Kotlety mielone z ubitym białkiem - najbardziej puszyste w twoim życiu

Jeśli macie ochotę na pyszne kotlety mielone - to polecamy wykonać ten rewelacyjny przepis. Potrawa wyróżnia się wyjątkowo delikatną konsystencją. Okazuje się, że sekret tkwi w ubitym białku. Poniżej przestawiamy jak wykonać tę prostą recepturę.

ObrazekNajbardziej puszyste kotlety mielone z ubitym białkiem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kotlet mielony - wspaniały pomysł na obiad

Obrazek
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Popularność kotletów mielonych porównywalna jest do schabowych. W związku z tym potrawy te, często podczas rodzinnych obiadów, goszczą u nas na stole. Zazwyczaj serwujemy je z ziemiaczkami. Do tego dodajemy marchewkę z groszkiem, czy mizerię. Każdy ma swój ulubiony sposób na podanie tego kultowego dania.

Najlepsze kotlety mielone są wyjątkowo soczyste oraz odznaczają się delikatną konsystencją. Jeśli chcesz otrzymać taką potrawę - wypróbuj przepisu na kotlety mielone z ubitym białkiem. Poniżej podajemy recepturę.

Kotlety mielone z ubitym białkiem

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • jeden ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • bułka (najlepiej czerstwa)
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Oddziel białko od żółtka. Żółtko utrzyj z masłem. Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Następnie delikatnie ją odciśnij i zmieszaj z mięsem oraz wcześniej utartym żółtkiem z masłem. Wyrabiaj masę rękoma.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na patelni. W kolejnym kroku posiekaj czosnek. Uprzednio oddzielone białko ubij na sztywną pianę.
  3. Do mięsnej masy dodaj podsmażoną cebulę, czosnek, ubite białko oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Następnie formuj z masy okrągłe, płaskie kotlety. Obtocz je w mące, a następnie zamocz w jajku. Na końcu obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż do zarumienienia.

Gotowe kotlety są wyjątkowo mięciutkie i delikatne.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie - Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka