Masz tuńczyka w puszce w domu? Dodaj 2 jajka i zrób z niego sycący obiad

Proste i pyszne kotlety z tuńczyka z dodatkiem jajka i zielonych akcentów w postaci szczypiorku i natki pietruszki. Szybki i łatwy patent na obiad dla całej rodziny.

Obrazek
Ewa

Jak wykorzystać tuńczyka w puszce?

Tuńczyk najczęściej ląduje w prostych sałatkach i na kanapkach. Możesz go jednak wykorzystać w całkiem inny, niesamowicie pyszny sposób. Połącz go z jajkami, pęczkiem pietruszki, szczypiorkiem i przyprawami, a uzyskasz wyjątkowo smaczne kotlety. Sprawdzą się zarówno jako główny składnik obiadu, jak i zamiennik tradycyjnego kotleta z wołowiny w domowym burgerze.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Kotlety z tuńczyka

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • skórka z cytryny
  • sól/ pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3-4 sztuki ogórków kiszonych
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Do miski przełóż tuńczyka odsączonego z zalewy, dodaj jajka, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki. Dorzuć przyprawy i zetrzyj skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.

Kotlety z tuńczyka- Pyszności
Kotlety z tuńczyka- Pyszności

Z powstałej masy uformuj kotlety wielkości dłoni. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć uformowane kotlety. Smaż z obu stron aż apetycznie się zarumienią. Zdejmij z ognia. Możesz je dodatkowo odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

Kotlety z tuńczyka- Pyszności
Kotlety z tuńczyka- Pyszności

Do kotletów przygotuj pyszny, orzeźwiający dip. Kwaśną śmietanę połącz z posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym. Wyłóż przygotowany sos na talerz i dodaj usmażone kotlety. Opcjonalnie możesz dorzucić również ryż lub ziemniaki. Te kotlety świetnie sprawdzą się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Idealne na obiad, kolację czy szybką przekąskę.

Smacznego!

Kotlety z tuńczyka- Pyszności
Kotlety z tuńczyka- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend