Wyjmij całość ze słoiczka i natrzyj nią mięso na schabowe. Będą soczyste i delikatne

Masz ochotę na kotlety schabowe, ale ostatnio wychodziły ci zbyt twarde? Powodów takiej sytuacji może być wiele. Od wyboru mięsa, aż po jego niepoprawne smażenie. Na szczęście istnieje uniwersalny sposób na nadanie im miękkości. Poznaj przepis na kotlety schabowe w musztardzie, a nie pożałujesz.

ObrazekKotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva

Ach, gdyby tak można było zrobić schabowe tak mięciutkie, że aż nie będzie potrzeby użycia do nich noża. Rozpływające się w ustach, a jednocześnie chrupkie i aromatyczne. Mamy dobre wieści - taki przepis istnieje i znajduje się poniżej.

Kotlety schabowe z tego pochodzącego z portalu kuchnia.wp.pl przepisu są przyrządzane z dodatkiem... musztardy. Jak się okazuje, ten produkt zapewnia im nie tylko doskonały smak, ale również cudowną miękkość i delikatność. Użycie musztardy oszczędzi ci też czasu spędzonego na namaczaniu kotletów w mleku.

Obrazek
Kotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva

Kuchnia.wp.pl zaserwowała nam doskonały pomysł na kolejny obiad. Nie możemy się już doczekać, ale póki co - prezentujemy ich przepis. Oto on.

Kotlety schabowe w musztardzie

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • słoiczek musztardy
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz. Następnie pokrój je w plastry o grubości 1,5 - 2 cm i rozbij, zaczynając od środka i przechodząc na boki. Dopraw je solą i pieprzem. Przyprawy lekko wklep w mięso.

Teraz posmaruj plastry schabu musztardą. Tę czynność zastosuj z obu stron schabowych. Rodzaj musztardy wybierz pod własne gusta. Według nas najlepiej sprawdzi się tu sarepska lub stołowa. Jeśli jesteś fanką pikantnych smaków, użyj musztardy rosyjskiej.

Obrazek
Kotlety schabowe w musztardzie - Pyszności; foto: Canva

Tak posmarowane schabowe odłóż na 20-30 minut. Masz teraz czas na przykład przygotowanie surówki.

Jajka roztrzep widelcem, a na oddzielny talerz wysyp bułkę tartą. Kiedy już kotlety zamarynują się w musztardzie, zmocz je w jajku i panieruj w bułce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (lub oczywiście smalec). Kotlety schabowe w musztardzie smaż z obu stron, aż osiągną piękny, złoty kolor.

Jeśli szukasz alternatywnych pomysłów na obiad, sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji