Kotlety na kapuście wyglądają i smakują rewelacyjnie. Każdy będzie prosił o dokładkę

Proste i efektowne kotlety z mielonej łopatki wieprzowej na plasterku młodej kapusty to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zaskoczysz nim swoich bliskich.

Kotlety na młodej kapuście- PysznościKotlety na młodej kapuście- Pyszności
Ewa

Kotlety mielone to jeden z obiadów, który doskonale znają chyba wszyscy. Kiedy zobaczyłam w sklepie główkę pięknej, młodej kapusty od razu pomyślałam, że muszę wymyślić z nią coś specjalnego. Chociaż mielone i kapusta kojarzą się od razu z gołąbkami, to postawiłam na coś zupełnie innego. Zaskakujące kotleciki na plastrach kapusty z prostym sosem śmietankowym z cytrynową nutą to obiad, który śmiało mógłby być podawany w dobrej restauracji. Moi bliscy zakochali się w tym daniu, a koleżanki od razu po wysłaniu zdjęcia poprosiły o przepis. Wcale się nie dziwię- nie tylko wygląda efektownie, ale przede wszystkim świetnie smakuje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Kotlety z kapustą młodą

Składniki:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • cebula podsmażona
  • 1 łyża przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 średnia młoda kapusta
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Sos śmietankowy

  • 2 łyżki masła
  • 1.5 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cytryny — sok
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki 18 proc.
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję do niego startą marchewkę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę oraz posiekany, świeży koperek. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz.

Kotlety na kapuście- Pyszności
Kotlety na kapuście- Pyszności

2. Wyrabiam masę, aby składniki dobrze się połączyły.

3. Młodą kapustę kroję w dosyć grube plastry i układam na blaszce z papierem do pieczenia. Polewam olejem roślinnym i oprószam solą.

4. Wykładam na kapustę porcje mięsnej masy, dociskając ją do warzywa.

Obrazek
Kotlety na kapuście- Pyszności

5. Blaszkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

6. W międzyczasie przygotowuję sos. W garnku roztapiam masło i dodaję mąkę, tworząc zasmażkę. Następnie wlewam bulion oraz śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewam, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiam solą oraz pieprzem.

Sos śmietankowy- Pyszności
Sos śmietankowy- Pyszności

7. Upieczone kotlety polewam sosem i dekoruję koperkiem. Podaję na ciepło.Smacznego!

Kotlety na kapuście- Pyszności
Kotlety na kapuście- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła