Nie bułka ani nie mąka. Idealną panierkę do schabowych tworzy się z innego składnika
Smażenie tradycyjnych kotletów schabowych, najczęściej ogranicza się do przygotowania tradycyjnej wersji panierki. A gdyby tak nieco urozmaicić smak schabu i uczynić go zdecydowanie lepszym? Idealnie sprawdzi się tu przepis na kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych.
Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych - alternatywa dla zwykłej panierki?
Smażenie kotletów schabowych, najczęściej ogranicza się do przygotowania tradycyjnej panierki, na którą składa się mąka, jajko i bułka tarta. Okazuje się jednak, że świetnym rozwiązaniem może okazać się tu zastosowanie paru innych składników. Dzięki nim nasze kotlety staną się chrupiące, a sam smak będzie porównywany do dobrze znanych dań z KFC, jeśli zamiast schaby zdecydujecie użyć się mięsa drobiowego. Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych to pewnego rodzaju odmiana dla tradycyjnej wersji tego dania. Dla takiego smaku warto jednak czasem zaryzykować.
Dlaczego? A przede wszystkim dlatego, że nasze danie mięsne stanie się chrupiące i wyjątkowo soczyste. Co ważne, nie będzie ociekać tłuszczem, dzięki czemu stanie się świetną opcją dla osób, które są na diecie i dbają o linię. Jest to również świetne rozwiązanie, gdy nie zamierzamy używać panierki z glutenem w roli głównej. Możemy Was zapewnić, że ta lżejsza wersja, na pewno przypadnie Wam do gustu.
Jak smażyć kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych?
Samo przygotowanie takich kotletów, nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego smażenia schabowych. Różnica tkwi w samej panierce. Stanie się chrupiąca i na pewno nie będzie odpadać od naszych kotletów schabowych.
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- pokruszone płatki kukurydziane
- 3/4 szklanki mleka
- mąka pszenna lub dowolna bezglutenowa
- jajko
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Nasze kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych rozpoczynamy od rozbicia mięsa. Przyprawiamy je i odstawiamy na bok. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie ciasta na naszą panierkę. W tym celu, do miski wbijamy jajko, dolewamy mleko i dodajemy mąkę. Jej ilość ma znaczenie - ważne jest, by nasze ciasto było naprawdę gęste. Masę przyprawiamy papryką słodką i ostrą, a także majerankiem. W osobnej misce kruszymy płatki kukurydziane.
Przystępujemy do smażenia kotletów. Najpierw należy zanurzyć je w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażymy przez około 10 minut, na średnim ogniu z każdej strony. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!
Szukasz inspiracji na dania ze schabu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ruloniki z pieczarkowym farszem: