PrzepisW Polsce jest mało znany. Kto choć raz go spróbował, był zachwycony

W Polsce jest mało znany. Kto choć raz go spróbował, był zachwycony

Kugel to klasyczne danie kuchni żydowskiej, przypominające ziemniaczaną babkę z piekarnika. Idealny przepis na prosty i niedrogi obiad.

Kugel- Pyszności, źródło: Canva
Kugel- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

24.04.2023 13:15

Kuchnia żydowska była swego czasu mocno osadzona w polskiej kulturze i przenikała się z regionalnymi smakami. Jednym z takich klasyków kuchni jest właśnie kugel. Wędrując po całej Polsce, danie to przybierało różne nazwy, stając się między innymi babką ziemniaczaną na Podlasiu, rejbakiem na Kurpiach czy też kartoflakiem na Mazowszu i Śląsku. Dla Żydów jest to tradycyjna potrawa, którą spożywają przy okazji szabatu. Przepisów na kugle jest całe mnóstwo. Jedni przygotowują je na ostro, inni stawiają na łagodne przyprawy, a niektórzy przygotowują to danie w formie słodkiego deseru. Jedyną niezmienną rzeczą są jajka, które spajają całość w jednolitą zapiekankę.

Kugel Magdy Gessler

Podczas jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła „Bar u Marka” w Knyszynie. Potrawą, która odmieniła cały lokal i stała się również nową nazwą restauracji, jest właśnie kugel. W przepisie znanej restauratorki można znaleźć tylko podstawowe składniki, dzięki czemu to danie jest banalnie proste i tanie. Sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do dań mięsnych czy potraw z grilla.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 jaj
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram razem z cebulą na tarce.
  2. Przekładam na sitko i odstawiam na ok. 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Białka ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  4. Ziemniaki mieszam z żółtkiem i doprawiam solą oraz pieprzem.
  5. Dodaję ubite białka i dokładnie mieszam.
  6. Żaroodporne naczynie smaruję olejem i przekładam przygotowaną masę ziemniaczaną. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika.
  7. Piekę przez godzinę w 200 st. Celsjusza. Następnie zdejmuję folię i piekę przez dodatkowe 15 minut, aby zarumienić górę zapiekanki.
  8. Podaję samodzielnie lub jako dodatek do pieczonych mięs.
Kugel- Pyszności, źródło: Canva
Kugel- Pyszności, źródło: Canva

Gdy na drugi dzień zostaje mi część tej zapiekanki, kroję ją w grube plastry i podsmażam na patelni z olejem, aż się zarumienią. Opcjonalnie można posypać taki kawałek skwarkami, świeżym koperkiem i podać z łyżką kwaśnej śmietany.

Zobacz nasz przepis na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie