NewsyFantastyczne kotlety z PRL-u, pamięta o nich jedynie garstka. Zrobisz je bez schabu

Fantastyczne kotlety z PRL‑u, pamięta o nich jedynie garstka. Zrobisz je bez schabu

Fantastyczne kotlety z PRL-u, pamięta o nich jedynie garstka. Zrobisz je bez schabu
Agnieszka

11.09.2022 12:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy słyszymy słowo kotlet, od razu wyobrażamy sobie schabowego, czy mielonego. Jeszcze niedawno ich miejsce zajmowały inne dania, takie jak bryzol, czy schabowe z mortadeli. Czy pamiętacie te popularne kotlety z PRL-u?

Potrawy w PRL - u

Kotlet schabowy, czy mielony to znane potrawy, które często jemy na obiad. Prawie każdy z nas wie jak je zrobić. Jednak za czasów PRL - u nie były one znane. Mięso było wtedy produktem luksusowym. W związku z tym, na stołach często gościły kotlety ziemniaczane, czy z mortadeli. Dzisiaj mało kto już przygotowuje te kultowe dania.

Bryzol

Bryzol - Pyszności; Foto: Canva.com
Bryzol - Pyszności; Foto: Canva.com

Bryzol to wyjątkowy kotlet z czasów PRL-u. Składał się on z mięsa wołowego bądź wieprzowego. W związku z tym często królował on w dobrych restauracjach. Zazwyczaj podawano go w towarzystwie smażonej cebulki i pieczarek.

Jak go zrobić?

Ażeby przygotować tę potrawę, wystarczy wymieszać posiekane mięso z jajkiem i przyprawami. Kotlety formujemy w cienkie plastry i smażymy na rozgrzanej patelni. Prawidłowo przygotowany bryzol jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.

Kotlet z mortadeli

Kotlety z mortadeli stanowiły wyjątkowo tanie i proste w wykonaniu danie. W związku z tym często podawane były na obiad dla całej rodziny. Potrawę zazwyczaj serwowano z jajkiem sadzonym.

Jak je zrobić?

Do wykonania tej potrawy potrzebujesz mortadeli, bułki tartej i jajka. Mortadelę pokrój na plastry. Następnie obtocz ją w jajku i bułce tartej. Kotlety smaż z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli chcesz wzbogacić smak swojej potrawy, dodaj do niej ser żółty bądź chrzan!

Kotlety jajeczno - ziemniaczane

Kotlet jajeczny - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlet jajeczny - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajko oraz ziemniaki okazują się świetnym zamiennikiem mięsa. W związku z tym łatwo można z nich przygotować smaczne danie. Kotlety jajeczno - ziemniaczane to kolejny hit PRL- u. Świetnie smakują w towarzystwie sosu grzybowego, bądź domowej surówki.

Jak je zrobić?

Rozgnieć ze sobą ugotowane ziemniaki oraz jajka. Następnie dodaj do masy śmietanę, surowe jajko oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą. Następnie formuj z masy okrągłe kotleciki i smaż je na rozgrzanej patelni.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować najlepszy kotlet schabowy krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także