Zanurz kawałki schabu w tym napoju. Kotlety wyjdą idealnie miękkie i kruche

Kotlety schabowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Mamy patent, aby smakowały jeszcze lepiej niż zazwyczaj

ObrazekSchabowe - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Król niedzielnego stołu

Kiedy myślimy o tradycyjnym, polskim obiedzie, to pierwszym naszym skojarzeniem jest naturalnie tradycyjny schabowy. Od kiedy pamiętam, w każdą niedzielę na klatce schodowej w moim rodzinnym bloku rozlegał się głos tłuczonych kawałków schabu. Stare książki kulinarne głoszą, że najlepiej smakuje schabowy smażony na smalcu. Poza odpowiednim tłuszczem warto zadbać o to, aby odpowiednio zamarynować mięso. Z pomocą przyjdzie popularny napój.

Kotlety schabowe w coli

O marynowaniu mięsa w mleku lub maślance już pewnie słyszałeś. A co powiesz na to, aby kawałki schabu zanurzyć w coli? Do miski przelej popularny napój i dodaj do niego ulubione przyprawy. Zanurz kawałki schabu, wcześniej delikatne rozbite przy pomocy tłuczka. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, schować na całą noc i wyjąć dopiero przed przygotowaniem.

Po kilku godzinach spędzonych w marynacie z coli wyjmij mięso i panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, najlepiej smalcem. Kiedy panierka apetycznie się zarumieni z każdej strony- nasz obiad jest już gotowy. Mięso zamarynowane w ten sposób jest idealnie kruche, miękkie i delikatne. Dzięki temu patentowi unikniesz ryzyka usmażenia twardej podeszwy.

Z czym podać schabowe?

Kotlety schabowe możesz podać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami. Świetnie smakują z dodatkiem zasmażonej kapusty, chrupiącego colesława lub lekkiej sałatki. Ziemniaki możesz oczywiście zamienić na ryż, frytki lub opiekane kartofelki. Na samą myśl cieknie nam ślinka!

Przepis na najlepsze schabowe znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne