Zblenderuj kaszę gryczaną z jajkami i zrób kotlety. Twoja rodzina będzie zachwycona
Proste kotlety gryczane to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Są pożywne, zdrowe i wegetariańskie, a smakują nieziemsko.
14.07.2023 13:30
Chociaż kotlety kojarzą się przede wszystkim ze schabowymi lub mielonymi, to te z kaszy gryczanej zdecydowanie zasługują na podium. Ich przygotowanie jest banalnie proste, składniki nie są drogie, a samo danie jest niesamowicie pożywne i przede wszystkim smaczne. Moi bliscy uwielbiają ten przepis na wegetariańskie kotlety i często proszą o to, aby je przygotować. Zjadają je również ci, którzy raczej nie przepadają za samą kaszą gryczaną. Dodatek aromatycznych przypraw, cebulki i marchewki zdecydowanie robi tutaj ogromną robotę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Zobacz także
Kotlety gryczane z marchewką
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej,
- 3 jaja,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 90 g śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminu mielonego,
- 1,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym oleju podsmażam posiekaną cebulę. Dodaję startą marchewkę i przesmażam całość.
2. Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu. Studzę i przekładam do miski. Wbijam jajka i blenduję.
3. Do zblendowanej masy dorzucam podsmażoną marchewkę z cebulką. Wsypuję również bułkę tartą oraz przyprawy: suszony majeranek, słodką paprykę, suszony czosnek, kmin oraz sól i pieprz. Ponownie blenduję, żeby składniki dobrze się połączyły. Dla fanów ostrzejszych smaków polecam zastąpić część słodkiej papryki - ostrą albo nawet chilli.
4. Z powstałej masy formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej. Do kotletowej masy możesz dorzucić również posiekaną natkę pietruszki, jeśli lubisz zielony akcent.