Kuchenka gazowa czy indukcyjna? Która jest łaskawsza dla portfela?
Co opłaca się bardziej: gotowanie na gazie czy płycie indukcyjnej? Zobacz, czym charakteryzuje się jeden i drugi typ urządzenia oraz sprawdź, w którym przypadku oszczędności mogą być większe.
31.12.2023 14:09
Kuchenka gazowa nie wymaga korzystania ze specjalnych garnków, w opinii wielu przyrządzane na niej jedzenie jest smaczniejsze. Płyta indukcyjna zaś uważana jest za bezpieczniejszą, a także, w porównaniu do gazowej, zdecydowanie szybciej się nagrzewa. Podejmując decyzje co do zakupu kuchenki, warto przeanalizować wszystkie plusy i minusy obu urządzeń. Jednak jednym z najważniejszych kryteriów jest koszt eksploatacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zużycie energii przez płytę indukcyjną i kuchenkę gazową. Porównanie
Płyta indukcyjna jest urządzeniem, które wykorzystuje energię elektromagnetyczną do bezpośredniego podgrzewania naczyń kuchennych, takich jak patelnie czy garnki. Jest to proces, który nie wymaga dodatkowej energii do podgrzewania samej płyty, co czyni go bardziej efektywnym energetycznie w porównaniu z tradycyjnymi płytami elektrycznymi czy gazowymi.
W przypadku kuchenek gazowych efektywność utrzymuje się na poziomie 40-50 proc. Oznacza to, że nawet połowa wytwarzanego ciepła ucieka. Natomiast sprawność płyt indukcyjnych szacuje się na 85-95 proc. Co więcej, gotowanie na płycie indukcyjnej jest szybsze o nawet o 30 proc. w porównaniu z płytą gazową. To natomiast przekłada się na oszczędność energii.
Indukcja czy gaz. Co bardziej się opłaca?
Płyta indukcyjna wypada gorzej, jeśli mówimy o samym koszcie zakupu urządzenia. Płytę gazową możemy kupić już za 300 złotych, natomiast ceny płyt indukcyjnych sięgają co najmniej 1000 złotych. W tym porównaniu kuchenka gazowa zwycięża (nie licząc kosztów instalacji przyłącza gazowego). Ponadto korzystanie z płyty indukcyjnej wymaga posiadania specjalnych garnków i patelni.
Mimo że kuchenka gazowa pobiera dużo więcej energii niż indukcja, opłaty eksploatacyjne związane z płytą indukcyjną i gazową są do siebie bardzo zbliżone, a to ze względu na to, że gaz jest tańszy od prądu. Warto dodać jednak, że wiele zależy od tego, jak często gotujemy. Ze względu na większą oszczędność energii, dla osób, które gotują dużo, bardziej opłacalna jest kuchenka indukcyjna, natomiast dla gotujących sporadycznie kuchenka gazowa wydaje się oszczędniejszym rozwiązaniem.