Kotlety pożarskie z mielonego kurczaka. Prosty i szybki obiad z czasów PRL
Proste i szybkie kotlety pożarskie z mielonej piersi kurczaka to sprawdzony przepis na pożywny obiad. Od lat gości w naszym domu, zajada się cała rodzina.
06.12.2022 15:39
Kotlety z kurczaka
Tradycyjne kotlety z kurczaka lub cielęciny formowane były w kształt udka z włożoną kością. Obecnie przypominają one tradycyjne mielone z wieprzowiny. Przepis jest niesamowicie prosty: wystarczy połączyć składniki, panierować i smażyć. Są nieco lżejsze i delikatniejsze w smaku niż klasyczne kotlety mielone z wieprzowiny, dzięki czemu polubi je cała Twoja rodzina. Są chrupiące na zewnątrz i apetycznie soczyste w środku. Świetnie komponują się z prostymi dodatkami, takimi jak gotowe ziemniaki i proste buraczki z cebulką. Ten kultowy przepis znały nasze babcie i mamy, a dziś odtworzymy go w naszej kuchni. Będzie prosto, szybko i bardzo smacznie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Kotlety pożarskie
Składniki:
- 400 g mielonej piersi z kurczaka
- jajko
- sól/pieprz
- 1/4 szkl. bułki tartej
- masło klarowane lub olej do smażenia
Panierka
- 3/4 mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szkl. bułki tartej
Sposób przygotowania
Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę. W drugiej misce umieść mieloną pierś z kurczaka. Dopraw mięso solą oraz pieprzem, dodaj żółtko i bułkę tartą. Dokładnie połącz składniki.
Następnie do mięsnej masy dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj przy pomocy łyżki. W mokrych dłoniach uformuj kotlet, spłaszczając je na koniec. Obtocz po kolei w mące pszennej, rozkłóconych jajkach oraz tartej bułce.
Przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym maśle klarowanym i oleju aż apetycznie się zarumienią z każdej strony.
Usmażone, chrupiące i pyszne kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na absolutną klasykę: ugotowane ziemniaki z koperkiem i prostą surówkę z białej kapusty. Ten obiad błyskawicznie znika z talerzy.
Smacznego!