Krystyna Janda pokazała przepis z zeszytu ukochanej mamy. Smak jej dzieciństwa
Prosty przepis na jabłka w cieście z zeszytu mamy Krystyny Jandy. Aktorka zdradziła recepturę, która jest w jej rodzinie od lat.
02.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 12:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krystyna Janda to prawdziwa dama polskiej sceny teatralnej. Od 1973 roku jest aktywna zarówno na deskach teatru, jak i w filmach i nieustannie zachwyca swoich fanów. Aktywnie udziela się też w mediach społecznościowych, gdzie w jednym z postów podzieliła się zdjęciem przepisu z zeszytu swojej mamy. Prosty deser z jabłkami w roli głównej przygotujesz w mgnieniu oka. Idealny na podwieczorek.
Jabłka w cieście według mamy Krystyny Jandy
Aktorka wrzuciła zdjęcie kartki z kalendarza, w którym jej mama Zdzisława zapisała skrzętnie prosty przepis na smażone jabłka. Wystarczy tylko kilka prostych składników, aby odtworzyć smak znany z dzieciństwa.
Składniki:
- 400 ml kefiru
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 jabłka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kefir i połącz składniki. Najszybciej i najłatwiej zrobić to przy pomocy miksera.
- Dodaj pokrojone i obrane jabłka i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju roślinnego i wykładaj porcje przygotowanej masy z jabłkami.
- Smaż z obu stron, aż placki się zarumienią.
- Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
Jabłka w cieście możesz serwować samodzielnie, oprószone cukrem pudrem (możesz dodać do niego odrobinę cynamonu), konfiturą lub bitą śmietaną. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Fani zachwyceni przepisem
Obserwujący aktorkę fani nie kryli zachwytu prostym przepisem sprzed lat.
Czasami to te proste przepis potrafią zaskoczyć najbardziej i sprawić, że odżyją w nas wspomnienia.