Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo-bakłażanowym
Kotleciki mielone, jakich jeszcze nie jadłeś. Niesamowicie pyszne, soczyste i delikatne mięsne kulki z prostym sosem serowo-bakłażanowym zaskoczą ciebie i twoich bliskich.
02.07.2023 16:00
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który każdy z nas doskonale zna. Okazuje się jednak, że potrafią nas czymś zaskoczyć. Mięsne kulki podałam w towarzystwie prostego beszamelu, który wzbogaciłam serem żółtym i bakłażanem. Jest prosto, jest pysznie i jest nietypowo. Moi bliscy od razu pokochali przepis i powtarzam go równie często, jak zwykłe mielone z buraczkami i ziemniakami. Świetnie sprawdzają się w roli dania obiadowego, ale równie szybko znikają jako ciepła przekąska w czasie imprezy ze znajomymi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Kotleciki mielone w kremowym sosie serowo-bakłażanowym
Składniki:
Kotleciki
- 400 g mielonej wołowiny,
- 1 starta cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- ⅓ szklanki bułki tartej,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Beszamel z bakłażanem
- 3 średnie bakłażany,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 400 ml mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 100 g tartego żółtego sera,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany układam na blaszce do pieczenia i nakłuwam nożem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
2. Do mięsa mielonego dodaję bułkę tartą, drobno posiekaną lub startą cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnkiem, pokrojoną papryczkę oraz przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam.
3. Formuję nieduże klopsiki i układam na blaszce. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.