude. Właśnie dlatego nie robi się mielonych z wołowiny, a najlepszym mięsem do ich przygotowania jest cielęcina. Ważne jest również, by masę wyrabiać długo i dokładnie - musi się napowietrzyć.

Nie powinniśmy też zbyt długo smażyć kotletów. W przeciwnym razie gotowe danie będzie wyjątkowo twarde i suche. W związku z tym kotlety najlepiej smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut z każdej strony. Warto też zwrócić uwagę na to, jak duże kotlety formujemy. Im większe, tym więcej czasu spędzą na patelni, a wtedy łatwo przesadzić. Nie dociskajmy też mielonych do patelni łopatką. To nie przyspieszy procesu smażenia, a sprawi tylko, że z mięsa wypłyną aromatyczne soki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej