PrzepisDo masy na mielone dodaj te dwa składniki. Kotlety wyjdą nieziemsko chrupiące i pełne smaku

Do masy na mielone dodaj te dwa składniki. Kotlety wyjdą nieziemsko chrupiące i pełne smaku

Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva
31.12.2022 08:05

Jeśli wydawało ci się kiedyś, że kotlety mielone powstają tylko według jednej, klasycznej receptury, możesz się zdziwić widząc ten przepis. Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą są nie tylko pyszne i zdrowe. Zaskakują również swoją niebywałą chrupkością.

Popularność kotletów mielonych ma swoje minusy. Jednym z nich jest to, że w końcu mogą się po prostu przejeść. Jednak tą miękkość, delikatność i cudowny smak ciężko tak po prostu odstawić. Dlatego proponujemy ci niezwykłą odmianę tego dania.

Przetestowaliśmy ten przepis i jedno musimy przyznać. Wszystkie kotlety zniknęły z talerzy jeszcze szybciej niż ich klasyczna wersja. Dodatek orzechów sprawia, że są rewelacyjnie chrupiące, a kukurydza nadaje im oryginalnego smaku i lekkości. Mówiąc krótko - totalna pycha.

Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc lubisz w kuchni zarówno urozmaicenia jak i tradycję, ten przepis jest dla ciebie. Nie przeciągajmy więc - oto on.

Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • puszka kukurydzy
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • 1 bułeczka + mleko do namoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w mleku. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Mięso mielone przełóż do miski. Połącz je z jajkiem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, podsmażoną cebulą i odsączoną z mleka i rozdrobnioną bułką. Do masy wsyp jeszcze nasiona słonecznika i posiekane na drobno orzechy włoskie.

Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva
Kotlety mielone z orzechami i kukurydzą - Pyszności; foto: Canva

Kukurydze odsącz i większość puszki dodaj do masy mięsnej. Wszystko wyrób na zwartą masę. Wyrób z niej lekko spłaszczone kotlety. Następnie obtocz je w przesypanej do miski bułce tartej.

Smaż kotlety z obu stron na rumiany kolor. Pamiętaj o ważnych zasadach dotyczących smażenia mielonych. Żeby nie piły tłuszczu umieść je na patelni dopiero gdy olej będzie mocno rozgrzany. Nie smaż też zbyt wielu kotletów naraz - może to sprawić, że temperatura oleju spadnie, a pyszny obiad zamiast się usmażyć, udusi się w swoim sosie.

A jeśli szukasz pomysłu na deser, polecamy ten przepis na galaretkę w pucharku. Szczegóły w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także