Zanurz kawałki schabu w tym napoju. Kotlety wyjdą idealnie miękkie i kruche
Kotlety schabowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Mamy patent, aby smakowały jeszcze lepiej niż zazwyczaj
15.01.2023 11:00
Król niedzielnego stołu
Kiedy myślimy o tradycyjnym, polskim obiedzie, to pierwszym naszym skojarzeniem jest naturalnie tradycyjny schabowy. Od kiedy pamiętam, w każdą niedzielę na klatce schodowej w moim rodzinnym bloku rozlegał się głos tłuczonych kawałków schabu. Stare książki kulinarne głoszą, że najlepiej smakuje schabowy smażony na smalcu. Poza odpowiednim tłuszczem warto zadbać o to, aby odpowiednio zamarynować mięso. Z pomocą przyjdzie popularny napój.
Kotlety schabowe w coli
O marynowaniu mięsa w mleku lub maślance już pewnie słyszałeś. A co powiesz na to, aby kawałki schabu zanurzyć w coli? Do miski przelej popularny napój i dodaj do niego ulubione przyprawy. Zanurz kawałki schabu, wcześniej delikatne rozbite przy pomocy tłuczka. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, schować na całą noc i wyjąć dopiero przed przygotowaniem.
Po kilku godzinach spędzonych w marynacie z coli wyjmij mięso i panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, najlepiej smalcem. Kiedy panierka apetycznie się zarumieni z każdej strony- nasz obiad jest już gotowy. Mięso zamarynowane w ten sposób jest idealnie kruche, miękkie i delikatne. Dzięki temu patentowi unikniesz ryzyka usmażenia twardej podeszwy.
Z czym podać schabowe?
Kotlety schabowe możesz podać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami. Świetnie smakują z dodatkiem zasmażonej kapusty, chrupiącego colesława lub lekkiej sałatki. Ziemniaki możesz oczywiście zamienić na ryż, frytki lub opiekane kartofelki. Na samą myśl cieknie nam ślinka!
Przepis na najlepsze schabowe znajdziesz na naszym kanale YouTube