Zanurz kawałki schabu w tym napoju. Kotlety wyjdą idealnie miękkie i kruche

Kotlety schabowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Mamy patent, aby smakowały jeszcze lepiej niż zazwyczaj

ObrazekSchabowe - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Król niedzielnego stołu

Kiedy myślimy o tradycyjnym, polskim obiedzie, to pierwszym naszym skojarzeniem jest naturalnie tradycyjny schabowy. Od kiedy pamiętam, w każdą niedzielę na klatce schodowej w moim rodzinnym bloku rozlegał się głos tłuczonych kawałków schabu. Stare książki kulinarne głoszą, że najlepiej smakuje schabowy smażony na smalcu. Poza odpowiednim tłuszczem warto zadbać o to, aby odpowiednio zamarynować mięso. Z pomocą przyjdzie popularny napój.

Kotlety schabowe w coli

O marynowaniu mięsa w mleku lub maślance już pewnie słyszałeś. A co powiesz na to, aby kawałki schabu zanurzyć w coli? Do miski przelej popularny napój i dodaj do niego ulubione przyprawy. Zanurz kawałki schabu, wcześniej delikatne rozbite przy pomocy tłuczka. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, schować na całą noc i wyjąć dopiero przed przygotowaniem.

Po kilku godzinach spędzonych w marynacie z coli wyjmij mięso i panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, najlepiej smalcem. Kiedy panierka apetycznie się zarumieni z każdej strony- nasz obiad jest już gotowy. Mięso zamarynowane w ten sposób jest idealnie kruche, miękkie i delikatne. Dzięki temu patentowi unikniesz ryzyka usmażenia twardej podeszwy.

Z czym podać schabowe?

Kotlety schabowe możesz podać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami. Świetnie smakują z dodatkiem zasmażonej kapusty, chrupiącego colesława lub lekkiej sałatki. Ziemniaki możesz oczywiście zamienić na ryż, frytki lub opiekane kartofelki. Na samą myśl cieknie nam ślinka!

Przepis na najlepsze schabowe znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇