Kuchenne triki z książki, która ma ponad 100 lat! Niektóre z nich są przydatne do dziś
Stare triki, które pokochasz. Wszystkie porady, tipy i lifehacki w kuchni są nieocenione. W końcu kto nie lubi ułatwiać sobie życia? Zanim pojawiły się strony internetowe, które zbierały rady w jedną całość – trzeba było ich szukać w... książkach.
07.10.2022 | aktual.: 07.10.2022 20:42
Stare triki. Gotowanie jajek
Jeśli chcesz ugotować pęknięte jajko – dodaj do wody trochę octu. Dzięki temu zawartość nie wypłynie.
Stare triki. Sprawdzanie jakości masła
Kawałek masła potrzyj o papier i następnie go podpal. Jeśli masło jest dobrej jakości, to będziesz czuł przyjemny i delikatny zapach. To, które będzie słabe (np. margaryna) spowoduje, że pojawi się "łojowata" woń.
Stare triki. Rozdzielanie szklanek
Zdarza się, że gdy włożymy jedną szklankę w drugą, to pod wpływem ciśnienia zassą się razem. Wyciąganie ich na siłę może spowodować, że popękają. Do górnej szklanki wlej zimną wodę, a tę na dolę włóż do miski z wodą ciepłą. Natychmiast się rozdzielą.
Stare triki. Gotowanie ziemniaków
Aby ziemniaki pozostały "suche i mączyste" dodaj do wody szczyptę soli i cukru. Po odcedzeniu odstaw garnek na chwilę na ogień, aby resztka wody odparowała.
Stare triki. Krojenie świeżego chleba
Trik na krojenie świeżego chleba. Włóż nóż do gorącej wody. Kiedy ostrze złapie temperaturę – zacznij kroić świeży chleb. Pamiętaj o tym, żeby wytrzeć go z wody, zanim wbijesz go w bochenek.
Stare triki. Chłodzenie wina bez lodu
Owiń butelkę wina flanelą i włóż pod kurek z bieżącą, zimną wodą. Pozwól, by obmywała ona butelkę przez 10 minut.
Stare triki. Wygodne trzymanie dzbanka
Na grafice z prawej strony przedstawiono właściwy sposób trzymania ciężkiego dzbanka. Zapobiega to rozlewaniu napoju i jednocześnie mniej męczy mięśnie.
Stare triki. Czyszczenie butelek
Aby dobrze wyczyścić wnętrze butelek należy wlać do środka wodę i wsypać odrobinę piasku. Następnie butelkę należy umyć i wysuszyć.
Stare triki. Ocena świeżości homara
Jak sprawdzić czy homar jest świeży? Jeśli chcesz kupić homara, a nie jesteś przekonany co do jego świeżości, po prostu odciągnij jego ogon i nagle go puść. Jeśli cofnie się z trzaskiem- homar jest świeży. A jeśli cofnie się powoli, to możesz być pewien, że leży on w sklepie od kilku dni.