PrzepisRoladki z cukinii z mięsem mielonym w chrupiącej tempurze. Tak pyszne, że smażę je na okrągło

Roladki z cukinii z mięsem mielonym w chrupiącej tempurze. Tak pyszne, że smażę je na okrągło

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Ewa
06.07.2023 13:30, aktualizacja: 06.07.2023 14:24

Zaskakujące roladki z cukinii wypełnione farszem z mięsa mielonego, parmezanu i bazylii to przepis na prostą i pyszną przekąskę. W chrupiącej tempurze smakują jeszcze lepiej.

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, po które sięgam często w czasie gotowania. Wzbogaci smak leczo i potrawek, świetnie smakuje jako dodatek do makaronu z mięsem i sosem pomidorowym, można zrobić z niej ciasto, czy nafaszerować mięsem i zapiec. W tym przepisie postawiłam jednak na cukinię w roli małej przekąski. Wypełniłam jej wnętrze mięsem mielonym z przecierem, parmezanem i bazylią, a gotowe roladki zanurzyłam w cieście. Po usmażeniu stały się delikatnie chrupiące i przepyszne. To świetny patent na imprezę ze znajomymi lub efektowną kolację dla rodziny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z cukinii z mięsem mielonym

Składniki:

Ciasto:

  • jajo,
  • 150 ml wody gazowanej — bardzo zimnej,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli.

Farsz:

  • 200 mielonego mięsa z indyka,
  • ⅓ szklanki tartego parmezanu,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 garść posiekanej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

1. Do mięsa mielonego dodaję oliwę, starty parmezan, posiekane liście świeżej bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszam całość, aby składniki dobrze się połączyły.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

2. Cukinię myję i przy pomocy tarki do warzyw kroję na długie, cienkie plasterki.

3. Na plastrach cukinii rozprowadzam przygotowaną masę z mięsa mielonego i zawijam w rulon.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

4. W misce łączę mąkę pszenną z jajkiem, szczyptą soli oraz wodą gazowaną. Woda musi być mocno schłodzona, możesz butelkę wsadzić nawet do zamrażarki - im zimniejsza, tym lepiej. Całość mieszam.

5. W powstałej masie zanurzam przygotowane roladki.

Roladki w tempurze- Pyszności
Roladki w tempurze- Pyszności

6. Roladki smażę na głębokim oleju przez 7-8 minut. Nie wrzucam nigdy zbyt dużej ilości jednocześnie, aby nie obniżyć temperatury tłuszczu. Usmażone roladki odkładam na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności

7. Gotowe roladki przekładam na talerz. Podaję na ciepło jako pyszną przekąskę lub efektowną kolację. Możesz dorzucić do nich również prosty dip do zanurzania - polecam w szczególności pomidorowy.Smacznego!

Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Roladki z cukinii z mięsem mielonym- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także