WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Nie bułka ani nie mąka. Idealną panierkę do schabowych tworzy się z innego składnika

Smażenie tradycyjnych kotletów schabowych, najczęściej ogranicza się do przygotowania tradycyjnej wersji panierki. A gdyby tak nieco urozmaicić smak schabu i uczynić go zdecydowanie lepszym? Idealnie sprawdzi się tu przepis na kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych.

ObrazekSchabowy w płatkach kukurydzianych - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=N_X6aTcuZgE&t=269s
Karol Wiak

Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych - alternatywa dla zwykłej panierki?

Smażenie kotletów schabowych, najczęściej ogranicza się do przygotowania tradycyjnej panierki, na którą składa się mąka, jajko i bułka tarta. Okazuje się jednak, że świetnym rozwiązaniem może okazać się tu zastosowanie paru innych składników. Dzięki nim nasze kotlety staną się chrupiące, a sam smak będzie porównywany do dobrze znanych dań z KFC, jeśli zamiast schaby zdecydujecie użyć się mięsa drobiowego. Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych to pewnego rodzaju odmiana dla tradycyjnej wersji tego dania. Dla takiego smaku warto jednak czasem zaryzykować.

Obrazek
Płatki kukurydziane - Pyszności; Foto Canva.com

Dlaczego? A przede wszystkim dlatego, że nasze danie mięsne stanie się chrupiące i wyjątkowo soczyste. Co ważne, nie będzie ociekać tłuszczem, dzięki czemu stanie się świetną opcją dla osób, które są na diecie i dbają o linię. Jest to również świetne rozwiązanie, gdy nie zamierzamy używać panierki z glutenem w roli głównej. Możemy Was zapewnić, że ta lżejsza wersja, na pewno przypadnie Wam do gustu.

Jak smażyć kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych?

Samo przygotowanie takich kotletów, nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego smażenia schabowych. Różnica tkwi w samej panierce. Stanie się chrupiąca i na pewno nie będzie odpadać od naszych kotletów schabowych.

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • pokruszone płatki kukurydziane
  • 3/4 szklanki mleka
  • mąka pszenna lub dowolna bezglutenowa
  • jajko
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Nasze kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych rozpoczynamy od rozbicia mięsa. Przyprawiamy je i odstawiamy na bok. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie ciasta na naszą panierkę. W tym celu, do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko i dodajemy mąkę. Jej ilość ma znaczenie - ważne jest, by nasze ciasto było naprawdę gęste. Masę przyprawiamy papryką słodką i ostrą, a także majerankiem. W osobnej misce kruszymy płatki kukurydziane.

Obrazek
Kotlet schabowy - Pyszności

Przystępujemy do smażenia kotletów. Najpierw należy zanurzyć je w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażymy przez około 10 minut, na średnim ogniu z każdej strony. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!

Szukasz inspiracji na dania ze schabu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ruloniki z pieczarkowym farszem:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji