Zamiast pić, polewam nią brudną kuchenkę. Najgorsze zabrudzenia znikają bez szorowania
13.11.2023 13:25, aktual.: 13.11.2023 14:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Brudna kuchenka — czy może być coś gorszego? Próżno szukać drugiej, równie irytującej nas rzeczy. Sama świadomość tego, że doczyszczenie zabrudzeń będzie wymagało długiego szorowania, sprawia, że odechciewa się gotować. Na szczęście istnieje trik, który rozwiązuje ten problem. Co więcej, ratunek przychodzi z zupełnie nieoczekiwanej strony...
Utrzymanie czystości w kuchni to nie lada wyzwanie; zwłaszcza wtedy, gdy spędza się w niej tyle czasu, co my. Bulgoczące sosy, tryskająca wątróbka, przelewanie, dodawanie, zagęszczanie... To musi się skończyć w oczywisty sposób. O najbardziej zaskakujących miejscach w kuchni skrywających brud już kiedyś pisaliśmy. Kuchenka do tej listy nie należy. Związane z nią zabrudzenia są przecież niejako naturalne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A jednak fakt, że brud na kuchence nie jest czymś nadzwyczajnym i że logiczną koleją rzeczy jest to, że trzeba to miejsce regularnie sprzątać, nie ułatwia nam wcale życia. Pominięcie tego obowiązku raz i drugi powoduje z kolei to, że brud zasycha, stając się potwornie trudny do usunięcia. A więc szorowanie — nie ma wyjścia! Czy na pewno? O ile znasz pewien trik, polegający na stworzeniu żrącej mieszanki z popularnego napoju, wcale nie musi tak być.
Tajna broń na zabrudzenia
Jesteśmy wielkimi fanami używania domowych środków zamiast kupowania drogich środków chemicznych ze sklepu. W przypadku pozbycia się brzydkiego zapachu ze słoików po przetworach polecamy użyć sody oczyszczonej, a w walce z molami spożywczymi niezastąpione okazują się listki laurowe. Na podobnej zasadzie możemy kontratakować przeciwko brudowi na kuchence. Tym razem trzeba sięgnąć po popularny napój — colę.
O właściwościach "żrących" coli mówi się od dawna. Dlaczego by więc z nich nie skorzystać? Według nas to się aż narzuca. Ale po kolei: jak się do tego zabrać? Wystarczy przygotować mieszankę: pół szklanki coli na jeden kieliszek płynu do mycia naczyń. Taki eliksir należy następnie wymieszać, nabrać na gąbkę i rozsmarować po brudnej kuchence. Resztę zrobi już zawarty w coli kwas fosforowy — rozpuści zanieczyszczenia, które po około 10 minutach zbierzesz bez problemu zwykłą szmatką. Prawda, że proste?