PrzepisDo masy na mielone dodaj te dwa składniki. Kotlety wyjdą nieziemsko chrupiące i pełne smaku

Do masy na mielone dodaj te dwa składniki. Kotlety wyjdą nieziemsko chrupiące i pełne smaku

Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva

31.12.2022 08:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli wydawało ci się kiedyś, że kotlety mielone powstają tylko według jednej, klasycznej receptury, możesz się zdziwić widząc ten przepis. Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą są nie tylko pyszne i zdrowe. Zaskakują również swoją niebywałą chrupkością.

Popularność kotletów mielonych ma swoje minusy. Jednym z nich jest to, że w końcu mogą się po prostu przejeść. Jednak tą miękkość, delikatność i cudowny smak ciężko tak po prostu odstawić. Dlatego proponujemy ci niezwykłą odmianę tego dania.

Przetestowaliśmy ten przepis i jedno musimy przyznać. Wszystkie kotlety zniknęły z talerzy jeszcze szybciej niż ich klasyczna wersja. Dodatek orzechów sprawia, że są rewelacyjnie chrupiące, a kukurydza nadaje im oryginalnego smaku i lekkości. Mówiąc krótko - totalna pycha.

Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc lubisz w kuchni zarówno urozmaicenia jak i tradycję, ten przepis jest dla ciebie. Nie przeciągajmy więc - oto on.

Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • puszka kukurydzy
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 bułeczka + mleko do namoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w mleku. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Mięso mielone przełóż do miski. Połącz je z jajkiem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, podsmażoną cebulą i odsączoną z mleka i rozdrobnioną bułką. Do masy wsyp jeszcze nasiona słonecznika i posiekane na drobno orzechy włoskie.

Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva

Kukurydze odsącz i większość puszki dodaj do masy mięsnej. Wszystko wyrób na zwartą masę. Wyrób z niej lekko spłaszczone kotlety. Następnie obtocz je w przesypanej do miski bułce tartej.

Smaż kotlety z obu stron na rumiany kolor. Pamiętaj o ważnych zasadach dotyczących smażenia mielonych. Żeby nie piły tłuszczu umieść je na patelni dopiero gdy olej będzie mocno rozgrzany. Nie smaż też zbyt wielu kotletów naraz - może to sprawić, że temperatura oleju spadnie, a pyszny obiad zamiast się usmażyć, udusi się w swoim sosie.

A jeśli szukasz pomysłu na deser, polecamy ten przepis na galaretkę w pucharku. Szczegóły w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także