Zrób chrupiącą przekąskę. Wystarczą tylko dwa składniki, by goście byli zachwyceni
Kulki serowe sprawdzą się doskonale jako przekąska na imprezę czy szybkie rozwiązanie, by wrzucić na ząb coś ciepłego. Zrobisz je tylko z dwóch składników. Zachwycają smakiem, ale i lekkością - to za sprawą piany z białek. Zapisz ten przepis na później. Gwarantujemy, że nieraz po niego sięgniesz!
13.06.2023 | aktual.: 15.09.2023 15:21
Menu na imprezę powinno składać się z takich pozycji, które trafią w podniebienia wielu. Jedną z propozycji mogą być kulki serowe. To puszysta i nieziemsko chrupiąca przekąska, którą zaserwować możesz i na ciepło, i na zimno. Kulki podaj z gęstym sosem ziołowym bądź czosnkowym, a goście będą zachwyceni. Nie potrzebujesz ani wielu składników, ani dużych umiejętności kulinarnych. Łap przepis!
Kulki serowe z dwóch składników. Przepis
Składniki:
- 200 gramów sera, najlepiej twardego, np. parmezanu,
- 4 jajka,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka nie będą potrzebne w tym przepisie, możesz je wykorzystać do zrobienia omletu bądź kogla-mogla.
- Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dokładnie połącz ser z białkami.
- Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki lub bułki tartej.
- Masę uformuj w kuleczki, a następnie smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu aż zarumienią się z wszystkich stron.
Jak urozmaicić smak kulek serowych?
Do serowej masy możesz dodać ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się tymianek, majeranek, chili, bazylia, oregano, świeży czosnek czy zielona cebulka. Jeśli zostały ci ziemniaki z obiadu - zaszalej! Dobrze ugniecione połącz z serem i żółtkami tak, by powstała masa, z której można uformować kulki. Takie również smaż na głębokim tłuszczu. Fani mięsnych przekąsek do masy dodać mogą podsmażone kawałki boczku lub poszarpane mięso z kurczaka, np. wyłowione z rosołu.
Z czym podawać kulki serowe?
Oczywistym wyborem będą gęste sosy: czosnkowy, ziołowy czy belgijski. Świetnie sprawdzi się również ketchup, zwłaszcza ten domowej roboty (przepis znajdziecie tutaj). Niebanalne sosy stworzysz również na bazie majonezu. Do misy blendera wrzuć 3 ogórki kiszone, 1 cebulę szalotkę, garść świeżego koperku, łyżkę musztardy delikatesowej, 3 łyżki majonezu i odrobinę pieprzu. Po wymieszaniu otrzymasz lekko kwaśny, ziołowo-musztardowy sos, który świetnie sprawdzi się nie tylko do serowych kulek, ale też jako dodatek do sałatek czy mięs.
Wegański zamiennik serowych kulek
Pyszne kulki można przygotować też w wersji wegańskiej. 180 gramów wędzonego tofu zblenduj na gładką masę z kremowym sojowym serkiem naturalnym (wystarczy ok. 80 gramów). Masę dopraw solą, pieprzem i czosnkiem (świeżym bądź suszonym), a następnie uformuj z niej kulki - delikatnie, za pomocą zwilżonych rąk. Gotowe kulki obtaczaj w prażonym sezamie, posiekanym szczypiorku lub słodkiej papryce. Gotowe ułóż na talerzyku i włóż do lodówki. Przekąskę podawaj schłodzoną.