Kotlety w panierce się nie umywają. Tak zrobione mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Uwielbiamy aromatyczne mięso. Staramy się je tak przyrządzać, by smakowało jak najlepiej. Jest jeden sposób na to, by nasze kotlety schabowe rozpływały się w ustach. Wystarczy użyć pewnego składnika. Dzięki niemu nie musimy przygotowywać panierki. Koniecznie to przetestujcie!
26.06.2023 19:45
Wiecie, co potrafi wydobyć najlepszy smak z mięsnej potrawy? Wbrew pozorom nie są to zioła i przyprawy. Nie wszyscy mają pojęcie, ale to alkohol radzi sobie z tym najlepiej. Szefowie kuchni korzystają z niego tak samo często jak z oleju. Mięso z aromatyzowaną jałowcem wódką może całkowicie was zaskoczyć. Kotlety schabowe wejdą na zupełnie inny poziom. Przygotujcie więc odpowiednie składniki i zagospodarujcie sobie odrobinę wolnego czasu. Do dzieła!
Zobacz także
Mięso z dodatkiem wódki rozpływa się w ustach. Panierka może się schować
Do zrobienia kotletów potrzebujesz:
- 0,5 kilograma schabu,
- czterech plastry boczku wędzonego,
- trzech ząbków czosnku,
- dwóch cebul,
- 50 wódki (nie może być smakowa),
- 3-4 jagód jałowca,
- łyżki masła,
- łyżeczki ziół prowansalskich,
- 40 ml oleju,
- sól i pieprz.
Jak zrobić aromatyczne kotlety schabowe?
- Zalej jagody jałowca alkoholem. Naczynie wstaw na 5-8 godzin do lodówki.
- Mięso oczyść i podziel na cztery mniejsze części. Rozbij je tłuczkiem.
- Czosnek rozetrzyj na pastę (możesz też przecisnąć go przez praskę) i wymieszaj z dwoma łyżkami oleju, ziołami prowansalskimi oraz wcześniej przygotowaną wódką.
- Marynatą dokładnie natrzyj kotlety schabowe. Smaż na oleju i dopraw solą oraz pieprzem.
- Obraną cebulę pokrój w półtalarki. Boczek również potnij na mniejsze części.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj w nim schabowe, cebulę i boczek. Postaraj się, by wyglądało to estetycznie.
- Wszystkie składniki polej olejem lub stopionym masłem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Danie piecz przez 30 minut.
Co pasuje do delikatnych kotletów schabowych?
Mięso z wódką jałowcową podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi lub zasmażanymi buraczkami. Dobrze będzie smakować również w towarzystwie surówki warzywnej. Możecie również przygotować sos pieczeniowy, którym polejecie schabowe. Idealnie sprawdzą się także frytki lub pieczone ziemniaczki.