PrzepisKotlety na kapuście wyglądają i smakują rewelacyjnie. Każdy będzie prosił o dokładkę

Kotlety na kapuście wyglądają i smakują rewelacyjnie. Każdy będzie prosił o dokładkę

Kotlety na młodej kapuście- Pyszności
Kotlety na młodej kapuście- Pyszności
Ewa

31.05.2023 16:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Proste i efektowne kotlety z mielonej łopatki wieprzowej na plasterku młodej kapusty to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zaskoczysz nim swoich bliskich.

Kotlety mielone to jeden z obiadów, który doskonale znają chyba wszyscy. Kiedy zobaczyłam w sklepie główkę pięknej, młodej kapusty od razu pomyślałam, że muszę wymyślić z nią coś specjalnego. Chociaż mielone i kapusta kojarzą się od razu z gołąbkami, to postawiłam na coś zupełnie innego. Zaskakujące kotleciki na plastrach kapusty z prostym sosem śmietankowym z cytrynową nutą to obiad, który śmiało mógłby być podawany w dobrej restauracji. Moi bliscy zakochali się w tym daniu, a koleżanki od razu po wysłaniu zdjęcia poprosiły o przepis. Wcale się nie dziwię- nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim świetnie smakuje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Kotlety z kapustą młodą

Składniki:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • cebula podsmażona
  • 1 łyża przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 średnia młoda kapusta
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Sos śmietankowy

  • 2 łyżki masła
  • 1.5 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cytryny — sok
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki 18 proc.
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję do niego startą marchewkę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę oraz posiekany, świeży koperek. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz.

Kotlety na kapuście- Pyszności
Kotlety na kapuście- Pyszności

2. Wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły.

3. Młodą kapustę kroję w dosyć grube plastry i układam na blaszce z papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i oprószam solą.

4. Wykładam na kapustę porcje mięsnej masy, dociskając ją do warzywa.

Kotlety na kapuście- Pyszności
Kotlety na kapuście- Pyszności

5. Blaszkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

6. W międzyczasie przygotowuję sos. W garnku roztapiam masło i dodaję mąkę, tworząc zasmażkę. Następnie wlewam bulion oraz śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewam, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiam solą oraz pieprzem.

Sos śmietankowy- Pyszności
Sos śmietankowy- Pyszności

7. Upieczone kotlety polewam sosem i dekoruję koperkiem. Podaję na ciepło.Smacznego!

Kotlety na kapuście- Pyszności
Kotlety na kapuście- Pyszności
młoda kapustakapustakotlety