W Polsce jest mało znany. Kto choć raz go spróbował, był zachwycony

Kugel to klasyczne danie kuchni żydowskiej, przypominające ziemniaczaną babkę z piekarnika. Idealny przepis na prosty i niedrogi obiad.

ObrazekKugel- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Kuchnia żydowska była swego czasu mocno osadzona w polskiej kulturze i przenikała się z regionalnymi smakami. Jednym z takich klasyków kuchni jest właśnie kugel. Wędrując po całej Polsce, danie to przybierało różne nazwy, stając się między innymi babką ziemniaczaną na Podlasiu, rejbakiem na Kurpiach czy też kartoflakiem na Mazowszu i Śląsku. Dla Żydów jest to tradycyjna potrawa, którą spożywają przy okazji szabatu. Przepisów na kugle jest całe mnóstwo. Jedni przygotowują je na ostro, inni stawiają na łagodne przyprawy, a niektórzy przygotowują to danie w formie słodkiego deseru. Jedyną niezmienną rzeczą są jajka, które spajają całość w jednolitą zapiekankę.

Kugel Magdy Gessler

Podczas jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła „Bar u Marka” w Knyszynie. Potrawą, która odmieniła cały lokal i stała się również nową nazwą restauracji, jest właśnie kugel. W przepisie znanej restauratorki można znaleźć tylko podstawowe składniki, dzięki czemu to danie jest banalnie proste i tanie. Sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do dań mięsnych czy potraw z grilla.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 jaj
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram razem z cebulą na tarce.
  2. Przekładam na sitko i odstawiam na ok. 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Białka ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  4. Ziemniaki mieszam z żółtkiem i doprawiam solą oraz pieprzem.
  5. Dodaję ubite białka i dokładnie mieszam.
  6. Żaroodporne naczynie smaruję olejem i przekładam przygotowaną masę ziemniaczaną. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika.
  7. Piekę przez godzinę w 200 st. Celsjusza. Następnie zdejmuję folię i piekę przez dodatkowe 15 minut, aby zarumienić górę zapiekanki.
  8. Podaję samodzielnie lub jako dodatek do pieczonych mięs.
Kugel- Pyszności, źródło: Canva
Kugel- Pyszności, źródło: Canva

Gdy na drugi dzień zostaje mi część tej zapiekanki, kroję ją w grube plastry i podsmażam na patelni z olejem, aż się zarumienią. Opcjonalnie można posypać taki kawałek skwarkami, świeżym koperkiem i podać z łyżką kwaśnej śmietany.

Zobacz nasz przepis na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować