Roladki z cukinii z mięsem mielonym w chrupiącej tempurze. Tak pyszne, że smażę je na okrągło

Zaskakujące roladki z cukinii wypełnione farszem z mięsa mielonego, parmezanu i bazylii to przepis na prostą i pyszną przekąskę. W chrupiącej tempurze smakują jeszcze lepiej.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- PysznościRoladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Ewa

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które sięgam często w czasie gotowania. Wzbogaci smak leczo i potrawek, świetnie smakuje jako dodatek do makaronu z mięsem i sosem pomidorowym, można zrobić z niej ciasto, czy nafaszerować mięsem i zapiec. W tym przepisie postawiłam jednak na cukinię w roli małej przekąski. Wypełniłam jej wnętrze mięsem mielonym z przecierem, parmezanem i bazylią, a gotowe roladki zanurzyłam w cieście. Po usmażeniu stały się delikatnie chrupiące i przepyszne. To świetny patent na imprezę ze znajomymi lub efektowną kolację dla rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z cukinii z mięsem mielonym

Składniki:

Ciasto:

  • jajo,
  • 150 ml wody gazowanej — bardzo zimnej,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli.

Farsz:

  • 200 mielonego mięsa z indyka,
  • ⅓ szklanki tartego parmezanu,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 garść posiekanej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

1. Do mięsa mielonego dodaję oliwę, starty parmezan, posiekane liście świeżej bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszam całość, aby składniki dobrze się połączyły.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

2. Cukinię myję i przy pomocy tarki do warzyw kroję na długie, cienkie plasterki.

3. Na plastrach cukinii rozprowadzam przygotowaną masę z mięsa mielonego i zawijam w rulon.

Obrazek
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

4. W misce łączę mąkę pszenną z jajkiem, szczyptą soli oraz wodą gazowaną. Woda musi być mocno schłodzona, możesz butelkę wsadzić nawet do zamrażarki - im zimniejsza, tym lepiej. Całość mieszam.

5. W powstałej masie zanurzam przygotowane roladki.

Obrazek
Roladki w tempurze- Pyszności

6. Roladki smażę na głębokim oleju przez 7-8 minut. Nie wrzucam nigdy zbyt dużej ilości jednocześnie, aby nie obniżyć temperatury tłuszczu. Usmażone roladki odkładam na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

7. Gotowe roladki przekładam na talerz. Podaję na ciepło jako pyszną przekąskę lub efektowną kolację. Możesz dorzucić do nich również prosty dip do zanurzania - polecam w szczególności pomidorowy.Smacznego!

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości