Kotlety na kapuście wyglądają i smakują rewelacyjnie. Każdy będzie prosił o dokładkę

Proste i efektowne kotlety z mielonej łopatki wieprzowej na plasterku młodej kapusty to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zaskoczysz nim swoich bliskich.

Kotlety na młodej kapuście- PysznościKotlety na młodej kapuście- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Kotlety mielone to jeden z obiadów, który doskonale znają chyba wszyscy. Kiedy zobaczyłam w sklepie główkę pięknej, młodej kapusty od razu pomyślałam, że muszę wymyślić z nią coś specjalnego. Chociaż mielone i kapusta kojarzą się od razu z gołąbkami, to postawiłam na coś zupełnie innego. Zaskakujące kotleciki na plastrach kapusty z prostym sosem śmietankowym z cytrynową nutą to obiad, który śmiało mógłby być podawany w dobrej restauracji. Moi bliscy zakochali się w tym daniu, a koleżanki od razu po wysłaniu zdjęcia poprosiły o przepis. Wcale się nie dziwię- nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim świetnie smakuje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Kotlety z kapustą młodą

Składniki:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • cebula podsmażona
  • 1 łyża przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 średnia młoda kapusta
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Sos śmietankowy

  • 2 łyżki masła
  • 1.5 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cytryny — sok
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki 18 proc.
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję do niego startą marchewkę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę oraz posiekany, świeży koperek. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz.

Kotlety na kapuście- Pyszności
Kotlety na kapuście- Pyszności

2. Wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły.

3. Młodą kapustę kroję w dosyć grube plastry i układam na blaszce z papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i oprószam solą.

4. Wykładam na kapustę porcje mięsnej masy, dociskając ją do warzywa.

Obrazek
Kotlety na kapuście- Pyszności

5. Blaszkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

6. W międzyczasie przygotowuję sos. W garnku roztapiam masło i dodaję mąkę, tworząc zasmażkę. Następnie wlewam bulion oraz śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewam, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiam solą oraz pieprzem.

Sos śmietankowy- Pyszności
Sos śmietankowy- Pyszności

7. Upieczone kotlety polewam sosem i dekoruję koperkiem. Podaję na ciepło.Smacznego!

Kotlety na kapuście- Pyszności
Kotlety na kapuście- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali