PrzepisKotlety w panierce się nie umywają. Tak zrobione mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Kotlety w panierce się nie umywają. Tak zrobione mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

26.06.2023 19:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiamy aromatyczne mięso. Staramy się je tak przyrządzać, by smakowało jak najlepiej. Jest jeden sposób na to, by nasze kotlety schabowe rozpływały się w ustach. Wystarczy użyć pewnego składnika. Dzięki niemu nie musimy przygotowywać panierki. Koniecznie to przetestujcie!

Wiecie, co potrafi wydobyć najlepszy smak z mięsnej potrawy? Wbrew pozorom nie są to zioła i przyprawy. Nie wszyscy mają pojęcie, ale to alkohol radzi sobie z tym najlepiej. Szefowie kuchni korzystają z niego tak samo często jak z oleju. Mięso z aromatyzowaną jałowcem wódką może całkowicie was zaskoczyć. Kotlety schabowe wejdą na zupełnie inny poziom. Przygotujcie więc odpowiednie składniki i zagospodarujcie sobie odrobinę wolnego czasu. Do dzieła!

Mięso z dodatkiem wódki rozpływa się w ustach. Panierka może się schować

Do zrobienia kotletów potrzebujesz:

  • 0,5 kilograma schabu,
  • czterech plastry boczku wędzonego,
  • trzech ząbków czosnku,
  • dwóch cebul,
  • 50 wódki (nie może być smakowa),
  • 3-4 jagód jałowca,
  • łyżki masła,
  • łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 40 ml oleju,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić aromatyczne kotlety schabowe?

  1. Zalej jagody jałowca alkoholem. Naczynie wstaw na 5-8 godzin do lodówki.
  2. Mięso oczyść i podziel na cztery mniejsze części. Rozbij je tłuczkiem.
  3. Czosnek rozetrzyj na pastę (możesz też przecisnąć go przez praskę) i wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, ziołami prowansalskimi oraz wcześniej przygotowaną wódką.
  4. Marynatą dokładnie natrzyj kotlety schabowe. Smaż na oleju i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Obraną cebulę pokrój w półtalarki. Boczek również potnij na mniejsze części.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj w nim schabowe, cebulę i boczek. Postaraj się, by wyglądało to estetycznie.
  7. Wszystkie składniki polej olejem lub stopionym masłem.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Danie piecz przez 30 minut.

Co pasuje do delikatnych kotletów schabowych?

Mięso z wódką jałowcową podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi lub zasmażanymi buraczkami. Dobrze będzie smakować również w towarzystwie surówki warzywnej. Możecie również przygotować sos pieczeniowy, którym polejecie schabowe. Idealnie sprawdzą się także frytki lub pieczone ziemniaczki.

The chef cooks delicious meal on stove. The cook fries piece of juicy pork meat on frying pan with rosemary, pours oil using spoon. Process of steak cooking. Restaurant with professional kitchen.
The chef cooks delicious meal on stove. The cook fries piece of juicy pork meat on frying pan with rosemary, pours oil using spoon. Process of steak cooking. Restaurant with professional kitchen.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także