Zrób chrupiącą przekąskę. Wystarczą tylko dwa składniki, by goście byli zachwyceni

Kulki serowe sprawdzą się doskonale jako przekąska na imprezę czy szybkie rozwiązanie, by wrzucić na ząb coś ciepłego. Zrobisz je tylko z dwóch składników. Zachwycają smakiem, ale i lekkością - to za sprawą piany z białek. Zapisz ten przepis na później. Gwarantujemy, że nieraz po niego sięgniesz!

ObrazekKulki serowe zrobisz tylko z dwóch składników - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Menu na imprezę powinno składać się z takich pozycji, które trafią w podniebienia wielu. Jedną z propozycji mogą być kulki serowe. To puszysta i nieziemsko chrupiąca przekąska, którą zaserwować możesz i na ciepło, i na zimno. Kulki podaj z gęstym sosem ziołowym bądź czosnkowym, a goście będą zachwyceni. Nie potrzebujesz ani wielu składników, ani dużych umiejętności kulinarnych. Łap przepis!

Kulki serowe z dwóch składników. Przepis

Składniki: 

  • 200 gramów sera, najlepiej twardego, np. parmezanu,
  • 4 jajka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka nie będą potrzebne w tym przepisie, możesz je wykorzystać do zrobienia omletu bądź kogla-mogla.
  3. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dokładnie połącz ser z białkami.
  4. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki lub bułki tartej.
  5. Masę uformuj w kuleczki, a następnie smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu aż zarumienią się z wszystkich stron.
Obrazek
Kulki serowe to idealna propozycja na imprezę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak urozmaicić smak kulek serowych?

Do serowej masy możesz dodać ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się tymianek, majeranek, chili, bazylia, oregano, świeży czosnek czy zielona cebulka. Jeśli zostały ci ziemniaki z obiadu - zaszalej! Dobrze ugniecione połącz z serem i żółtkami tak, by powstała masa, z której można uformować kulki. Takie również smaż na głębokim tłuszczu. Fani mięsnych przekąsek do masy dodać mogą podsmażone kawałki boczku lub poszarpane mięso z kurczaka, np. wyłowione z rosołu.

Z czym podawać kulki serowe?

Oczywistym wyborem będą gęste sosy: czosnkowy, ziołowy czy belgijski. Świetnie sprawdzi się również ketchup, zwłaszcza ten domowej roboty (przepis znajdziecie tutaj). Niebanalne sosy stworzysz również na bazie majonezu. Do misy blendera wrzuć 3 ogórki kiszone, 1 cebulę szalotkę, garść świeżego koperku, łyżkę musztardy delikatesowej, 3 łyżki majonezu i odrobinę pieprzu. Po wymieszaniu otrzymasz lekko kwaśny, ziołowo-musztardowy sos, który świetnie sprawdzi się nie tylko do serowych kulek, ale też jako dodatek do sałatek czy mięs.

Wegański zamiennik serowych kulek

Pyszne kulki można przygotować też w wersji wegańskiej. 180 gramów wędzonego tofu zblenduj na gładką masę z kremowym sojowym serkiem naturalnym (wystarczy ok. 80 gramów). Masę dopraw solą, pieprzem i czosnkiem (świeżym bądź suszonym), a następnie uformuj z niej kulki - delikatnie, za pomocą zwilżonych rąk. Gotowe kulki obtaczaj w prażonym sezamie, posiekanym szczypiorku lub słodkiej papryce. Gotowe ułóż na talerzyku i włóż do lodówki. Przekąskę podawaj schłodzoną.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni