Krystyna Janda pokazała przepis z zeszytu ukochanej mamy. Smak jej dzieciństwa
Prosty przepis na jabłka w cieście z zeszytu mamy Krystyny Jandy. Aktorka zdradziła recepturę, która jest w jej rodzinie od lat.
02.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 12:38
Krystyna Janda to prawdziwa dama polskiej sceny teatralnej. Od 1973 roku jest aktywna zarówno na deskach teatru, jak i w filmach i nieustannie zachwyca swoich fanów. Aktywnie udziela się też w mediach społecznościowych, gdzie w jednym z postów podzieliła się zdjęciem przepisu z zeszytu swojej mamy. Prosty deser z jabłkami w roli głównej przygotujesz w mgnieniu oka. Idealny na podwieczorek.
Jabłka w cieście według mamy Krystyny Jandy
Aktorka wrzuciła zdjęcie kartki z kalendarza, w którym jej mama Zdzisława zapisała skrzętnie prosty przepis na smażone jabłka. Wystarczy tylko kilka prostych składników, aby odtworzyć smak znany z dzieciństwa.
Składniki:
- 400 ml kefiru
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 jabłka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kefir i połącz składniki. Najszybciej i najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera.
- Dodaj pokrojone i obrane jabłka i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju roślinnego i wykładaj porcje przygotowanej masy z jabłkami.
- Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
- Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
Jabłka w cieście możesz serwować samodzielnie, oprószone cukrem pudrem (możesz dodać do niego odrobinę cynamonu), konfiturą lub bitą śmietaną. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Fani zachwyceni przepisem
Obserwujący aktorkę fani nie kryli zachwytu prostym przepisem sprzed lat.
Czasami to te proste przepis potrafią zaskoczyć najbardziej i sprawić, że odżyją w nas wspomnienia.