Roladki z cukinii z mięsem mielonym w chrupiącej tempurze. Tak pyszne, że smażę je na okrągło

Zaskakujące roladki z cukinii wypełnione farszem z mięsa mielonego, parmezanu i bazylii to przepis na prostą i pyszną przekąskę. W chrupiącej tempurze smakują jeszcze lepiej.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- PysznościRoladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Ewa

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które sięgam często w czasie gotowania. Wzbogaci smak leczo i potrawek, świetnie smakuje jako dodatek do makaronu z mięsem i sosem pomidorowym, można zrobić z niej ciasto, czy nafaszerować mięsem i zapiec. W tym przepisie postawiłam jednak na cukinię w roli małej przekąski. Wypełniłam jej wnętrze mięsem mielonym z przecierem, parmezanem i bazylią, a gotowe roladki zanurzyłam w cieście. Po usmażeniu stały się delikatnie chrupiące i przepyszne. To świetny patent na imprezę ze znajomymi lub efektowną kolację dla rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z cukinii z mięsem mielonym

Składniki:

Ciasto:

  • jajo,
  • 150 ml wody gazowanej — bardzo zimnej,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli.

Farsz:

  • 200 mielonego mięsa z indyka,
  • ⅓ szklanki tartego parmezanu,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 garść posiekanej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

1. Do mięsa mielonego dodaję oliwę, starty parmezan, posiekane liście świeżej bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszam całość, aby składniki dobrze się połączyły.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

2. Cukinię myję i przy pomocy tarki do warzyw kroję na długie, cienkie plasterki.

3. Na plastrach cukinii rozprowadzam przygotowaną masę z mięsa mielonego i zawijam w rulon.

Obrazek
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

4. W misce łączę mąkę pszenną z jajkiem, szczyptą soli oraz wodą gazowaną. Woda musi być mocno schłodzona, możesz butelkę wsadzić nawet do zamrażarki - im zimniejsza, tym lepiej. Całość mieszam.

5. W powstałej masie zanurzam przygotowane roladki.

Obrazek
Roladki w tempurze- Pyszności

6. Roladki smażę na głębokim oleju przez 7-8 minut. Nie wrzucam nigdy zbyt dużej ilości jednocześnie, aby nie obniżyć temperatury tłuszczu. Usmażone roladki odkładam na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

7. Gotowe roladki przekładam na talerz. Podaję na ciepło jako pyszną przekąskę lub efektowną kolację. Możesz dorzucić do nich również prosty dip do zanurzania - polecam w szczególności pomidorowy.Smacznego!

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione