PrzepisKotlety mielone z ubitym białkiem - najbardziej puszyste w twoim życiu

Kotlety mielone z ubitym białkiem - najbardziej puszyste w twoim życiu

Jeśli macie ochotę na pyszne kotlety mielone - to polecamy wykonać ten rewelacyjny przepis. Potrawa wyróżnia się wyjątkowo delikatną konsystencją. Okazuje się, że sekret tkwi w ubitym białku. Poniżej przestawiamy jak wykonać tę prostą recepturę.

Najbardziej puszyste kotlety mielone z ubitym białkiem - Pyszności; Foto: Canva.com
Najbardziej puszyste kotlety mielone z ubitym białkiem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

09.07.2022 09:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlet mielony - wspaniały pomysł na obiad

Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Popularność kotletów mielonych porównywalna jest do schabowych. W związku z tym potrawy te, często podczas rodzinnych obiadów, goszczą u nas na stole. Zazwyczaj serwujemy je z ziemiaczkami. Do tego dodajemy marchewkę z groszkiem, czy mizerię. Każdy ma swój ulubiony sposób na podanie tego kultowego dania.

Najlepsze kotlety mielone są wyjątkowo soczyste oraz odznaczają się delikatną konsystencją. Jeśli chcesz otrzymać taką potrawę - wypróbuj przepisu na kotlety mielone z ubitym białkiem. Poniżej podajemy recepturę.

Kotlety mielone z ubitym białkiem

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • jeden ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • bułka (najlepiej czerstwa)
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Oddziel białko od żółtka. Żółtko utrzyj z masłem. Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Następnie delikatnie ją odciśnij i zmieszaj z mięsem oraz wcześniej utartym żółtkiem z masłem. Wyrabiaj masę rękoma.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni. W kolejnym kroku posiekaj czosnek. Uprzednio oddzielone białko ubij na sztywną pianę.
  3. Do mięsnej masy dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, ubite białko oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Następnie formuj z masy okrągłe, płaskie kotlety. Obtocz je w mące, a następnie zamocz w jajku. Na końcu obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż do zarumienienia.

Gotowe kotlety są wyjątkowo mięciutkie i delikatne.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie - Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

proste przepisyprzepisyporady kulinarne