Dodaj kilka łyżek do panierki na schabowe. Kotlety nabiorą orzechowego posmaku i wyjdą cudownie soczyste

Prawie każdy z nas ma w domu sprawdzony przepis na kotlety schabowe. Dzięki temu mamy pewność, że potrawa zawsze nam dobrze wyjdzie. Jednak czasami warto eksperymentować. W ten sposób odkrywamy nowe, ulubione przepisy, które zostają z nami na lata. Tym razem proponujemy dodać do panierki jeden cenny składnik, który nada kotlet pysznego smaku. Schabowe w panierce z sezamem to prawdziwy hit!

Obrazek
Paulina

Jeśli jesteś fanem schabowych, to powinieneś koniecznie spróbować ich wersji z dodatkiem sezamu. Ten składnik nada kotletom wiele cennych właściwości, ale również niezwykłego smaku. Lekko orzechowy posmak i piękny zapach to tylko niektóre z walorów tego dania. Oto nasz sprawdzony przepis na schabowe w panierce z sezamem

Obrazek

Składniki na schabowe w panierce z sezamem:

  • 4 kotlety schabowe
  • po 3 łyżki czarnego i jasnego sezamu
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów:

Mięso należy umyć, oczyścić dokładnie z błon, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Kotleta rozbijamy tłuczkiem do mięsa i lekko solimy. Następnie roztrzepujemy jajko km misce i dodajemy sól oraz szczyptę chili. Mąkę wysypujemy na talerzyk, a bułkę tartą mieszamy z sezamem na oddzielnym talerzu.

Każdy kotlet panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w bułce tartej. Panierkę należy mocno docisnąć. Schabowe należy obtoczyć w podanych składnikach przed usmażeniem i od razu rozpocząć smażenie. Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Kotlety smażymy obustronnie do ze złocenia panierki. Czas smażenia to około pięciu minut na każdą stronę kotleta. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika.

Obrazek
Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości sezamu

Zawarte w sezamie przeciwutleniacze, usuwają z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają nowotworom i opóźniają proces starzenia się organizmu. Tłuszcze, które znajdziemy w sezamie i stanowią ok. 50% składu sezamu. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe: omega 3, omega 6 i omega 9- czyli takie, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie, wiec warto wypróbować ten przepis.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀