PrzepisBiją na głowę zwykłe mielone. Smak nie do podrobienia

Biją na głowę zwykłe mielone. Smak nie do podrobienia

Kotlety ziemniaczane z bobem- Pyszności
Kotlety ziemniaczane z bobem- Pyszności
Ewa
13.07.2023 10:53, aktualizacja: 13.07.2023 11:49

Kotlety ziemniaczane to pyszny pomysł na prosty obiad bez dodatku mięsa. W letnim wydaniu z bobem, koperkiem i szczypiorkiem smakują najlepiej.

Chociaż z kotletami kojarzą się nam przede wszystkim mięsne kulki, to ich wegetariańska odsłona, pełna letnich przysmaków, zdecydowanie robi furorę. Kiedy trwa sezon na pyszne ziemniaki, bób i aromatyczny koperek, robię je na okrągło. Warto wykorzystać sezon na ogródkowe pyszności, a te kotlety z ziemniaków udowadniają, że obiad bez mięsa może być zarówno pyszny, jak i niesamowicie sycący. Uwielbiam ten przepis: kotlety są mięciutkie w środku, a dzięki bułce tartej stają się chrupiące na zewnątrz. To również świetny pomysł na to, jak wykorzystać ziemniaki, które zostały nam po obiedzie. A umówmy się- każdemu z nas zdarza się ugotować kartofli jak dla plutonu wojska.

Kotlety ziemniaczane z bobem- Pyszności
Kotlety ziemniaczane z bobem- Pyszności

Kotlety ziemniaczane z bobem

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g bobu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • cukier do gotowania bobu,
  • liście laurowe i ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki odstawiam do ostudzenia. Ubijam tłuczkiem lub przeciskam przez praskę.
  2. Bób płuczę, wsypuję do garnka i zalewam wodą. Dodaję cukier, sól oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję przez ok. 10 minut. Gdy bób jest starszy, czas gotowania wydłużam o kolejne 5 minut.
  3. Bób obieram z twardych skórek i rozgniatam z ziemniakami. Nie robię tego zbyt mocno, aby nie powstała papka.
  4. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy zacznie się szklić dorzucam również przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję do ziemniaków.
  5. Do masy dorzucam również posiekany koperek oraz szczypiorek. Sprawdzi się tutaj również świeża natka pietruszki. Całość dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt rzadka, to dosypuję trochę bułki tartej.
  6. Formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
  7. Gotowe kotlety przekładam na talerz.

Świetnie smakują w połączeniu z sosem tzatziki, jogurtowo-czosnkowym i lekką sałatką ze świeżych warzyw. Idealne na pyszny obiad i ciepłą kolację.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także