Fantastyczne kotlety z PRL-u, pamięta o nich jedynie garstka. Zrobisz je bez schabu

Gdy słyszymy słowo kotlet, od razu wyobrażamy sobie schabowego, czy mielonego. Jeszcze niedawno ich miejsce zajmowały inne dania, takie jak bryzol, czy schabowe z mortadeli. Czy pamiętacie te popularne kotlety z PRL-u?

Obrazek
Agnieszka

Potrawy w PRL - u

Kotlet schabowy, czy mielony to znane potrawy, które często jemy na obiad. Prawie każdy z nas wie jak je zrobić. Jednak za czasów PRL - u nie były one znane. Mięso było wtedy produktem luksusowym. W związku z tym, na stołach często gościły kotlety ziemniaczane, czy z mortadeli. Dzisiaj mało kto już przygotowuje te kultowe dania.

Bryzol

Obrazek
Bryzol - Pyszności; Foto: Canva.com

Bryzol to wyjątkowy kotlet z czasów PRL-u. Składał się on z mięsa wołowego bądź wieprzowego. W związku z tym często królował on w dobrych restauracjach. Zazwyczaj podawano go w towarzystwie smażonej cebulki i pieczarek.

Jak go zrobić?

Ażeby przygotować tę potrawę, wystarczy wymieszać posiekane mięso z jajkiem i przyprawami. Kotlety formujemy w cienkie plastry i smażymy na rozgrzanej patelni. Prawidłowo przygotowany bryzol jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.

Kotlet z mortadeli

Kotlety z mortadeli stanowiły wyjątkowo tanie i proste w wykonaniu danie. W związku z tym często podawane były na obiad dla całej rodziny. Potrawę zazwyczaj serwowano z jajkiem sadzonym.

Jak je zrobić?

Do wykonania tej potrawy potrzebujesz mortadeli, bułki tartej i jajka. Mortadelę pokrój na plastry. Następnie obtocz ją w jajku i bułce tartej. Kotlety smaż z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli chcesz wzbogacić smak swojej potrawy, dodaj do niej ser żółty bądź chrzan!

Kotlety jajeczno - ziemniaczane

Obrazek
Kotlet jajeczny - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajko oraz ziemniaki okazują się świetnym zamiennikiem mięsa. W związku z tym łatwo można z nich przygotować smaczne danie. Kotlety jajeczno - ziemniaczane to kolejny hit PRL- u. Świetnie smakują w towarzystwie sosu grzybowego, bądź domowej surówki.

Jak je zrobić?

Rozgnieć ze sobą ugotowane ziemniaki oraz jajka. Następnie dodaj do masy śmietanę, surowe jajko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą. Następnie formuj z masy okrągłe kotleciki i smaż je na rozgrzanej patelni.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować najlepszy kotlet schabowy krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji