Roladki z cukinii z mięsem mielonym w chrupiącej tempurze. Tak pyszne, że smażę je na okrągło
Zaskakujące roladki z cukinii wypełnione farszem z mięsa mielonego, parmezanu i bazylii to przepis na prostą i pyszną przekąskę. W chrupiącej tempurze smakują jeszcze lepiej.
06.07.2023 | aktual.: 06.07.2023 14:24
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które sięgam często w czasie gotowania. Wzbogaci smak leczo i potrawek, świetnie smakuje jako dodatek do makaronu z mięsem i sosem pomidorowym, można zrobić z niej ciasto, czy nafaszerować mięsem i zapiec. W tym przepisie postawiłam jednak na cukinię w roli małej przekąski. Wypełniłam jej wnętrze mięsem mielonym z przecierem, parmezanem i bazylią, a gotowe roladki zanurzyłam w cieście. Po usmażeniu stały się delikatnie chrupiące i przepyszne. To świetny patent na imprezę ze znajomymi lub efektowną kolację dla rodziny.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Roladki z cukinii z mięsem mielonym
Składniki:
Ciasto:
- jajo,
- 150 ml wody gazowanej — bardzo zimnej,
- 170 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli.
Farsz:
- 200 mielonego mięsa z indyka,
- ⅓ szklanki tartego parmezanu,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 garść posiekanej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodaję oliwę, starty parmezan, posiekane liście świeżej bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszam całość, aby składniki dobrze się połączyły.
2. Cukinię myję i przy pomocy tarki do warzyw kroję na długie, cienkie plasterki.
3. Na plastrach cukinii rozprowadzam przygotowaną masę z mięsa mielonego i zawijam w rulon.
4. W misce łączę mąkę pszenną z jajkiem, szczyptą soli oraz wodą gazowaną. Woda musi być mocno schłodzona, możesz butelkę wsadzić nawet do zamrażarki - im zimniejsza, tym lepiej. Całość mieszam.