Kotlety w panierce się nie umywają. Tak zrobione mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Uwielbiamy aromatyczne mięso. Staramy się je tak przyrządzać, by smakowało jak najlepiej. Jest jeden sposób na to, by nasze kotlety schabowe rozpływały się w ustach. Wystarczy użyć pewnego składnika. Dzięki niemu nie musimy przygotowywać panierki. Koniecznie to przetestujcie!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiecie, co potrafi wydobyć najlepszy smak z mięsnej potrawy? Wbrew pozorom nie są to zioła i przyprawy. Nie wszyscy mają pojęcie, ale to alkohol radzi sobie z tym najlepiej. Szefowie kuchni korzystają z niego tak samo często jak z oleju. Mięso z aromatyzowaną jałowcem wódką może całkowicie was zaskoczyć. Kotlety schabowe wejdą na zupełnie inny poziom. Przygotujcie więc odpowiednie składniki i zagospodarujcie sobie odrobinę wolnego czasu. Do dzieła!

Mięso z dodatkiem wódki rozpływa się w ustach. Panierka może się schować

Do zrobienia kotletów potrzebujesz:

  • 0,5 kilograma schabu,
  • czterech plastry boczku wędzonego,
  • trzech ząbków czosnku,
  • dwóch cebul,
  • 50 wódki (nie może być smakowa),
  • 3-4 jagód jałowca,
  • łyżki masła,
  • łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 40 ml oleju,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić aromatyczne kotlety schabowe?

  1. Zalej jagody jałowca alkoholem. Naczynie wstaw na 5-8 godzin do lodówki.
  2. Mięso oczyść i podziel na cztery mniejsze części. Rozbij je tłuczkiem.
  3. Czosnek rozetrzyj na pastę (możesz też przecisnąć go przez praskę) i wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, ziołami prowansalskimi oraz wcześniej przygotowaną wódką.
  4. Marynatą dokładnie natrzyj kotlety schabowe. Smaż na oleju i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Obraną cebulę pokrój w półtalarki. Boczek również potnij na mniejsze części.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj w nim schabowe, cebulę i boczek. Postaraj się, by wyglądało to estetycznie.
  7. Wszystkie składniki polej olejem lub stopionym masłem.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Danie piecz przez 30 minut.

Co pasuje do delikatnych kotletów schabowych?

Mięso z wódką jałowcową podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi lub zasmażanymi buraczkami. Dobrze będzie smakować również w towarzystwie surówki warzywnej. Możecie również przygotować sos pieczeniowy, którym polejecie schabowe. Idealnie sprawdzą się także frytki lub pieczone ziemniaczki.

Mięso (ADOBE)
The chef cooks delicious meal on stove. The cook fries piece of juicy pork meat on frying pan with rosemary, pours oil using spoon. Process of steak cooking. Restaurant with professional kitchen.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej