Kotlety pożarskie z mielonego kurczaka. Prosty i szybki obiad z czasów PRL

Proste i szybkie kotlety pożarskie z mielonej piersi kurczaka to sprawdzony przepis na pożywny obiad. Od lat gości w naszym domu, zajada się cała rodzina.

Kotlety pożarskie- PysznościKotlety pożarskie- Pyszności
Ewa

Kotlety z kurczaka

Tradycyjne kotlety z kurczaka lub cielęciny formowane były w kształt udka z włożoną kością. Obecnie przypominają one tradycyjne mielone z wieprzowiny. Przepis jest niesamowicie prosty: wystarczy połączyć składniki, panierować i smażyć. Są nieco lżejsze i delikatniejsze w smaku niż klasyczne kotlety mielone z wieprzowiny, dzięki czemu polubi je cała Twoja rodzina. Są chrupiące na zewnątrz i apetycznie soczyste w środku. Świetnie komponują się z prostymi dodatkami, takimi jak gotowe ziemniaki i proste buraczki z cebulką. Ten kultowy przepis znały nasze babcie i mamy, a dziś odtworzymy go w naszej kuchni. Będzie prosto, szybko i bardzo smacznie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Kotlety pożarskie

Składniki:

  • 400 g mielonej piersi z kurczaka
  • jajko
  • sól/pieprz
  • 1/4 szkl. bułki tartej
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Panierka

  • 3/4 mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. bułki tartej

Sposób przygotowania

Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę. W drugiej misce umieść mieloną pierś z kurczaka. Dopraw mięso solą oraz pieprzem, dodaj żółtko i bułkę tartą. Dokładnie połącz składniki.

Kotlety pożarskie- Pyszności
Kotlety pożarskie- Pyszności

Następnie do mięsnej masy dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj przy pomocy łyżki. W mokrych dłoniach uformuj kotlet, spłaszczając je na koniec. Obtocz po kolei w mące pszennej, rozkłóconych jajkach oraz tartej bułce.

Kotlety pożarskie- Pyszności
Kotlety pożarskie- Pyszności

Przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym maśle klarowanym i oleju aż apetycznie się zarumienią z każdej strony.

Kotlety pożarskie- Pyszności
Kotlety pożarskie- Pyszności

Usmażone, chrupiące i pyszne kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na absolutną klasykę: ugotowane ziemniaki z koperkiem i prostą surówkę z białej kapusty. Ten obiad błyskawicznie znika z talerzy.

Smacznego!

Kotlety pożarskie- Pyszności
Kotlety pożarskie- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować