PrzepisWyjmij całość ze słoiczka i natrzyj nią mięso na schabowe. Będą soczyste i delikatne

Wyjmij całość ze słoiczka i natrzyj nią mięso na schabowe. Będą soczyste i delikatne

Kotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva
19.11.2022 10:25

Masz ochotę na kotlety schabowe, ale ostatnio wychodziły ci zbyt twarde? Powodów takiej sytuacji może być wiele. Od wyboru mięsa, aż po jego niepoprawne smażenie. Na szczęście istnieje uniwersalny sposób na nadanie im miękkości. Poznaj przepis na kotlety schabowe w musztardzie, a nie pożałujesz.

Ach, gdyby tak można było zrobić schabowe tak mięciutkie, że aż nie będzie potrzeby użycia do nich noża. Rozpływające się w ustach, a jednocześnie chrupkie i aromatyczne. Mamy dobre wieści - taki przepis istnieje i znajduje się poniżej.

Kotlety schabowe z tego pochodzącego z portalu kuchnia.wp.pl przepisu są przyrządzane z dodatkiem... musztardy. Jak się okazuje, ten produkt zapewnia im nie tylko doskonały smak, ale również cudowną miękkość i delikatność. Użycie musztardy oszczędzi ci też czasu spędzonego na namaczaniu kotletów w mleku.

Kotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva

Kuchnia.wp.pl zaserwowała nam doskonały pomysł na kolejny obiad. Nie możemy się już doczekać, ale póki co - prezentujemy ich przepis. Oto on.

Kotlety schabowe w musztardzie

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • słoiczek musztardy
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz. Następnie pokrój je w plastry o grubości 1,5 - 2 cm i rozbij, zaczynając od środka i przechodząc na boki. Dopraw je solą i pieprzem. Przyprawy lekko wklep w mięso.

Teraz posmaruj plastry schabu musztardą. Tę czynność zastosuj z obu stron schabowych. Rodzaj musztardy wybierz pod własne gusta. Według nas najlepiej sprawdzi się tu sarepska lub stołowa. Jeśli jesteś fanką pikantnych smaków, użyj musztardy rosyjskiej.

Kotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva

Tak posmarowane schabowe odłóż na 20-30 minut. Masz teraz czas na przykład przygotowanie surówki.

Jajka roztrzep widelcem, a na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą. Kiedy już kotlety zamarynują się w musztardzie, zmocz je w jajku i panieruj w bułce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (lub oczywiście smalec). Kotlety schabowe w musztardzie smaż z obu stron, aż osiągną piękny, złoty kolor.

Jeśli szukasz alternatywnych pomysłów na obiad, sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także