Krystyna Janda pokazała przepis z zeszytu ukochanej mamy. Smak jej dzieciństwa

Prosty przepis na jabłka w cieście z zeszytu mamy Krystyny Jandy. Aktorka zdradziła recepturę, która jest w jej rodzinie od lat.

ObrazekFacebook/Krystyna Janda
Ewa

Krystyna Janda to prawdziwa dama polskiej sceny teatralnej. Od 1973 roku jest aktywna zarówno na deskach teatru, jak i w filmach i nieustannie zachwyca swoich fanów. Aktywnie udziela się też w mediach społecznościowych, gdzie w jednym z postów podzieliła się zdjęciem przepisu z zeszytu swojej mamy. Prosty deser z jabłkami w roli głównej przygotujesz w mgnieniu oka. Idealny na podwieczorek.

Jabłka w cieście według mamy Krystyny Jandy

Aktorka wrzuciła zdjęcie kartki z kalendarza, w którym jej mama Zdzisława zapisała skrzętnie prosty przepis na smażone jabłka. Wystarczy tylko kilka prostych składników, aby odtworzyć smak znany z dzieciństwa.

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kefir i połącz składniki. Najszybciej i najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera.
  2. Dodaj pokrojone i obrane jabłka i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju roślinnego i wykładaj porcje przygotowanej masy z jabłkami.
  4. Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
  5. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

Jabłka w cieście możesz serwować samodzielnie, oprószone cukrem pudrem (możesz dodać do niego odrobinę cynamonu), konfiturą lub bitą śmietaną. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jabłka w cieście Krystyny Jandy- Pyszności, źródło: Facebook
Jabłka w cieście Krystyny Jandy- Pyszności, źródło: Facebook

Fani zachwyceni przepisem

Obserwujący aktorkę fani nie kryli zachwytu prostym przepisem sprzed lat.

"Wzruszające, ręcznie napisane, piękna pamiątka. Mam taki przepis na piernik mojej mamy.""Dziś zrobiłam dla dzieci i wyszły świetne""Prośba o więcej inspiracji kulinarnych""Zrobiłam. Przepyszne. Prosimy o więcej przepisów".

Czasami to te proste przepis potrafią zaskoczyć najbardziej i sprawić, że odżyją w nas wspomnienia.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę