Wyraziste kotlety mielone po grecku z sekretnym składnikiem. Długo nie zapomnisz ich smaku

Dziś czas na polskiego kotleta mielonego w greckim wydaniu. Czyli z dodatkiem sera feta. Dodatek tego składnika sprawi, że kotlety będą rozpływać się w ustach. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zachwyci domowników. Sprawdź jak je wykonać kotlety mielone po grecku i poczęstuj nimi całą swoją rodzinę!

Obrazek
Paulina

Jeśli zastanawiasz się nad nowym przepisem do wypróbowania – to zacznij od kotletów mielonych po grecku. Potrawa jest z wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta. Poza tym dodatek sera oraz przypraw nadaje kotletom wyjątkowego aromatu i smaku. To danie to rozkosz dla podniebienia.

Składniki na polsko-greckie kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko - rozmiar L
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 średnia biała cebula
  • 4 łyżki mleka lub napoju roślinnego (do namoczenia bułki)
  • 200 g sera feta
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • Olej rzepakowy do smażenia
Obrazek
Prawdziwy grecki ser feta- Pyszności/canva

Sposób przygotowania kotletów:

Bułkę namocz w mleku i pozostaw na około 15 minut, tak by dobrze zmiękła. Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania. Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając.

Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Następnie rozpłaszczamy i umieszczamy w nich kawałek sera feta. Potem zamykamy. Obtaczamy kulki w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. Czas smażenia to około 3-4 minuty z każdej strony. Najlepiej do smażenia wybrać olej rzepakowy, jest uniwersalny w smaku i świetnie sprawdzi się w tym daniu.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w trochę innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟