Kotlety na kapuście wyglądają i smakują rewelacyjnie. Każdy będzie prosił o dokładkę
Proste i efektowne kotlety z mielonej łopatki wieprzowej na plasterku młodej kapusty to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zaskoczysz nim swoich bliskich.
31.05.2023 16:13
Kotlety mielone to jeden z obiadów, który doskonale znają chyba wszyscy. Kiedy zobaczyłam w sklepie główkę pięknej, młodej kapusty od razu pomyślałam, że muszę wymyślić z nią coś specjalnego. Chociaż mielone i kapusta kojarzą się od razu z gołąbkami, to postawiłam na coś zupełnie innego. Zaskakujące kotleciki na plastrach kapusty z prostym sosem śmietankowym z cytrynową nutą to obiad, który śmiało mógłby być podawany w dobrej restauracji. Moi bliscy zakochali się w tym daniu, a koleżanki od razu po wysłaniu zdjęcia poprosiły o przepis. Wcale się nie dziwię- nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim świetnie smakuje.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Kotlety z kapustą młodą
Składniki:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- cebula podsmażona
- 1 łyża przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1.5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 średnia młoda kapusta
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól
Sos śmietankowy
- 2 łyżki masła
- 1.5 łyżki mąki pszennej
- 1/2 cytryny — sok
- 150 ml bulionu
- 150 ml śmietanki 18 proc.
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję do niego startą marchewkę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę oraz posiekany, świeży koperek. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz.
2. Wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Młodą kapustę kroję w dosyć grube plastry i układam na blaszce z papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i oprószam solą.
4. Wykładam na kapustę porcje mięsnej masy, dociskając ją do warzywa.
5. Blaszkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.