Zrób chrupiącą przekąskę. Wystarczą tylko dwa składniki, by goście byli zachwyceni

Kulki serowe sprawdzą się doskonale jako przekąska na imprezę czy szybkie rozwiązanie, by wrzucić na ząb coś ciepłego. Zrobisz je tylko z dwóch składników. Zachwycają smakiem, ale i lekkością - to za sprawą piany z białek. Zapisz ten przepis na później. Gwarantujemy, że nieraz po niego sięgniesz!

ObrazekKulki serowe zrobisz tylko z dwóch składników - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Menu na imprezę powinno składać się z takich pozycji, które trafią w podniebienia wielu. Jedną z propozycji mogą być kulki serowe. To puszysta i nieziemsko chrupiąca przekąska, którą zaserwować możesz i na ciepło, i na zimno. Kulki podaj z gęstym sosem ziołowym bądź czosnkowym, a goście będą zachwyceni. Nie potrzebujesz ani wielu składników, ani dużych umiejętności kulinarnych. Łap przepis!

Kulki serowe z dwóch składników. Przepis

Składniki: 

  • 200 gramów sera, najlepiej twardego, np. parmezanu,
  • 4 jajka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka nie będą potrzebne w tym przepisie, możesz je wykorzystać do zrobienia omletu bądź kogla-mogla.
  3. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dokładnie połącz ser z białkami.
  4. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj odrobinę mąki lub bułki tartej.
  5. Masę uformuj w kuleczki, a następnie smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu aż zarumienią się z wszystkich stron.
Obrazek
Kulki serowe to idealna propozycja na imprezę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jak urozmaicić smak kulek serowych?

Do serowej masy możesz dodać ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się tymianek, majeranek, chili, bazylia, oregano, świeży czosnek czy zielona cebulka. Jeśli zostały ci ziemniaki z obiadu - zaszalej! Dobrze ugniecione połącz z serem i żółtkami tak, by powstała masa, z której można uformować kulki. Takie również smaż na głębokim tłuszczu. Fani mięsnych przekąsek do masy dodać mogą podsmażone kawałki boczku lub poszarpane mięso z kurczaka, np. wyłowione z rosołu.

Z czym podawać kulki serowe?

Oczywistym wyborem będą gęste sosy: czosnkowy, ziołowy czy belgijski. Świetnie sprawdzi się również ketchup, zwłaszcza ten domowej roboty (przepis znajdziecie tutaj). Niebanalne sosy stworzysz również na bazie majonezu. Do misy blendera wrzuć 3 ogórki kiszone, 1 cebulę szalotkę, garść świeżego koperku, łyżkę musztardy delikatesowej, 3 łyżki majonezu i odrobinę pieprzu. Po wymieszaniu otrzymasz lekko kwaśny, ziołowo-musztardowy sos, który świetnie sprawdzi się nie tylko do serowych kulek, ale też jako dodatek do sałatek czy mięs.

Wegański zamiennik serowych kulek

Pyszne kulki można przygotować też w wersji wegańskiej. 180 gramów wędzonego tofu zblenduj na gładką masę z kremowym sojowym serkiem naturalnym (wystarczy ok. 80 gramów). Masę dopraw solą, pieprzem i czosnkiem (świeżym bądź suszonym), a następnie uformuj z niej kulki - delikatnie, za pomocą zwilżonych rąk. Gotowe kulki obtaczaj w prażonym sezamie, posiekanym szczypiorku lub słodkiej papryce. Gotowe ułóż na talerzyku i włóż do lodówki. Przekąskę podawaj schłodzoną.

Wybrane dla Ciebie
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀