Kotlety mielone z serem. Genialny i szybki przepis na obiad
Proste i szybkie kotlety mielone w nowym wydaniu z serem. Zaskakujący przepis na tradycyjny obiad w pysznej odsłonie, który zrobisz w mgnieniu oka.
28.04.2023 09:40
Kotlety mielone to coś, co uwielbiam. Ten obiad kojarzy mi się z beztroskimi latami dzieciństwa i obiadami u babci, która zawsze robiła talerz pełen kotletów, kiedy przyjeżdżaliśmy na sobotni obiad. W dzisiejszym przepisie łączę tradycję z nowoczesnością: znane wszystkim mięsne kulki połączyłam z marchewką, kapustą oraz żółtym serem. Dzięki temu przemycam moim bliskim dodatkową porcję warzyw na talerzu. Po przekrojeniu kotleta ze środka wypływa ser, co zawsze wywołuje uśmiech na twarzach - w końcu kto nie lubi sera? :)
Kotlety mielone z serem
Składniki:
- 2 marchewki
- 1/3 młodej kapusty
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 2 jaja
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 120 g sera żółtego
- sól/pieprz
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
1. Młodą kapustę bardzo drobno siekam. Możesz zrobić to również przy pomocy robota kuchennego. Marchewkę obieram i ścieram na tarce.
2. Do mięsa dodaję warzywa, wbijam jajka i przyprawiam ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam.
3. Do masy dodaję bułkę tartą i wyrabiam składniki. Formuję w rękach placek, układam na środku kawałek sera i otulam go mięsem, tworząc kotlety.
4. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Nie bój się wlewać tłuszczu na patelnię - jeśli będzie go za mało, to kotlety wchłoną go jak gąbka. Najczęściej sięgam po olej roślinny, ale możesz smażyć również na oliwie lub maśle klarowanym.
5. Podsmażone kotlety podpiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 10- 15 minut.