Wyraziste kotlety mielone po grecku z sekretnym składnikiem. Długo nie zapomnisz ich smaku

Dziś czas na polskiego kotleta mielonego w greckim wydaniu. Czyli z dodatkiem sera feta. Dodatek tego składnika sprawi, że kotlety będą rozpływać się w ustach. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zachwyci domowników. Sprawdź jak je wykonać kotlety mielone po grecku i poczęstuj nimi całą swoją rodzinę!

Obrazek
Paulina

Jeśli zastanawiasz się nad nowym przepisem do wypróbowania – to zacznij od kotletów mielonych po grecku. Potrawa jest z wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta. Poza tym dodatek sera oraz przypraw nadaje kotletom wyjątkowego aromatu i smaku. To danie to rozkosz dla podniebienia.

Składniki na polsko-greckie kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko - rozmiar L
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 średnia biała cebula
  • 4 łyżki mleka lub napoju roślinnego (do namoczenia bułki)
  • 200 g sera feta
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • Olej rzepakowy do smażenia
Obrazek
Prawdziwy grecki ser feta- Pyszności/canva

Sposób przygotowania kotletów:

Bułkę namocz w mleku i pozostaw na około 15 minut, tak by dobrze zmiękła. Rozgrzewamy olej na patelni, obieramy i dokładnie szatkujemy cebulę na małe kawałki. Smażymy, aż do zarumieniania. Odstawiamy z ognia aż do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulą, odciśniętą z mleka bułkę i jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymianek i pietruszka. Całość łączymy przy pomocy łopatki do uzyskania jednolitej masy, dokładnie mieszając.

Z wyrobionej masy formujemy okrągłe kulki. Następnie rozpłaszczamy i umieszczamy w nich kawałek sera feta. Potem zamykamy. Obtaczamy kulki w bułce tartej i tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju. Czas smażenia to około 3-4 minuty z każdej strony. Najlepiej do smażenia wybrać olej rzepakowy, jest uniwersalny w smaku i świetnie sprawdzi się w tym daniu.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w trochę innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej