Kuchenka gazowa czy indukcyjna? Która jest łaskawsza dla portfela?

Co opłaca się bardziej: gotowanie na gazie czy płycie indukcyjnej? Zobacz, czym charakteryzuje się jeden i drugi typ urządzenia oraz sprawdź, w którym przypadku oszczędności mogą być większe.

Kuchenka gazowa czy indukcyjna - co bardziej się opłaca?Kuchenka gazowa czy indukcyjna - co bardziej się opłaca?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pixabay

Kuchenka gazowa nie wymaga korzystania ze specjalnych garnków, w opinii wielu przyrządzane na niej jedzenie jest smaczniejsze. Płyta indukcyjna zaś uważana jest za bezpieczniejszą, a także, w porównaniu do gazowej, zdecydowanie szybciej się nagrzewa. Podejmując decyzje co do zakupu kuchenki, warto przeanalizować wszystkie plusy i minusy obu urządzeń. Jednak jednym z najważniejszych kryteriów jest koszt eksploatacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Zużycie energii przez płytę indukcyjną i kuchenkę gazową. Porównanie

Płyta indukcyjna jest urządzeniem, które wykorzystuje energię elektromagnetyczną do bezpośredniego podgrzewania naczyń kuchennych, takich jak patelnie czy garnki. Jest to proces, który nie wymaga dodatkowej energii do podgrzewania samej płyty, co czyni go bardziej efektywnym energetycznie w porównaniu z tradycyjnymi płytami elektrycznymi czy gazowymi.

W przypadku kuchenek gazowych efektywność utrzymuje się na poziomie 40-50 proc. Oznacza to, że nawet połowa wytwarzanego ciepła ucieka. Natomiast sprawność płyt indukcyjnych szacuje się na 85-95 proc. Co więcej, gotowanie na płycie indukcyjnej jest szybsze o nawet o 30 proc. w porównaniu z płytą gazową. To natomiast przekłada się na oszczędność energii.

Kuchenka gazowa czy indukcyjna - co wybrać?
Kuchenka gazowa czy indukcyjna - co wybrać? © Pixabay

Indukcja czy gaz. Co bardziej się opłaca?

Płyta indukcyjna wypada gorzej, jeśli mówimy o samym koszcie zakupu urządzenia. Płytę gazową możemy kupić już za 300 złotych, natomiast ceny płyt indukcyjnych sięgają co najmniej 1000 złotych. W tym porównaniu kuchenka gazowa zwycięża (nie licząc kosztów instalacji przyłącza gazowego). Ponadto korzystanie z płyty indukcyjnej wymaga posiadania specjalnych garnków i patelni.

Mimo że kuchenka gazowa pobiera dużo więcej energii niż indukcja, opłaty eksploatacyjne związane z płytą indukcyjną i gazową są do siebie bardzo zbliżone, a to ze względu na to, że gaz jest tańszy od prądu. Warto dodać jednak, że wiele zależy od tego, jak często gotujemy. Ze względu na większą oszczędność energii, dla osób, które gotują dużo, bardziej opłacalna jest kuchenka indukcyjna, natomiast dla gotujących sporadycznie kuchenka gazowa wydaje się oszczędniejszym rozwiązaniem.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa