PrzepisDania główneKotleciki mielone w kremowym sosie serowo-bakłażanowym

Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo-bakłażanowym

Kotleciki mielone w sosie- Pyszności
Kotleciki mielone w sosie- Pyszności
Ewa
02.07.2023 16:00

Kotleciki mielone, jakich jeszcze nie jadłeś. Niesamowicie pyszne, soczyste i delikatne mięsne kulki z prostym sosem serowo-bakłażanowym zaskoczą ciebie i twoich bliskich.

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który każdy z nas doskonale zna. Okazuje się jednak, że potrafią nas czymś zaskoczyć. Mięsne kulki podałam w towarzystwie prostego beszamelu, który wzbogaciłam serem żółtym i bakłażanem. Jest prosto, jest pysznie i jest nietypowo. Moi bliscy od razu pokochali przepis i powtarzam go równie często, jak zwykłe mielone z buraczkami i ziemniakami. Świetnie sprawdzają się w roli dania obiadowego, ale równie szybko znikają jako ciepła przekąska w czasie imprezy ze znajomymi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo-bakłażanowym

Składniki:

Kotleciki

  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 1 starta cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Beszamel z bakłażanem

  • 3 średnie bakłażany,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 400 ml mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 100 g tartego żółtego sera,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany układam na blaszce do pieczenia i nakłuwam nożem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

2. Do mięsa mielonego dodaję bułkę tartą, drobno posiekaną lub startą cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnkiem, pokrojoną papryczkę oraz przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam.

Kotleciki mielone z sosem- Pyszności
Kotleciki mielone z sosem- Pyszności

3. Formuję nieduże klopsiki i układam na blaszce. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.

4. W międzyczasie zajmuję się upieczonym bakłażanem. Zdejmuję z niego skórkę i siekam miąższ.

Pieczony bakłażan- Pyszności
Pieczony bakłażan- Pyszności

5. Czas na sos. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam mąkę, przesmażając chwilę. Do zasmażki wlewam mleko i podgrzewam, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszam, aby beszamel nie przywarł do garnka. Następnie doprawiam solą, gałką muszkatołową i dorzucam starty ser oraz posiekany bakłażan.

Kotleciki mielone z sosem beszamelowym- Pyszności
Kotleciki mielone z sosem beszamelowym- Pyszności

6. Gotowy sos przelewam na duży półmisek lub głęboki talerz i układam upieczone kotleciki. Dekoruję posiekaną natką pietruszki. Serwuję na ciepło samodzielnie lub w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub kaszy (świetnie pasuje tutaj bulgur).Smacznego!

Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo bakłażanowym
Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo bakłażanowym
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także