PrzepisPrzestaniesz smażyć schabowe, gdy poznasz ten przepis. Nowa wersja kotletów jest o niebo lepsza

Przestaniesz smażyć schabowe, gdy poznasz ten przepis. Nowa wersja kotletów jest o niebo lepsza

Schab bez smażenia - Pyszności; Foto Canva.com
Schab bez smażenia - Pyszności; Foto Canva.com
08.10.2022 14:00, aktualizacja: 08.10.2022 14:27

Niedzielny obiad bez kotleta schabowego na talerzu? Niezwykle trudno jest to sobie wyobrazić. A czy wiesz, że możesz przygotować niezwykle pyszne i aromatyczne schabowe bez smażenia i to w gęstym grzybowym sosie? Poznaj niezwykłą recepturę na udany obiad dla rodziny!

Schabowe bez smażenia - jak odpowiednio przygotować mięso?

Zanim przejdziemy do dokładnego przepisu na nasz pyszny obiad, dobrze jest rozpocząć od odpowiedniego przygotowania mięsa. Aby nasze schabowe bez smażenia wyszły miękkie i aromatyczne, dobrze jest zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Liczy się przede wszystkim sama jakość schabu. Unikaj takiego mięsa, które jest zbite i jednolite, nie ma przerostów tłuszczu w swojej strukturze, ma szarą lub bladą barwę i nieprzyjemnie pachnie.

Schab- Pyszności; Foto: Canva.com
Schab- Pyszności; Foto: Canva.com

Idealne mięso, które będzie doskonałe na nasze schabowe bez smażenia, jest lekko wilgotne, ma widoczne przerosty tłuszczu i intensywnie różowy kolor. Pamiętaj, że najlepiej jest kupić schab na wagę, bo wówczas będziecie mogli poprosić o jego dokładne pokazanie i pokrojenie. Przed przygotowaniem naszego posiłku, dobrze będzie wziąć sobie do serca jedną konkretną wskazówkę. Aby mięso było miękkie i soczyste, dobrze będzie pozostawić je w nocy w lodówce w marynacie z mleka i pokrojonej w piórka cebuli. Następnie należy je osuszyć i rozbić na cienkie plastry.

Kotlety schabowe bez smażenia w grzybowym sosie - jak je przygotować?

Kotlety schabowe, które królują na naszych talerzach, najczęściej podawane są w formie panierowanego i smażonego na patelni i smalcu lub oleju - mięsa. Istnieje jednak receptura, która zagwarantuje niezwykły smak, a dodatek grzybów w obecnym sezonie grzybowym, będzie przysłowiowym "strzałem w dziesiątkę".

Sos grzybowy - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=BqjI636ZB7o
Sos grzybowy - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=BqjI636ZB7o

Składniki:

  • około 400 g schabu
  • sól i pieprz do smaku
  • pokrojone w plasterki pieczarki (około 6 sztuk) - możesz śmiało wykorzystać również inne grzyby
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • suszone oregano - 1 łyżeczka
  • szczypta mielonego różowego pieprzu
  • 3 garście szpinaku baby.

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania, jeśli chodzi o schabowe bez smażenia, jest podobny do tradycyjnego przygotowania kotletów. Różnica tkwi w tym, że nie są one smażone w tradycyjny sposób, a sama receptura jest zdecydowanie zdrowsza. Rozpoczynamy od przygotowania i rozbicia mięsa. Schab należy oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy schab na złoty kolor z obu stron. Gdy uzyskamy efekt, zdejmujemy je i odkładamy na oddzielny talerz. W tym etapie chodzi jedynie o zezłocenie mięsa i zamknięcie jego porów.

Kolejnym krokiem będzie smażenie pieczarek lub grzybów na patelni z oliwą. To podstawa, jeśli chodzi o schabowe bez smażenia. Grzyby smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze przez 1 minutę. Na sam koniec dodajemy śmietanę, szpinak i parmezan, a wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i różowym pieprzem. Do sosu wrzucamy kotlety i dusimy je przez 20 minut, po czym można je podawać. Smacznego!

Jeśli chcesz zobaczyć inne nasze inspiracje na obiad ze schabu, to koniecznie zajrzyj na nasz kanał:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także