Dodaj kilka łyżek do panierki na schabowe. Kotlety nabiorą orzechowego posmaku i wyjdą cudownie soczyste

Prawie każdy z nas ma w domu sprawdzony przepis na kotlety schabowe. Dzięki temu mamy pewność, że potrawa zawsze nam dobrze wyjdzie. Jednak czasami warto eksperymentować. W ten sposób odkrywamy nowe, ulubione przepisy, które zostają z nami na lata. Tym razem proponujemy dodać do panierki jeden cenny składnik, który nada kotlet pysznego smaku. Schabowe w panierce z sezamem to prawdziwy hit!

Obrazek
Paulina

Jeśli jesteś fanem schabowych, to powinieneś koniecznie spróbować ich wersji z dodatkiem sezamu. Ten składnik nada kotletom wiele cennych właściwości, ale również niezwykłego smaku. Lekko orzechowy posmak i piękny zapach to tylko niektóre z walorów tego dania. Oto nasz sprawdzony przepis na schabowe w panierce z sezamem

Obrazek

Składniki na schabowe w panierce z sezamem:

  • 4 kotlety schabowe
  • po 3 łyżki czarnego i jasnego sezamu
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów:

Mięso należy umyć, oczyścić dokładnie z błon, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Kotleta rozbijamy tłuczkiem do mięsa i lekko solimy. Następnie roztrzepujemy jajko km misce i dodajemy sól oraz szczyptę chili. Mąkę wysypujemy na talerzyk, a bułkę tartą mieszamy z sezamem na oddzielnym talerzu.

Każdy kotlet panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w bułce tartej. Panierkę należy mocno docisnąć. Schabowe należy obtoczyć w podanych składnikach przed usmażeniem i od razu rozpocząć smażenie. Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Kotlety smażymy obustronnie do ze złocenia panierki. Czas smażenia to około pięciu minut na każdą stronę kotleta. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika.

Obrazek
Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości sezamu

Zawarte w sezamie przeciwutleniacze, usuwają z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają nowotworom i opóźniają proces starzenia się organizmu. Tłuszcze, które znajdziemy w sezamie i stanowią ok. 50% składu sezamu. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe: omega 3, omega 6 i omega 9- czyli takie, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie, wiec warto wypróbować ten przepis.

Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟