Przestaniesz smażyć schabowe, gdy poznasz ten przepis. Nowa wersja kotletów jest o niebo lepsza
08.10.2022 14:00, aktual.: 08.10.2022 14:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niedzielny obiad bez kotleta schabowego na talerzu? Niezwykle trudno jest to sobie wyobrazić. A czy wiesz, że możesz przygotować niezwykle pyszne i aromatyczne schabowe bez smażenia i to w gęstym grzybowym sosie? Poznaj niezwykłą recepturę na udany obiad dla rodziny!
Schabowe bez smażenia - jak odpowiednio przygotować mięso?
Zanim przejdziemy do dokładnego przepisu na nasz pyszny obiad, dobrze jest rozpocząć od odpowiedniego przygotowania mięsa. Aby nasze schabowe bez smażenia wyszły miękkie i aromatyczne, dobrze jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Liczy się przede wszystkim sama jakość schabu. Unikaj takiego mięsa, które jest zbite i jednolite, nie ma przerostów tłuszczu w swojej strukturze, ma szarą lub bladą barwę i nieprzyjemnie pachnie.
Idealne mięso, które będzie doskonałe na nasze schabowe bez smażenia, jest lekko wilgotne, ma widoczne przerosty tłuszczu i intensywnie różowy kolor. Pamiętaj, że najlepiej jest kupić schab na wagę, bo wówczas będziecie mogli poprosić o jego dokładne pokazanie i pokrojenie. Przed przygotowaniem naszego posiłku, dobrze będzie wziąć sobie do serca jedną konkretną wskazówkę. Aby mięso było miękkie i soczyste, dobrze będzie pozostawić je w nocy w lodówce w marynacie z mleka i pokrojonej w piórka cebuli. Następnie należy je osuszyć i rozbić na cienkie plastry.
Kotlety schabowe bez smażenia w grzybowym sosie - jak je przygotować?
Kotlety schabowe, które królują na naszych talerzach, najczęściej podawane są w formie panierowanego i smażonego na patelni i smalcu lub oleju - mięsa. Istnieje jednak receptura, która zagwarantuje niezwykły smak, a dodatek grzybów w obecnym sezonie grzybowym, będzie przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę".
Składniki:
- około 400 g schabu
- sól i pieprz do smaku
- pokrojone w plasterki pieczarki (około 6 sztuk) - możesz śmiało wykorzystać również inne grzyby
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku
- pół szklanki tartego parmezanu
- suszone oregano - 1 łyżeczka
- szczypta mielonego różowego pieprzu
- 3 garście szpinaku baby.
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania, jeśli chodzi o schabowe bez smażenia, jest podobny do tradycyjnego przygotowania kotletów. Różnica tkwi w tym, że nie są one smażone w tradycyjny sposób, a sama receptura jest zdecydowanie zdrowsza. Rozpoczynamy od przygotowania i rozbicia mięsa. Schab należy oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy schab na złoty kolor z obu stron. Gdy uzyskamy efekt, zdejmujemy je i odkładamy na oddzielny talerz. W tym etapie chodzi jedynie o zezłocenie mięsa i zamknięcie jego porów.
Kolejnym krokiem będzie smażenie pieczarek lub grzybów na patelni z oliwą. To podstawa, jeśli chodzi o schabowe bez smażenia. Grzyby smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze przez 1 minutę. Na sam koniec dodajemy śmietanę, szpinak i parmezan, a wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i różowym pieprzem. Do sosu wrzucamy kotlety i dusimy je przez 20 minut, po czym można je podawać. Smacznego!
Jeśli chcesz zobaczyć inne nasze inspiracje na obiad ze schabu, to koniecznie zajrzyj na nasz kanał: