WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Krystyna Janda pokazała przepis z zeszytu ukochanej mamy. Smak jej dzieciństwa

Prosty przepis na jabłka w cieście z zeszytu mamy Krystyny Jandy. Aktorka zdradziła recepturę, która jest w jej rodzinie od lat.

ObrazekFacebook/Krystyna Janda
Ewa

Krystyna Janda to prawdziwa dama polskiej sceny teatralnej. Od 1973 roku jest aktywna zarówno na deskach teatru, jak i w filmach i nieustannie zachwyca swoich fanów. Aktywnie udziela się też w mediach społecznościowych, gdzie w jednym z postów podzieliła się zdjęciem przepisu z zeszytu swojej mamy. Prosty deser z jabłkami w roli głównej przygotujesz w mgnieniu oka. Idealny na podwieczorek.

Jabłka w cieście według mamy Krystyny Jandy

Aktorka wrzuciła zdjęcie kartki z kalendarza, w którym jej mama Zdzisława zapisała skrzętnie prosty przepis na smażone jabłka. Wystarczy tylko kilka prostych składników, aby odtworzyć smak znany z dzieciństwa.

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kefir i połącz składniki. Najszybciej i najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera.
  2. Dodaj pokrojone i obrane jabłka i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju roślinnego i wykładaj porcje przygotowanej masy z jabłkami.
  4. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
  5. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

Jabłka w cieście możesz serwować samodzielnie, oprószone cukrem pudrem (możesz dodać do niego odrobinę cynamonu), konfiturą lub bitą śmietaną. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jabłka w cieście Krystyny Jandy- Pyszności, źródło: Facebook
Jabłka w cieście Krystyny Jandy- Pyszności, źródło: Facebook

Fani zachwyceni przepisem

Obserwujący aktorkę fani nie kryli zachwytu prostym przepisem sprzed lat.

"Wzruszające, ręcznie napisane, piękna pamiątka. Mam taki przepis na piernik mojej mamy.""Dziś zrobiłam dla dzieci i wyszły świetne""Prośba o więcej inspiracji kulinarnych""Zrobiłam. Przepyszne. Prosimy o więcej przepisów".

Czasami to te proste przepis potrafią zaskoczyć najbardziej i sprawić, że odżyją w nas wspomnienia.

Wybrane dla Ciebie

Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka