Kotlety z kurczaka w zupełnie innym wydaniu. Sposób przygotowania może cię zdziwić
Pyszne kotlety z kurczaka w formie małych, chrupiących krakersów idealne na imprezę. Błyskawicznie znikają ze stołu, wszyscy proszą o dokładkę.
07.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 14:22
Filety z kurczaka to mięso, które najczęściej gości na moim stole. Jest delikatne, proste w przygotowaniu i przepada za nim większość mojej rodziny i znajomych. Na jedną z imprez postanowiłam przygotować to, co dzieci (i dorośli) kochają najbardziej- domowe nuggetsy w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Nie dość, że są smaczne, to na dodatek mają o niebo lepszy skład niż gotowce z supermarketu czy restauracji z fast foodami. Możesz podać je samodzielnie lub w towarzystwie prostego dipu: sosa tysiąca wysp, czosnkowego czy po prostu ketchupu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Kotlety z kurczaka w kukurydzianej panierce
Składniki:
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1.5 łyżeczki curry
- 1.5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka soli
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. W blenderze umieszczam płatki kukurydziane. Dodaję suszony czosnek, słodką paprykę, kmin rzymski oraz przyprawę curry i miskuję składniki. Pamiętaj, aby wybrać płatki bez słodkich dodatków.
2. Piersi z kurczaka oczyszczam z błonek i chrząstek. Kroję na nieco mniejsze kawałki i wrzucam do blendera. Wbijam jajka, dodaję mąkę i blenduję.
3. Przygotowaną panierkę przesypuję do miski. Łyżką nabieram porcję mięsnej masy i wrzucam do zmielonych płatków. Obtaczam, aby równomiernie otoczyły zmielona pierś. Masa jest rzadsza niż np. mięso na kotlety mielone, więc najpierw obsypuję ją płatkami, a dopiero później chwytam w rękę i dokładniej otulam panierką.
4. W głębokim garnku rozgrzewam olej. Przygotowane nuggetsy smażę w głębokim tłuszczu, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z oleju odkładam je na chwilę na ręcznik papierowy, aby pochłonąć nadmiar tłuszczu.