Kultowy deser z PRL-u zrobisz za grosze. U Magdy Gessler kosztuje 60 złotych
To regionalny polski przysmak, który przed laty cieszył się sporą popularnością. Przepis jest prosty, składniki niedrogie, więc zamiast przepłacać w restauracji, ugotuj zupę nic w domu.
Magda Gessler to znana restauratorka i osobowość medialna, która od lat rozgrzewa publiczność. Jej lokal "U Fukiera" bazuje w dużej mierze na polskich potrawach i smakach, jakie przed laty gościły na stołach. W restauracyjnym menu trafić można na zupę nic, czyli danie idealne dla tych, którzy pierwsze danie zazwyczaj omijają szerokim łukiem. Pod tą nazwą skrywa się deser, korzeniami sięgający kuchni zachodniopomorskiej. Jest prosty w przygotowaniu, więc szkoda przepłacać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Zupa nic
Nazwa nie wzięła się tutaj znikąd, bo lista składników jest tak krótka, że w zasadzie niczego nie potrzebujesz ze sklepu. Zupa nic bazuje na mleku, zagęszczonym żółtkiem z cukrem i wanilią. Trochę jak podrasowany kogel-mogel. Na powierzchni unoszą się lekkie chmurki z ubitych białek. To właśnie te "obłoczki" sprawiają, że deser jest tak wyjątkowy.
Historia tego deseru sięga czasów hrabiny Aleksandry Potockiej, która była znana z zamiłowania do lokalnej kuchni. Choć istnieje przypuszczenie, że inspirowała się francuskim specjałem, Potocka wprowadziła własne modyfikacje do przepisu. Ciekawa anegdota mówi, że podczas noworocznego obiadu w 1890 roku, jej bratanek Konstanty Potocki nie docenił prostoty dania, co doprowadziło do zmiany testamentu hrabiny. Na pytanie, czy zupa była smaczna, odpowiedział bowiem:
Za taką smaczną zupkę, ucałuję ciocię w pupkę.
Z czasem zupa nic stała się popularna poza arystokracją i zagościła na stołach w całej Polsce. Największą popularność zupa Nic zdobyła w czasach PRL-u, kiedy to stanowiła urozmaicenie ubogiego powojennego menu. Jej prostota i oszczędność sprawiły, że była chętnie przygotowywana w wielu domach. Na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa figuruje jako przysmak z województwa zachodniopomorskiego.
Przepis na zupę nic
To danie jest tak proste w przygotowaniu, że aż żal przepłacać na mieście za porcję zupy.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 3 jajka,
- 8 łyżek cukru (podzielone na pół),
- 1 laska wanilii.
Dodatki:
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
- W osobnej misce połącz żółtka z cukrem, używając rózgi kuchennej.
- Podgrzej mleko w garnku, dodając wanilię.
- Gdy mleko się podgrzeje, na jego powierzchni ułóż kleksy białkowe i gotuj je przez około minutę z każdej strony. Następnie wyjmij je i odstaw na bok.
- Zdejmij garnek z palnika i wlej do niego żółtka z cukrem, dokładnie mieszając.
Gotową zupę rozlej do talerzy, dodając białkowe obłoczki i dekorując miętą. Smacznego!