Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo-bakłażanowym

Kotleciki mielone, jakich jeszcze nie jadłeś. Niesamowicie pyszne, soczyste i delikatne mięsne kulki z prostym sosem serowo-bakłażanowym zaskoczą ciebie i twoich bliskich.

Kotleciki mielone w sosie- PysznościKotleciki mielone w sosie- Pyszności
Ewa

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który każdy z nas doskonale zna. Okazuje się jednak, że potrafią nas czymś zaskoczyć. Mięsne kulki podałam w towarzystwie prostego beszamelu, który wzbogaciłam serem żółtym i bakłażanem. Jest prosto, jest pysznie i jest nietypowo. Moi bliscy od razu pokochali przepis i powtarzam go równie często, jak zwykłe mielone z buraczkami i ziemniakami. Świetnie sprawdzają się w roli dania obiadowego, ale równie szybko znikają jako ciepła przekąska w czasie imprezy ze znajomymi.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo-bakłażanowym

Składniki:

Kotleciki

  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 1 starta cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Beszamel z bakłażanem

  • 3 średnie bakłażany,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 400 ml mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 100 g tartego żółtego sera,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany układam na blaszce do pieczenia i nakłuwam nożem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

2. Do mięsa mielonego dodaję bułkę tartą, drobno posiekaną lub startą cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnkiem, pokrojoną papryczkę oraz przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam.

Obrazek
Kotleciki mielone z sosem- Pyszności

3. Formuję nieduże klopsiki i układam na blaszce. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.

4. W międzyczasie zajmuję się upieczonym bakłażanem. Zdejmuję z niego skórkę i siekam miąższ.

Pieczony bakłażan- Pyszności
Pieczony bakłażan- Pyszności

5. Czas na sos. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam mąkę, przesmażając chwilę. Do zasmażki wlewam mleko i podgrzewam, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszam, aby beszamel nie przywarł do garnka. Następnie doprawiam solą, gałką muszkatołową i dorzucam starty ser oraz posiekany bakłażan.

Obrazek
Kotleciki mielone z sosem beszamelowym- Pyszności

6. Gotowy sos przelewam na duży półmisek lub głęboki talerz i układam upieczone kotleciki. Dekoruję posiekaną natką pietruszki. Serwuję na ciepło samodzielnie lub w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub kaszy (świetnie pasuje tutaj bulgur).Smacznego!

Obrazek
Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo bakłażanowym
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy