Kotlety mielone do słoika. Będą dobre nawet przez kilka tygodni

Czy mówiąc o jedzeniu, które może stać tygodniami, mamy na myśli tylko suche produkty typu kasza czy ryż? A może chodzi o zupki chińskie i inne wytwory, których odporność na czas dyktowana jest ostrą chemią? Nie! Poznaj przepis na mielone do słoika, które wytrzymają naprawdę szmat czasu.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Na pewno nieraz, kiedy wyjeżdżałeś na wakacje i nie byłeś przekonany co do ciągłego stołowania się "na mieście", zastanawiałeś się nad zabraniem ze sobą ugotowanych już posiłków. Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny w górach czy letnie "ekscesy" restauracyjne nad morzem, jest to naprawdę niezły pomysł.

Albo inaczej. Być może masz natłok pracy i obowiązków, a kiedy już znajdziesz czas na pomyszkowanie w kuchni, chciałbyś ugotować od razu coś na zapas. Zupełnie to rozumiemy. A skoro istnieje taka możliwość i genialny sposób na długoterminowe mielone, to po prostu musisz poznać ten przepis. Spiżarnia - od tego momentu to słowo zacznie kojarzyć się inaczej. Lepiej. I... smaczniej.

Obrazek
Mielone - Pyszności; foto: Canva

Nie będziemy dłużej trzymać cię w niepewności. Oto przepis.

Mielone do słoika

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • jajko
  • mleko do namoczenia bułek
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia i zalania kotletów

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości smalcu. Kajzerkę namocz w mleku, a następnie odciśnij.

Obrazek
mielone do słoika - Pyszności; foto: Canva

Mięso zmieszaj z podsmażoną cebulą, bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj z masy kotlety. Następnie panieruj je w bułce tartej.

Kotlety usmaż z obu stron na smalcu. Pamiętaj o najważniejszych zasadach dotyczących smażenia mielonych. Wrzuć je dopiero na rozgrzany już tłuszcz i nie kładź ich w zbyt dużej ilości na patelni - grozi to utratą temperatury oleju.

Słoiki umyj i wyparz. Kiedy kotlety będą już usmażone, przełóż je do słoików i zalej roztopionym smalcem. Zakręć nakrętkę i dwukrotnie pasteryzuj - po 30 minut.

A jeśli szukasz innych pomysłów na obiad, obejrzyj ten film z naszego kanału na YouTube, z przepisem na udka z kurczaka pieczone na kapuście.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯